ΜΗΛΟΣ

Μήλος

Ζωντανό μουσείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Μήλος- Ξενάγηση σε γερμανικό καταφύγιο

 

Ζωντανό μουσείο της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θυμίζει το νησί της Μήλου. Στο Κυκλαδονήσι υπάρχουν 13 γερμανικά καταφύγια τα οποία διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Μάλιστα το καταφύγιο του Αδάμαντα είναι επισκέψιμο για τους τουρίστες.

Το iefimerida.gr επισκέφθηκε ένα λιγότερο γνωστό καταφύγιο, αυτό στην περιοχή Κανάβα με ξεναγό τον Αντώνη Καμακάρη, ερασιτέχνη συλλέκτη αντικειμένων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο κύριος Καμακάρης από μικρό παιδί θυμάται τον εαυτό του να εξερευνεί τα καταφύγια της Μήλου και να μαθαίνει από τους παλαιότερους τις ιστορίες του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου.

Ο συλλέκτης Αντώνης Καμακάρης εδώ και δεκαετίες συλλέγει αντικείμενα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

 

Συγκεντρώνει εδώ και δεκαετίες έγγραφα και στοιχεία για το τι ακριβώς συνέβη στο νησί της Μήλου από τις 9 Μαΐου του 1941 μέχρι τις 9 Μαΐου του 1945, ημερομηνία κατά την οποία οι κατακτητές αποχώρησαν από το νησί της Αφροδίτης. Μάλιστα, πολλά αντικείμενα από αυτά που βρήκε στα καταφύγια τα έχει συγκεντρώσει στην αγροικία του την οποία επισκέπτονται σχολεία, ιδιώτες αλλά και απόγονοι Γερμανών στρατιωτών οι οποίοι υπηρέτησαν στη Μήλο.

 

Η είσοδος ενός από τα 13 γερμανικά καταφύγια στη Μήλο

Άθικτο το εσωτερικό των γερμανικών καταφυγίων

Παρά το γεγονός ότι μετά την αποχώρηση των Γερμανών τα καταφύγια βομβαρδίστηκαν και καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό οι τσιμεντένιες κατασκευές στις εισόδους τους, το εσωτερικό τους παραμένει σχεδόν άθικτο σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά.

 


Αντικείμενα που έχει συλλέξει ο κος Καμακάρης από τα γερμανικά καταφύγια

Ιστορικό έγγραφο εκτέλεσης 14 κατοίκων της Μήλου

Ο Αντώνης Καμακάρης έχει στην κατοχή του και ένα ιστορικό έγγραφο της Ελληνικής χωροφυλακής για την εκτέλεση 14 νεαρών της Μήλου οι οποίοι εκτελέστηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα στις 23 Φεβρουαρίου του 1943 κατηγορούμενοι για κλοπή στρατιωτικού υλικού. Για να φτάσουμε μέχρι τις εκτελέσεις, είχε προηγηθεί βομβαρδισμός πλοίου από αεροπλάνα των Εγγλέζων, από τον οποίο βρήκαν το θάνατο 15 Έλληνες μέλη του πληρώματος και 14 Γερμανοί.

 

Το ιστορικό έγγραφο της χωροφυλακής για την εκτέλεση 14 κατοίκων της Μήλου

Δείτε βίντεο από την περιγραφή του συλλέκτη Αντώνη Καμακάρη

Ο κος Αντώνης Καμακάρης περιγράφει την ιστορία των γερμανικών καταφυγίων

Η περιγραφή για την εκτέλεση των 14 νεαρών στην Μήλο

 

Ξενάγηση στο καταφύγιο στην περιοχή Κανάβα της Μήλου

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε μας

Kostas Kamakaris 255x220

metaforiki panorios