ΜΗΛΟΣ

Μήλος

Η Πρεσβεία της Ουγγαρίας 'αναζητά' πληροφορίες για πορτρέτο γυναίκας από την Πλάκα

Πριν από διακόσια χρόνια ένας Ούγγρος κόμης, ο Ίστβαν (Στέφανος) Σέτσενι επισκέφτηκε την Μήλο, μαζί μ΄έναν Αυστριακό ζωγράφο, τον Ιώχαν Έντερ. Είς μνήμην εκείνου του ταξιδιού και με βάση των έργων του Έντερ, το 2017 με την φιλική υποστήριξη του Δήμου πραγματοποιήθηκε η έκθεση με τίτλο «Ταξίδι - Πηγή έμπνευσης - Ανεξίτηλες εντυπώσεις του István Széchenyi και του Johann N. Ender» στο κτήριο του Μορφωτικού και Κοινωνικού Συλλόγου της Μήλου.

Ο Ιώχαν Έντερ ζωγράφισε μερικούς κατοίκους της Μήλου, μεταξύ άλλων την Μαρούσα Μικέλη και την εξαδέλφη της, την Μαριάκη.

Το πορτρέτο της Μαρούσας Μικέλη βρίσκεται τώρα στην πινακοθήκη της Ακαδημίας Επιστημών της Ουγγαρίας. Το άλλο έργο όμως, εκείνο που παριστάνει την Μαριάκη, σύζυγο του Βας. Ταταράκη μαζί με την Μαρούσα, κρύβεται κάπου, σε άγνωστη ιδιοκτησία. Ένα αντίγραφό της πίνακας δημοσιεύθηκε σ΄ ένα βιβλίο για την ιστορία της Μήλου, που εκδόθηκε στην δεκαετία του ΄30.

Σήμερα, οι ειδικοί της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουγγαρίας, με σκοπό μιας ιστορικής έρευνας – δοκιμίου για τα έργα του Ιώχαν Έντερ, επιθυμούν να διεξαχθεί μια σύγχρονή φωτογράφηση του έργου.

Απευθυνόμαστε με την παρούσα ανακοίνωση στο κοινό της Μήλου, ζητώντας τη συμμετοχή του στην ερεύνα. Αν κάποιος έχει πληροφορίες για το πίνακα του Ιώχαν Έντερ, παρακαλούμε να ειδοποιήσει την Πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Αθήνα (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Erik Haupt

Πρέσβης

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας

Kostas Kamakaris 255x220

metaforiki panorios