Κυνήγι - Ψάρεμα

Πέντε βασικές τεχνικές ψαρέματος στο ψαροντούφεκο

Πολλοί κυρίως νέοι ψαροντουφεκάδες έχουν αναρωτηθεί ποια είναι η τεχνική για να μπορέσουν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και την άπνοια σε συνδυασμό με τη σύλληψη αξιόλογων θηραμάτων.

Ο τρόπος με τον οποίο θα κάνουμε ψαροντούφεκο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως την εποχή που ψαρεύουμε, τα ψάρια που κυνηγάμε,  τις καιρικές συνθήκες αλλά και τις δυνατότητες που έχουμε ως ψαροντουφεκάδες. Ας ξεκινήσουμε λοιπον αναλύοντας κάθε τεχνική ξεχωριστά.

 
Επιφανειακό κολυμπιτό ψαχτήρι:
Αυτή η τεχνική είναι και η πιο διαδεδομένη κυρίως στους νέους ψαροντυφεκάδες. Κολυμπάμε πάντα με αργές και γαλήνιες κινήσεις στην επιφάνεια της θάλασσας κοιτώντας προσεκτικά τον βυθό για τυχούσες απότομές κινήσεις που θα ταράξουν την ηρεμία του βυθού. Συνήθως ψαρεύουμε σε ρηχά κομμάτια και ξέρες όπου η ορατότητα είναι αρκετά καλή και μπορεί να γίνει εύκολα ο εντοπισμός των θηραμάτων μας. Προσοχή, απότομες κινήσεις μπορούν να προκαλέσουν νευρικότητα στη ζωή του βυθού τρομάζοντας τα ψάρια τα οποία φοβισμένα θα τρυπώσουν σε απλησίαστα θαλάμια. Φυσικά αυτός ο τρόπος ψαρέματος μπορεί να συνδυαστεί με ψαχτήρι σε τρύπες οι οποίες μας έχουν δώσει παλαιότερα κάποιο καλό θήραμα. Τα ψάρια που θα ψαρέψουμε εδώ είναι κυρίως σαργοί, μελανούρια, κέφαλοι, σικυοί, σάρπες και φυσικά οι αγαπημένοι μας ροφοί.
 
Ρηχό συρτό καρτέρι:
Αυτή η τεχνική είναι λίγο πιο εξεζητημένη και απευθύνεται σε ψαροντουφεκάδες έμπειρους με καλές επιδόσεις. Την εφαρμόζουμε σε ρηχά κομμάτια και ξέρες προσπαθώντας να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των περίεργων θηραμάτων ή να κρυφτούμε από τα ανυποψίαστα ψάρια που στην άγνοια τους δεν μας έχουν αντιληφθεί. Εδώ πάντα χρησιμοποιούμε πολλά κιλά τα οποία θα μας κρατήσουν στον βυθό ακόμα και στα 2 μέτρα. Τα πολλά κιλά μας επιτρέπουν να κάνουμε λιγότερες και ήρεμες κινήσεις κατά την κατάδυση κάνοντας την παρουσία μας αισθητή χωρίς να τρομοκρατούμε τα ανυποψίαστα θηράματα. Για να το επιδιώξουμε αυτό χρησιμοποιούμε δύο ζώνες βαρών με σωστή κατανομή των μολυβιών στη μέση ή το πιο ξεκούραστο γιλέκο βαρών πλάτης. Επιβάλλεται να χρησιμοποιούμε βαριδάκια ποδιών τα οποία θα κρατάνε τα πόδια μας χαμηλά δίνοντας στο σώμα μας την ευθύτητα που χρειαζόμαστε. Καταδυόμαστε με αργές και ήρεμες κινήσεις και αφού φτάσουμε στον βυθό προχωράμε με το ελεύθερο μας χέρι σιγά σιγά μέχρι να εντοπίσουμε κάποια κίνηση στο βάθος του πεδίου ορατότητας μας. Αμέσως σταματάμε, κατεβάζουμε τους παλμούς της καρδιάς μας και περιμένουμε το θήραμα ή τα θηράματα να πλησιάσουν, καθώς η περιέργεια… τρώει τον αφέντη. Η καίρια βολή στην σωστή απόσταση από το θήραμα, θα μας επιβραβεύσει. Επίσης μπορούμε αφού καταδυθούμε να κρυφτούμε πίσω από κάποιο βράχο ή μέσα σε φυκιάδες περιμένοντας κάποιο ανυποψίαστο θήραμα να εμφανιστεί. Είναι καλό να μην βαθαίνουμε πολύ γιατί τα πολλά κιλά δυσκολεύουν πάρα πολύ την ανάδυση μας. Είναι γεγονός ότι πολλές προσπάθειες μπορεί να αποβούν άκαρπες αλλά σίγουρα οι μεθοδικές και συνεσταλμένες βουτιές θα σας επιβραβεύσουν αργά ή γρήγορα. Δεν πρέπει να πιέζουμε  πολύ τον εαυτό μας γιατί είναι μία δύσκολη και επίπονη για τον οργανισμό τεχνική αφού χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση και αυτοσυγκέντρωση η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο ώστε να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τις αναπνοές μας. Μια σχολή ελεύθερης κατάδυσης θα σας βοηθήσει πάρα πολύ στο να εφαρμόζετε σωστά την «γιόγκα» της θάλασσας. Τα θηράματα που θα αποκτήσουμε από αυτή την τεχνική στο ψαροντούφεκο είναι σαργοί, κέφαλοι και λαβράκια, χωρίς να αποκλείσουμε και τα υπόλοιπα θηράματα καθώς ο βυθός της θάλασσας πάντα μας επιφυλάσσει εκπλήξεις.
 
