Εκλογές 2019

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΤΑΚΗΣ: Η Μήλος μας πάνω από κόμματα και προσωπικά τερτίπια

 

 

 

 

 

κ. Μαρτάκη καθημερινά βλέπουμε να ανακοινώνετε δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού σας ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ, έτοιμος λοιπόν για τις εκλογές της 26ης Μαΐου;

Πράγματι, όπως είχα τονίσει πολλοί φίλοι θέτουν υποψηφιότητα, καταξιωμένοι και αντιπροσωπευτικοί της τοπικής μας κοινωνίας. Είναι χαρούμενος που πλαισιώνουν αυτή τη προσπάθεια, που υποστηρίζουν με την συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο την υποψηφιότητά μου για Δήμαρχος Μήλου και κυρίως που φτιάχνουμε μια ομάδα που συμφωνεί σε ένα πράγμα. Πάνω από κόμματα και προσωπικές φιλοδοξίες και τερτίπια υπάρχει το νησί μας που πρέπει να αναπτυχθεί, υπάρχει ο Δήμος που πρέπει να νοικοκυρευτεί.

 Έως το Πάσχα θα έχουμε ολοκληρώσει τον συνδυασμό μας έχοντας εκπροσώπους σε όλα τα χωριά μας, από όλους τους επαγγελματικούς χώρους, από όλους τους ιδεολογικούς χώρους. Απομένει στους συνδημότες μας να συγκρίνουν, να αξιολογήσουν και να επιλέξουν τον καταλληλότερο για Δήμαρχο και τους καλύτερους για Δημοτικούς Συμβούλους. 

  

κ. Μαρτάκη ποιό είναι το δίλημμα των δημοτικών εκλογών στο νησί μας στη Μήλο;

Πρέπει οι συνδημότισσες και οι συνδημότες να σκεφτούν τι έχουν, τι θέλουν και ποιος μπορεί να το επιτύχει. Δηλαδή εάν είναι ευχαριστημένοι με την υπάρχουσα κατάσταση, εάν εμπιστεύονται τον Γεράσιμο ή εάν βιώνουν σοβαρά προβλήματα που οφείλονται σε αδυναμίες του ή εάν θέλουν άλλον για να τους εκπροσωπεί και αντιπροσωπεύει. Θα σκεφτούν, θα κρίνουν και θα αποφασίσουν εάν η Μήλος βαδίζει με ασφάλεια και σχέδιο, εάν  ο Δήμος λύνει καθημερινά προβλήματα, εάν ο νυν Δήμαρχος είναι καλό διαβατήριο για το νησί. 

Εσείς κ. Μαρτάκη τι πιστεύεται ότι πρέπει να αλλάξει;

Ο Γεράσιμος μπορεί να είχε και να έχει καλές προθέσεις. Αξιολογώντας όμως την παρουσία του 8 χρόνια στο Δήμο πιστεύω ότι δεν τα κατάφερε. Παραμένουν με ευθύνη του, ανεξάρτητα τι ο ίδιος υποστηρίζει κραυγάζοντας ή με τσακωμούς εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, άλυτα βασικά θέματα όπως η ύδρευση, η αποχέτευση, η διαχείριση των απορριμμάτων, το χωροταξικού ρύθμιση της λιμενικής ζώνης, η έλλειψη στρατηγικής για την ανάπτυξη που ο ίδιος περιορίζει μόνον στην τουριστική προβολή και την βαφτίζει τουριστική ανάπτυξη.

Εσείς ασκείτε κριτική και στην εκπροσώπηση από τον νυν Δήμαρχο, γιατί;

Εκπροσώπηση σημαίνει ευγένεια, επιχειρήματα, και αγωνιστικότητα για τα δίκαια της Μήλου, δεν σημαίνει δημόσιες σχέσεις, ταξίδια και κομματικά ή προσωπικά τερτίπια για να περνάμε καλά. Πιστεύω ότι μας εκπροσωπεί πλημμελώς, φωνές καβγάδες και ακρότητες με κυβερνητικούς παράγοντες, με στελέχη του δημοσίου, με εργαζόμενους του δήμου, το μόνον που κατάφερε είναι να είμαστε ουραγός στις χρηματοδοτήσεις, να μην έχουμε επαρκείς μελέτες και να χάνουμε ευκαιρίες. Ο τρόπος που διοικεί δημιουργεί πολλαπλάσιους μπελάδες που τους βρίσκομαι μπροστά μας από αυτά που λύνει, δυστυχώς.

