ΜΗΛΟΣ

Μήλος

Ξεκινούν οι δηλώσεις συγκομιδής αμπελουργικών προϊόντων

Το τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Μήλου ενημερώνει ότι η υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2019-2020 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr) και λήγει την 30η Νοεμβρίου 2019.

Για την υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής αμπελοοινικών προϊόντων που αφορούν την αμπελοοινική περίοδο 2019-2020 ισχύουν τα εξής:

 

. Όλοι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων καταγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο, με αμπελοτεμάχια μονοκαλλιέργειας αμπέλου με οινοποιήσιμες ποικιλίες και νόμιμο δικαίωμα φύτευσης υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής και παραγωγής αποκλειστικά και μόνο οι αμπελουργοί των οποίων το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης τους είναι έως 1 στρέμμα, το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.

 

 

  • όλοι οι οινοποιοί που είναι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και για τα δικά τους αμπελοτεμάχια και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής.

 

  • οι αμπελουργοί που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή τους επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος, εν συνεχεία υποβάλουν και ηλεκτρονική Δήλωση Παραγωγής.

 

  • οι αμπελουργοί διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση και στην περίπτωση αυτή και μόνον συμπληρώνεται το πεδίο με την ένδειξη «οινοποίηση από τον δηλούντα». Για ποσότητες παραγόμενου οίνου που ξεπερνούν τα 10 εκατόλιτρα θα πρέπει να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου.

 

  • Σε περίπτωση μηδενικής σταφυλικής παραγωγής, οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν «μηδενική» δήλωση συγκομιδής και να επιλέξουν το αντίστοιχο πεδίο (π.χ αναδιάρθρωση, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα, ανωτέρα βία, οικονομικοί λόγοι, νέες φυτεύσεις). Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω δηλώσεις θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις και αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

 

  • Για να ισχύει η υποβολή της δήλωσης συγκομιδής θα πρέπει στην ηλεκτρονική εφαρμογή να έχει γίνει «ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ». Μόνο μετά την οριστικοποίηση της εν λόγω δήλωσης είναι δυνατή η εκτύπωση αυτής.

 

  • Σας εφιστούμε την προσοχή, διότι η υποβολή των δηλώσεων παραγωγής για την αμπελοοινική περίοδο 2019-2020 είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις υποβληθείσες δηλώσεις συγκομιδής και ως εκ τούτου τυχόν λάθη ή παραλείψεις στη συμπλήρωση των δηλώσεων συγκομιδής θα δημιουργήσουν προβλήματα κατά την υποβολή των δηλώσεων παραγωγής.

 

  • Αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχει υποβληθεί Δήλωση Συγκομιδής για πέντε αμπελοοινικές περιόδους θα υπόκεινται σε έλεγχο μέσω του Μητρώου για τον χαρακτηρισμό τους ως «εγκαταλειμμένη καλλιεργούμενη έκταση»

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες συμπληρωσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: http://www.minagric.gr/index.php/el/eservisesmenu-2/dhloshsygkomid

 

 

 

Ακολουθήστε μας

Kostas Kamakaris 255x220

metaforiki panorios