• Αναδημοσιεύουμε από τις ΑΠΟΨΕΙΣ του κ. Γρ. Μπελιβανάκη - Απόψεις 407/10.5.2019 - το παρακάτβω ιστορικού ενδιαφέροντος θέμα, με αφορμή την επέτειο της αποχώρησης των Γερμανών από τη Μήλο, τον Μάϊο του 1945:

    .......................

     

    (Eλάβαμε και με χαρά αναδημοσιεύομε το ακόλουθο επίκαιρο κείμενο του συμπατριώτη κ. Νικήτα Ψαθά, Υπαλλήλου ΙΚΑ Λευκάδας προς γνώσιν των συμπολιτών μας που ενδιαφέρονται για την ιστορία του τόπου μας):

    Ο Γερμανός αξιωματικός Horst Seegers περιγράφει στο ημερολόγιό του (αρχείο κ. Γρηγόρη Μπελιβανάκη) ένα ιδιαίτερο ιστορικό στιγμιότυπο με ξεχωριστή σημειολογική αξία: την στιγμή της συνάντησης της Γερμανικής φρουράς που αποχωρούσε από το νησί μετά την παράδοσή της σε μονάδες του Ιερού Λόχου, με τα μέλη της αποστολής της UNRRA που μόλις κατέφθαναν στη Μήλο:

    «11 (Μαΐου). Έχω συσκευάσει τα πράγματά μου. Στις 11 η ώρα ξεκινούμε για τον Όρμο Βαρυτίνης, 15 χιλιόμετρα. Στο Φράγμα γίνεται η πρώτη σωματική έρευνα από Έλληνες στρατιώτες. Ύστερα προχωρούμε με τις αποσκευές μας πεζή. Στις 18 η ώρα φτάνομε στον Όρμο Βαρυτίνης. Δόξα τω Θεώ. 12 (Μαΐου). Στις 10 η ώρα καταπλέει ένα αγγλικό πολεμικό. Πρώτη μου συνάντηση με δύο γυναίκες της UNRRA. Στις 12 η ώρα φθάνει το μεταγωγικό και επιβιβαζόμαστε…»[1].

    Η σκηνή που περιγράφει ο Γερμανός αξιωματικός, είναι ίσως αυτή που αποτυπώνεται στην φωτογραφία που παραθέτουμε σήμερα, με αφορμή την συμπλήρωση 74 ετών από την παράδοση της γερμανικής φρουράς στις 9 Μαΐου 1945. Οι δύο γυναίκες της ΟΥΝΡΡΑ, οι Γερμανοί αιχμάλωτοι, το Αγγλικό πολεμικό και το μεταγωγικό της περιγραφής του H.Seegers είναι πιθανότατα τα ίδια με αυτά που βλέπουμε στην συγκεκριμένη φωτογραφία, τραβηγμένη στην παραλία "Βούδια", με δεύτερο πλάνο τον "Καστανά":

     

    9 may

    Εικόνα UN9. «Γερμανοί αιχμάλωτοι μεταφέρουν εφόδια τον Μάιο του 1945».
    Πηγή: United Nations Archives (UNA)
    Reference code: S-0800-0008-0001-00005
    Title: [Greece] German POWs unload supplies on the beachhead on the Greek island of Milos, May 1945

    Δεν θέλουμε να προσθέσουμε τίποτα παραπάνω, άλλωστε η φωτογραφία "λέει" όλα όσα χρειάζεται να ειπωθούν σήμερα, με την ευκαιρία της επετείου της 9ης Μαΐου. Περισσότερες πληροφορίες στην υπό έκδοση (ελπίζω) εργασία μας σχετικά με την συγκεκριμένη χρονική περίοδο της τοπικής μας ιστορίας.

    [1] Απόσπασμα από το βιβλίο του κ.Γρ. Μπελιβανάκη «Οι Γερμανοί στη Μήλο 1941-1945», σελ.343.