Άρθρα - Επιστολές

Αϋπνία και Άγχος

Ο ύπνος είναι μια από τις πιο βασικές προϋποθέσεις για να έχει ο άνθρωπος ευεξία και υγεία. Το πιο σύνηθες πρόβλημα ύπνου είναι η αϋπνία. Υποφέρει κάποιος από αϋπνία όταν δυσκολεύεται να κοιμηθεί, όταν ο ύπνος είναι ανήσυχος και δεν τον ξεκουράζει, και όταν υπάρχουν συχνές ή παρατεταμένες περίοδοι αφύπνισης μέσα στην νύχτα.

Η φυσιολογική διάρκεια ύπνου ποικίλλει και συνήθως μειώνεται με την αύξηση της ηλικία. Διαφορετικά άτομα χρειάζονται διαφορετικές ώρες ύπνου. Η αϋπνία ορίζεται από την ποιότητα του ύπνου και πως αισθάνεται κάποιος μετά τον ύπνο. Δεν είναι ο αριθμός ωρών που καθορίζουν τον αϋπνία. Μπορεί κάποιος να κοιμάται 8 ώρες και ωστόσο το πρωί να αισθάνεται υπνηλία και κούραση. Ένας στους τρεις ανθρώπους αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος μπορεί να υποφέρει από αϋπνία. Ο πιο σύνηθες παράγοντας που επηρεάζει τον ύπνο είναι το άγχος. Όλοι οι άνθρωποι τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους έχουν προβλήματα ύπνου που οφείλονται στο άγχος με αποτέλεσμα το άτομο να είναι κουρασμένο, να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και να έχει πεσμένη διάθεση και ενέργεια. Ορισμένες καταστάσεις άγχους μπορεί να είναι: μια ασθένεια, εγκυμοσύνη, προσωπικοί προβληματισμοί, θέματα δουλείας, οικονομικοί λόγοι, οικογενειακοί λόγοι, περιβαλλοντικοί παράγοντες, απότομες αλλαγές στην καθημερινότητα.
Μερικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ύπνου:
Τα οινοπνευματώδη μπορεί να βοηθήσουν κάποιον να κοιμηθεί, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ανήσυχο ύπνο και πρώιμη αφύπνιση.

  • Οι διεγερτικές ουσίες (π.χ. καφές ή τσάι) μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την αϋπνία.
  • Ο μεσημεριανός ή απογευματινός ύπνος επηρεάζουν την αϋπνία.
  • Η ανησυχία για το αν θα μπορέσει κάποιος να κοιμηθεί χειροτερεύει την αϋπνία.
  • Η βραδινή άσκηση μπορεί να ενισχύσει την αϋπνία.
  • Αν το άτομο δεν μπορεί να κοιμηθεί μέσα σε 20 λεπτά, καλό είναι να σηκωθεί από το κρεβάτι και να ξαπλώσει αργότερα όταν νυστάξει.
  • Οι ασκήσεις χαλάρωσης βοηθάνε.

Τα προβλήματα ύπνου μπορεί να οφείλονται σε σωματικά ή σε ψυχολογικά αίτια οπότε είναι καλό να διερευνήσει κάποιος το πρόβλημα του μέσα από ιατρική και ψυχολογική προσέγγιση.

Εύα Μυλωνά
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπεύτρια,
BA Ψυχολογίας- MA Childhood in Society
Συμβουλευτική γονέων - Μαθησιακές Δυσκολίες
Τηλ.: 2106921020, 6946862052
www.evamylona.com
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ακολουθήστε μας