Και αυτό πως επηρεάζει την ανάπτυξη και το βιοτικό επίπεδο των Μηλιών;

Γιατί η καλή συμπεριφορά, η τεκμηριωμένη επιδίωξη των αιτημάτων σου σημαίνει έργα, τα έργα σημαίνουν καλύτερες υπηρεσίες για τους Μηλιούς και καλύτερες εμπειρίες για τον τουρισμό. Εάν αρκεστούμε στην αύξηση των επισκεπτών χωρίς να μας νοιάζει η εμπειρία τους από την διαμονή τους στο νησί τότε σύντομα θα έχουμε αντίστροφη πορεία. όπως επίσης και πριν από τους τουρίστες σε αυτό το νησί κατοικούν οι Μηλιοί και αυτοί πρώτοι πρέπει να έχουν μια καλή καθημερινότητα.

Αυτό είναι το δίλημμα για τις εκλογές. Πιστεύω ότι τα επόμενα 4 χρόνια πρέπει να νοικοκυρέψουμε το Δήμο, να βγούμε πρωταθλητές στις χρηματοδοτήσεις έργων γιατί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος με τα άλλα νησιά και να αξιώσουμε μια Μήλο αντάξια των ανθρώπων της και του πλούτου της.

Γιατί ο πλούτος του νησιού αυτός που αξιοποιείται πρέπει να φτάνει αναλογικά σε κάθε πολίτη και όχι στα χέρια ολίγον, και αυτό γίνεται με την βελτίωση της καθημερινής ζωής, με την μείωση εξόδων κάθε οικογένειας που σήμερα ξοδεύει γιατί ο Δήμος δεν της παρέχει κάποιες υπηρεσίες ή της παρέχει ανεπαρκώς.

  

Σε σχέση με τα Τοπικά Συμβούλια πήρατε μια αριστερή θα έλεγα θέση, γιατί;

Καταρχήν δεν την θεωρώ αριστερή θέση, παρότι δεν θα ήταν κακό να είναι και αριστερή, αρκεί να είναι καλή θέση για τη Μήλο και τους συνδημότες μας. Δεν υπάρχουν στεγανά ούτε παρωπίδες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θέλουμε το καλύτερο δυνατό, σε όλα τα θέματα, από όπου και εάν προέρχονται οι ιδέες ή ότι πρόσημο και να έχουν. Αυτά είναι για την κεντρική πολιτική και τους καβγάδες τους όχι για το νησί και το μέλλον του. Και τοπικά συμβούλια που δεν θα ποδοπατεί αυταρχικά ο εκάστοτε Δήμαρχος αλλά θα εκπροσωπούν το χωριό και θα δεσμεύουν το δημοτικό συμβούλιο εμένα μόνο για καλό μου ακούγεται.

Σε κάθε περίπτωση για εξηγήστε μας τι απόφαση πήρατε ως δημοτικός συνδυασμός ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ για τα Τοπικά συμβούλια;

Ο νέος νόμος για τις δημοτικές εκλογές ορίζει ότι τα Τοπικά Συμβούλια είναι με ξεχωριστά ψηφοδέλτια από αυτά των Δημοτικών συνδυασμών. Αυτό γιατί ευνοείται η ανεξαρτησία τους. Δηλαδή δημιουργείται το νομικό πλαίσιο ώστε οι τοπικές κοινωνίες να φτιάξουν ανεξάρτητα από τους δημοτικούς συνδυασμούς ψηφοδέλτια ενώ μέχρι τώρα ο Δήμαρχος διάλεγε τους δικούς του και την επομένη των εκλογών δεν τους υπολόγιζε όταν ζητούσαν έργα για το χωριό τους.

