ΜΗΛΟΣ

Μήλος

Επένδυση 25 εκατ. ευρώ με κυκλαδίτικο χρώμα στο αεροδρόμιο Μυκόνου από τη Fraport Greece

Παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και σύγχρονη αεροδρομιακή φιλοσοφία θα συνδυάζει το νέο αεροδρόμιο της Μυκόνου που θα είναι έτοιμο το 2021. Η επένδυση της FraportGreece, συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, θα αναβαθμίσει το αεροδρόμιο του νησιού με στόχο να ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις ενός «brandname» διεθνούς προορισμού με σεβασμό στον παραδοσιακό χαρακτήρα των Κυκλάδων.

Τα νέα αρχιτεκτονικά σχέδια, που παρουσιάστηκαν στο ευρύ κοινό κατά τη διάρκεια  εκδήλωση της Fraport Greece στη Μύκονο, ενσωματώνουν την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας για την εναρμόνιση της όψης του αεροδρομίου με την αισθητική του νησιού. Ένας κυκλαδίτικος περιστερώνας, συνολικής έκτασης 13.350 τ.μ., θα στεγάζει από το 2021 τον αναβαθμισμένο αερολιμένα του νησιού.

Οι ομάδες εργασίας των αρχιτεκτονικών γραφείων που ανέλαβαν το έργο, K-STUDIO και ΒΕΤΑPLAN, αντιμετώπισαν μια μεγάλη πρόκληση, καθώς κλήθηκαν να δώσουν ενιαία μορφή σε ένα κτίριο που, από το 1971 οπότε θεμελιώθηκε, αποτέλεσε αντικείμενο συνεχών επεκτάσεων και ανα-διαρρυθμίσεων.

 

 Εμπνευσμένη από τους περιστερώνες του Αιγαίου –από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια λαϊκής αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής-, η σχεδιαστική προσέγγιση «παντρεύει» την παράδοση της Μυκόνου με τη σύγχρονη πλευρά της.

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του νέου αεροδρομίου Μυκόνου ο οποίος συνδυάζει το όραμα όχι μόνο της εταιρείας αλλά και της τοπικής κοινωνίας, καθώς η πρόταση αυτή είναι αποτέλεσμα των συζητήσεων και του ανοιχτού διαλόγου μαζί τους. Το νέο αεροδρόμιο Μυκόνου το 2021 θα αποτελεί συνώνυμο της Κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Μέχρι σήμερα έχουμε υλοποιήσει μια σειρά αναβαθμίσεων σε λειτουργικό κυρίως επίπεδο ενώ τα κατασκευαστικά έργα συνεχίζονται απρόσκοπτα» ανέφερε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, κ. Alexander Zinell.

Στα 2 εκατ. επιβάτες η δυναμικότητα του αεροδρομίου Μυκόνου το 2021

Η δυναμικότητα του αεροδρομίου της Μυκόνου με την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, θα φτάσει τα 2 εκατ. επιβάτες (1 εκατ. αφίξεις και 1 εκατ. αναχωρήσεις). Παλαιότερες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το αεροδρόμιο της Μυκόνου πιθανώς θα φτάσει σε αυτό το ύψος διακινούμενων επιβατών το 2026.

Επί του παρόντος, ο αριθμός των διακινούμενων επιβατών ετησίως ανέρχεται σε 1,4 εκατ. με έναν ρυθμό ανάπτυξης που ξεπερνά το 13%. Εκπρόσωποι της FraportGreeceσχολιάζοντας τη γενικότερη τάση που διαφαίνεται αυτή την περίοδο τόνισαν ότι εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης παρουσιάσει περαιτέρω διεύρυνση θα αναζητηθούν και νέες παρεμβάσεις.  

Με την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών, τις οποίες υλοποιεί η Intrakat, η συνολική έκταση του αεροσταθμού θα αυξηθεί σε 13.350 τ.μ. από 10.000 τ.μ. που είναι σήμερα.  Η έκταση δε του ωφέλιμου χώρου για τους επιβάτες θα αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 50% στα 7.500 τ.μ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, κ. Πέτρος Σουρέτης, ευχαριστώντας «όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά και δημιουργικά, ξεπέρασαν εμπόδια και βρήκαν λύσεις, ώστε το 2018 να έχουμε ολοκληρώσει τα 3 αεροδρόμια  Καβάλας, Ζακύνθου και Χανίων», υπογράμμισε ότι εντός του2019 θα ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα  τα αεροδρόμια σε Άκτιο, Κεφαλονιά, Σκιάθο, Σάμο, Μυτιλήνη και Ρόδο.

Σε εξέλιξη τα έργα στη Μύκονο

Τα έργα περιλαμβάνουν επέκταση στην βόρεια πλευρά του υφιστάμενου κτηρίου συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ., η οποία θα στεγάσει το νέο τμήμα αφίξεων του αεροδρομίου. Το υφιστάμενο κτήριο θα «μεγαλώσει» κατά 500 τ.μ. ώστε οι πύλες αναχώρησης να αυξηθούν από 6 σε 7. Επίσης, από τα αρχικά 12 σημεία checkin θα γίνουν συνολικά 16.

Περιλαμβάνεται φυσικά και η πλήρης ανακαίνιση των υφιστάμενων χώρων υγιεινής, η οποία αποτέλεσε εξαρχής ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της FraportGreeceγια την αλλαγή της εικόνας και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, που στην περίοδο της υψηλής κίνησης δέχεται καθημερινά 200 αεροσκάφη (αφίξεις και αναχωρήσεις), θα δημιουργηθούν ακόμη δύο νέα loungesδιακεκριμένων επιβατών, θα τοποθετηθεί νέο αυτοματοποιημένο σύστημα διαχείρισης αποσκευών. Ακόμη, θα επανασχεδιαστεί ολόκληρη η περιοχή κυκλοφορίας οχημάτων στην είσοδο του αεροσταθμού.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού, που κρίθηκε απαραίτητη για να στεγάζει όχι μόνο τον εξοπλισμό αλλά και τους πυροσβέστες που επιχειρούν στο αεροδρόμιο Μυκόνου. Το νέο κτήριο θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο του 2019. Επίσης, σε διάστημα ενός μήνα θα ολοκληρωθεί η παραλαβή ακόμη 4 πυροσβεστικών οχημάτων, ολοκληρώνοντας την επένδυση τηςFraportGreeceσυνολικής αξίας 4 εκατ. ευρώ στην πυρασφάλεια των 14 αεροδρομίων.

 

 

Πηγή: tovima.gr

 

 

Ακολουθήστε μας

Kostas Kamakaris 255x220

metaforiki panorios