ΜΗΛΟΣ

Μήλος

Η ‘Μήδεια’ στο Αρχαίο Θέατρο Μήλου από την Θεατρική Ομάδα του Γ.Ε.Λ. Νάξου

 

 

Η  Θεατρική Ομάδα του Γενικού Λυκείου Νάξου, συνεχίζοντας την απόλυτα επιτυχημένη παρουσία της , παρουσιάζει στο Αρχαίο Θέατρο της Μήλου την Τρίτη 30 Ιουλίου στις 18.30 την τραγωδία του Ευριπίδη «Μήδεια», σε σκηνοθεσία του καθηγητή φιλολόγου Δημήτρη Γουσόπουλου, χοροδιδασκαλία της Μαργαρίτας Τσίγκου και μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά.

Είσοδος ελεύθερη

Η Θεατρική Ομάδα του ΓΕ.Λ. Νάξουαποτελείται αποκλειστικά από μαθητές και μαθήτριες και συμπληρώνει αισίως, μέσα σε 2 μόλις χρόνια, εννέα παρουσίες επί σκηνής με τρία διαφορετικά έργα της αρχαίας Ελληνικής δραματουργίας. Πέρυσι παρουσίασε την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, φέτος, κατά τη χειμερινή περίοδο, τις “Ευμενίδες” του Αισχύλου (με την παράσταση αυτή επιλέχθηκε και συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στη Μεσσήνη) και, κατά τη θερινή, την “Μήδεια” του Ευριπίδη. Ανάμεσα στις παραστάσεις που έχει δώσει συγκαταλέγονται αυτές στον αρχαιολογικό χώρο των Υρίων Νάξου και στο αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης.

 

«Δύο φορές βάρβαρη η Μήδεια, από καταγωγή και από έρωτα» γράφει στον πρόλογο της μετάφρασής του ο Γιώργος Χειμωνάς. Δύο όψεις έχει ο έρωτας: τη «βάρβαρη», τη βυθισμένη στον πόνο και στο σκοτάδι αλλά και την ονειρική, την ηδονική, την ιδανική. Μέσα από το μύθο της Μήδειας όπως αυτός παρουσιάζεται στο έργο του Ευριπίδη, σκιαγραφείται το ανεξήγητο του έρωτα. Γι’ αυτό το «μέγα κακό που σπαράζει τους ανθρώπους». Για τον πόθο που είναι δεμένος με τον πόνο, για τους όρκους αιώνιας αγάπης και πίστης που δίνονται για να καταπατηθούν, για την προδοσία, την εκδίκηση, την καταστροφή. Γι’ αυτό το τρομακτικό πέρασμα από το φως στο σκοτάδι της βαρβαρότητας του έρωτα. Γιατί «δεν υπάρχει οργή πιο φοβερή και αθεράπευτη από αυτήν που γεννιέται ανάμεσα σε ανθρώπους που είχαν αγαπηθεί».

Υπό την αιγίδα του Δήμου Μήλου

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας

Kostas Kamakaris 255x220

metaforiki panorios