Βαθύ καρτέρι και καρτέρι στα μεσόνερα:
Αυτή η τεχνική απευθύνεται σε έμπειρους με άψογη φυσική κατάσταση ψαροκυνηγούς. Εφαρμόζεται σε βαθιά κομμάτια και μεσοπέλαγες ξέρες οπού γνωρίζουμε ότι τα περαστικά πελαγίσια είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν. Εδώ χρησιμοποιούμε μεγάλα ψαροντούφεκα με δύο ή τρις σειρές λάστιχων. Τα κιλά που φοράμε είναι τόσα ώστε να μπορούν να μας βαθύνουν εύκολα στα πρώτα 10-15 μέτρα. Τα μεγάλα μαγιάτικα, οι συναγρίδες και οι ροφοί είναι τα πιο συνήθη θηράματα που θα συναντήσουμε. Καταδυόμαστε μέχρι το βάθος που μας ενδιαφέρει και περιμένουμε ακίνητοι τον ερχομό των γιγάντων. Αγαπημένη τεχνική για απαιτητικούς…!!
 
Ψαχτήρι:
Εφαρμόζεται σε περιοχές με ξέρες, έντονες σχισμές και χαραδρώσεις. Ο σκοπός μας είναι να ανακαλύψουμε τι βρίσκεται κάτω από κάθε σχισμή, τρύπα και μονόπετρο. Φυσικά αυτό δεν είναι απόλυτα εφικτό αλλά η σωστή επιλογή και αναζήτηση θηραμάτων σε θαλάμια που σας έχουν ανταμείψει παλαιότερα θα σας χαρίσουν μοναδικές εκπλήξεις. Το άγνωστο πάντα σε εξιτάρει να το εξερευνήσεις! Εδώ χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα μήκη ψαροντούφεκων από 60 μέχρι 90 εκατοστά ανάλογα την περίπτωση. Οι συνεχόμενες άσκοπες βουτιές μπορούν να σας εξουθενώσουν, γι’ αυτό θα πρέπει να προγραμματίζεται το πλάνο της κάθε βουτιάς με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χαραμίζετε άσκοπα τις δυνάμεις σας. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να βουτάτε ανά 5 λεπτά για να έχετε καλύτερες επιδόσεις. Αυτό επιτυγχάνετε πολύ πιο εύκολα, με εναλλάξ βουτιές, σε συνεργασία με το ζευγάρι σας. Τα θηράματα που αναζητάτε είναι τα λεγόμενα μαύρα πετρόψαρα όπως ροφοί και πιγγες, τα άσπρα όπως σαργοί, σάρπες και μελανούρια, και οι πανέμορφοι σικυοί.
 
Συνδυασμός τεχνικών:
Πολλοί είναι οι ψαροντουφεκάδες που συνδυάζουν τις παραπάνω τεχνικές στο ψαροντούφεκο. Υπάρχουν ψαρότοποι όπου μπορείς να κάνεις ψαχτήρι για την αναζήτηση κάποιου ροφού αλλά μπορείς επίσης να κάνεις και καρτέρι για τη σύλληψη διαφόρων θηραμάτων. Επίσης στα «κοφτά» τα οποία συναντάμε σε νησιώτικες κυρίως περιοχές της Ελλάδος, μπορούμε να κάνουμε ψαχτήρι στις έντονες σχισμές αλλά να κάνουμε και καρτέρι σε σκαλοπάτια που βρίσκονται σε μέσα βάθη προσμένοντας τον ερχομό κάποιων πελαγίσιων από το βαθύ γαλάζιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις επειδή η εναλλαγή του βάθους ποικίλει καλό είναι να φοράμε στην ζώνη μας αποσπώμενα βαρίδια τα οποία θα τα αφήνουμε σε κάποιο βράχο ανάλογα με το βάθος και το είδος της βουτιάς που έχουμε επιλέξει να κάνουμε.   
 

 

Ακολουθήστε μας