ΚΙΜΩΛΟΣ

Κίμωλος

Η Κίμωλος τιμά την Οσία Μεθοδία

Η Οσία Μεθοδία η έγκλειστη (1865-1908) που η μνήμη της τιμάται κάθε 5 του Οκτώβρη συγκαταλέγεται στις πιο ιδιαίτερες μορφές της νεώτερης ορθοδοξίας. Η κατά κόσμο Ειρήνη Σάρδη γεννήθηκε και έζησε στην Κίμωλο κι όταν ο σύζυγος της χάθηκε σε ναυάγιο επέλεξε ν’ ακολουθήσει τον μοναχικό βίο με το όνομα μοναχή Μεθοδία.

Το ασκητήριο της ‘’στιάδι ‘’όπως λέγεται στην Κίμωλο δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα δωματιάκι  με ανύπαρκτο οικιακό εξοπλισμό που είναι ζήτημα αν χωράνε δυο άνθρωποι μαζί δίπλα στην εκκλησία του Χριστού την παλαιότερη της Κιμώλου, μέσα στην καρδιά του μεσαιωνικού κάστρου του νησιού.

Η επιλογή της έγκλειστης άσκησης χωρίς να βγαίνει ποτέ από το κελί της παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και αποκλειστικά για να προσφέρει βοήθεια, όχι μόνο δεν την αποδομούσε ψυχικά και πνευματικά αλλά αντίθετα την στερέωνε. Το βεβαιώνει η μαρτυρία των μαθητριών της που της προσέφεραν την ελάχιστη τροφή που δεχόταν να λάβει και λίγο λάδι για το καντήλι της και σαν αντάλλαγμα έπαιρναν τα ευλογημένα λόγια με τα οποία της κατηχούσε.

Έτσι έζησε μέχρι το τέλος της ζωής της. Μ’ ένα τρόπο θαυμαστό ακόμα και γι’ αυτούς που επιλέγουν τον μοναχικό βίο σαν διαδρομή ζωής γι’ αυτό και κατατάσσεται στην ολιγάριθμη και ιδιαίτερη κατηγορία αγίων που η εκκλησία ονομάζει έγκλειστους και που οι γυναικείες παρουσίες είναι πραγματικά μετρημένες.

Η πρώτη επίσημη μαρτυρία περί της αγιότητας της από κλήρο και λαό της Κιμώλου δόθηκε τον δεκαπενταύγουστο του 1946 δια στόματος του αρχιμανδρίτη Εμμανουήλ Καρπάθιου απόφοιτου της θεολογικής σχολής της Χάλκης και στην συνέχεια μητροπολίτη Κω και Νισύρου του οικουμενικού πατριαρχείου που είχε υπηρετήσει σαν ελληνοδιδάσκαλος στην Κίμωλο και η αγιοκατάταξη της  έγινε στις 6 Οκτωβρίου 1991. Ήταν η πρώτη αγία που κοιμήθηκε τον 20 αιώνα και συγκαταλέχθηκε στο συναξάρι των αγίων της εκκλησίας.

Η Κίμωλος τιμά πανηγυρικά την μνήμη της και αισθάνεται ευλογία που μια τέτοια μεγάλη ασκητική μορφή έζησε και αγιάστηκε στο νησί μας. Η οσία Μεθοδία με τον τύπο ζωής που επέλεξε, δείχνει τον δρόμο και τον τρόπο για να νοιώσει κάποιος αν το θελήσει έστω και συμβολικά την έννοια της ορθόδοξης πνευματικότητας της τόσο λιτής σε υλικά μέσα και τόσο εύφορης σε ψυχική και πνευματική καλλιέργεια.

 

kimolistes.com

Ακολουθήστε μας