ΜΗΛΟΣ

Μήλος

Ανακοίνωση της Πλακιώτικης Ένωσης για την βραδιά Μηλέικου τραγουδιού

        

                                 

      Πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 17/8 η Βραδιά  Μηλέϊκου Τραγουδιού στην αυλή του Αγίου Χαραλάμπους στις Πλάκες. Η εκδήλωση είχε ιδιαίτερη επιτυχία τόσο λόγω της μεγάλης προσέλευσης που υπήρχε όσο κυρίως λόγω της θερμής ανταπόκρισης στο περιεχόμενο της  που εκδηλώθηκε από όλους όσους την παρακολούθησαν.

      Η όμορφη μουσική δουλειά της Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής του συλλόγου «Μηλίων Τέχνες» με δάσκαλο τον Κ. Συμεωνίδη και η εξαιρετική της πλαισίωση από τον Σπύρο Κοντολούρη στο βιολί και τον ίδιο τον Κώστα Συμεωνίδη στο λαγούτο είχαν ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Ιδιαίτερα τον Κ. Συμεωνίδη που ήταν ο ουσιαστικός δημιουργός αυτής της εκδήλωσης.

      Το τμήμα ιδιαίτερα της εκδήλωσης που τραγουδήθηκαν παραδοσιακά τραγούδια της Μήλου έγινε δεκτό με συγκίνηση. Χαρακτηριστικό της βραδιάς η αυθόρμητη συμμετοχή του κοινού με παρεμβάσεις στην εκδήλωση που έφτασαν μέχρι και να τραγουδηθούν παλιά τραγούδια από το μικρόφωνο.

      Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η αναφορά στον αείμνηστο ριμαδόρο του Χάλακα τον μπάρμπα Διαμαντή Ψαθά και η παράδοση τιμητικής πλακέτας στους συγγενείς του από την Πλακιώτικη Ένωση ως αναγνώριση της προσφοράς του στο  μηλέϊκο τραγούδι.  Η πλακέτα προσφέρθηκε αφιλοκερδώς από τον Μιχάλη Βήχο (κατάστημα «Καλημέρα» ). Τον ευχαριστούμε γι’ αυτό. Στο όνομα του Διαμαντή Ψαθά  τιμήθηκαν όλοι αυτοί γνωστοί και άγνωστοι που βοήθησαν για τη διάσωση των παλιών τραγουδιών. Ανάμεσα τους υπάρχουν και πολλοί συγχωριανοί μας, από τις Πλάκες, γεγονός που μας κάνει περήφανους.

      Στο τελευταίο τμήμα της εκδήλωσης έπαιξαν σε μια τιμητική εμφάνιση, οι δύο πιο ακουστοί απ’ όλους τους παλιούς οργανοπαίκτες της Μήλου. Ο Χαρίδημος Ψαθάς (Χαρής) στο βιολί με τον Αντώνη Καβαλιέρο (Πορτοφόλης) στο λαγούτο. Έπαιξαν για αρκετή ώρα παλιά τραγούδια ξαναθυμίζοντας μας το δυνατό αυτό δίδυμο στα γλέντια της Μήλου. Είχαν ένα πολύ όμορφο άκουσμα. Τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.

 

            Ως Πλακιώτικη Ένωση είμαστε  υπερήφανοι γι’ αυτή την βραδιά. Πιστεύουμε πως ήταν ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα για την μουσική παράδοση του νησιού. Ανοίγεται ένας δρόμος που οφείλουμε όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι να ακολουθήσουμε. Επειδή η παράδοση μας είναι βασικό στοιχείο της ταυτότητας μας.

      Σημειώνουμε πως η εκδήλωση καταγράφηκε οπτικοακουστικά. Αμέσως μετά την μορφοποίηση του το υλικό αυτό θα διατίθεται από το σύλλογό μας. Πληροφορίες στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Πλακιώτικης Ένωσης

Ο Πρόεδρος                                                                                                       

Γ. Μάλλης   

                                                                                                            

Ο Γραμματέας

 Χ. Νίνος     

                                                        

                      

Ακολουθήστε μας

Kostas Kamakaris 255x220

metaforiki panorios