Δηλαδή να είναι πιο αδέσμευτα από τις εντολές του εκάστοτε Δήμαρχου;

Ακριβώς με αυτόν τον τρόπο τα τοπικά συμβούλια αφενός θα ελέγχουν ευκολότερα και αδέσμευτα τον εκάστοτε Δήμαρχο και τους Δημοτικούς συμβούλους της περιοχής τους και αφετέρου με περισσότερες αρμοδιότητες σε σχέση με τον προϋπολογισμό και τα έργα προτεραιότητας για τα χωρά τους θα μπορούν να προτείνουν αδέσμευτα και όχι υπό τις εντολές του Δημάρχου.

Για αυτό ο  δημοτικός σας συνδυασμός ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ αποφάσισε να μην κατεβάσει δικούς του συνδυασμούς στα τοπικά συμβούλια;

Εμείς λοιπόν, ομόφωνα αφού το συζητήσαμε και πήραμε και απόψεις συνδημοτών που θα ήθελαν να συμμετέχουν στα τοπικά συμβούλια, αποφασίσαμε να μην κατεβάσουμε ψηφοδέλτια του συνδυασμού μας στα τοπικά αλλά να αφήσουμε τους συνδημότες να φτιάξουν ανεξάρτητα ψηφοδέλτια και οι ψηφοφόροι μας ας διαλέξουν για τα χωριά τους τους καλύτερους που νομίζουν.

Δηλαδή όχι αυτός ο τοπικός σύμβουλος είναι του Μαρτάκη ή του Δαμουλάκη αλλά αυτός ο Τοπικός Σύμβουλος είναι του Τριοβασάλου ή της Τρυπητής . Για αυτό καλούμε όλους τους φίλους να κατέβουν ανεξάρτητοι στα χωριά τους και εμείς ως δημοτική αρχή θα συνεργαστούμε με όλους.

Ο σημερινός Δήμαρχος ο κ. Δαμουλάκης  έχει υποστηρίξει ότι θα προκαλέσει χάος στα χωριά, στις δημοτικές ενότητες, πως το σχολιάζετε;

Με τον Γεράσιμο έχουμε διαφορετική φιλοσοφία σε πολλά θέματα και κυρίως στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου αλλά και των τοπικών συμβουλίων. Εγώ δεν φοβάμαι τις αντίθετες απόψεις, τις αντιρρήσεις στις δικές μου προτάσεις. Αντίθετα με ενδιαφέρει να υπάρχουν προτάσεις και μέσα από συζήτηση να βρίσκουμε την καλύτερη συνισταμένη και αυτό είναι δημοκρατική λειτουργία.

Επίσης ως Δήμαρχος, εάν με επιλέξει η πλειοψηφία των συμπολιτών μου, θα επιδιώξω τον διάλογο, την συζήτηση και τον έλεγχο. Δεν σημαίνει ότι οι δικές μου ιδέες είναι οι καλύτερες αλλά και με βεβαιότητα πρέπει να μπορώ να πείσω την πλειοψηφία και όχι να ποδοπατώ συμβούλους δημοτικούς και τοπικούς επιβάλλοντας την άποψή μου.

Κατά τη γνώμη σας πως θα είναι το κλίμα της αντιπαράθεσης για τις δημοτικές εκλογές, ήσυχο και διαλόγου ή σύγκρουσης;

Πιστεύω και θα επιδιώξω, έως σήμερα το έχω διασφαλίσει παρότι πολλές φορές ο Γεράσιμος κυρίως μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ξεφεύγει, να υπάρχει διάλογος και σοβαρότητα, ούτε βρισιές ούτε φανατισμοί. Δεν μας ταιριάζουν οι φασαρίες και οι καβγάδες. Χρειάζεται λογική υπομονή και συζήτηση για το καλό του νησιού. Άλλωστε αυτό θέλω να εκπροσωπώ, την δημιουργική ηρεμία και το νοικοκύρεμα, επωφελώς για όλους του Μηλιούς.