ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΝΗΣΙΑ

Κυκλάδες – Νησιά

Ερχεται επιδότηση αεροπορικών εισιτηρίων για τα νησιά

Επεκτείνει και στα αεροπλάνα η κυβέρνηση το μεταφορικό ισοδύναμο για τους νησιώτες, που εφαρμόζεται ήδη στα πλοία. Τι ισχύει σήμερα στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η διαδικασία και το όφελος για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών.

 

Τη σημαντική ελάφρυνση του κόστους μετακινήσεων των νησιωτών με αεροπλάνοδρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το μέτρο πρόκειται να ανακοινωθεί άμεσα και προβλέπει την επιδότηση των αεροπορικών εισιτηρίων για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, επεκτείνοντας το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου που έχει τεθεί ήδη σε πλήρη εφαρμογή στην ακτοπλοΐα από 1/1/2019.

Το ύψος της επιδότησης και άλλες λεπτομέρειες για τους όρους εφαρμογής του μέτρου παραμένουν αδιευκρίνιστα, καθώς το επιτελείο του Α. Τσίπρα θεωρεί το μέτρο ένα από τα ισχυρά «χαρτιά» της κυβέρνησης, ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η σχετική εξαγγελία εντάσσεται στο πακέτο μέτρων μόνιμου χαρακτήρα που ανακοινώνει το  τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός.

Πηγές της ακτοπλοΐας αναφέρουν πως το ύψος της επιδότησης των εισιτηρίων στα πλοία φθάνει το 30%. Στελέχη της ναυτιλιακής αγοράς εξηγούν πως για εισιτήριο που κοστίζει 35 ευρώ, οι δικαιούχοι εισπράττουν επιδότηση της τάξης των 12 ευρώ, ενώ για μακρινά δρομολόγια όπως των Δωδεκανήσων, η επιδότηση μπορεί να φθάνει και τα 30 ευρώ για κόστος εισιτηρίου της τάξης των 100 ευρώ σε καμπίνα.

Αεροπορικές πηγές αναφέρουν πως η σχεδιαζόμενη επιδότηση θα ισοδυναμεί με σημαντική έκπτωση στις τιμές αεροπορικών εισιτηρίων για τους νησιώτες.  Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος προσαρμογής των συστημάτων κρατήσεων, προκειμένου να συμπεριληφθεί πεδίο όπου θα καταχωρείται ο απαραίτητος Μοναδικός Αριθμός Νησιώτη (ΜΑΝ) των δικαιούχων.

Για την εφαρμογή του μέτρου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αξιοποιηθεί το πληροφοριακό σύστημα «Μεταφορικό Ισοδύναμο» και η καταβολή της επιδότησης θα γίνεται με διαδικασία αντίστοιχη με αυτή που ισχύει για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι στην περίπτωση της ακτοπλοΐας είναι νοικοκυριά, των οποίων τα μέλη είναι Έλληνες πολίτες ή αλλοδαποί, που διαθέτουν άδεια διαμονής σε ισχύ και η φορολογική κατοικία τους στο μητρώο της ΑΑΔΕ βρίσκεται σε κάποιο από τα νησιά, με εξαίρεση την Κρήτη, την Εύβοια και τη Λευκάδα.        

Οι δικαιούχοι (σ.σ. όσοι δεν είναι ήδη εγγεγραμμένοι) θα πρέπει να εγγραφούν στη διαδικτυακή τοποθεσία του Μεταφορικού Ισοδύναμου, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς εισόδου του Taxisnet.

Μετά την είσοδο, εμφανίζεται φόρμα με προσυμπληρωμένα τα στοιχεία των μελών (δικαιούχων) της οικογένειας και θα πρέπει να συμπληρωθούν μόνο στοιχεία επικοινωνίας και IBAN τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο θα κατατίθεται η επιδότηση (Α.ΝΗ.ΚΟ).

Πριν την ολοκλήρωση της εγγραφής εμφανίζεται ο Μοναδικός Αριθμός Νησιώτη (ΜΑΝ) σε μορφή που μπορεί να εκτυπωθεί. Ο ΜΑΝ είναι διαφορετικός για κάθε μέλος (δικαιούχο) της οικογένειας και είναι απαραίτητος για την έκδοση του εισιτηρίου.

Στην περίπτωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, πριν την έκδοση ο δικαιούχος δείχνει τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (ΜΑΝ) στον υπάλληλο πρακτορείου, ο οποίος τον καταχωρεί μαζί με το ονοματεπώνυμο όπως αναγράφεται στην Αστυνομική Ταυτότητα (με ελληνικούς ή λατινικούς χαρακτήρες).

Ο δικαιούχος πληρώνει το εισιτήριο στην κανονική του τιμή και αφού ταξιδέψει  (σ.σ. η πραγματοποίηση του ταξιδιού επιβεβαιώνεται με το check in), σε σύντομο χρονικό διάστημα πιστώνεται το ποσό της επιδότησης (Α.ΝΗ.ΚΟ) στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί.

 

 

euro2day.gr

Ακολουθήστε μας