ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ναυτιλία

Από το ...Milos Express στο νοικοκύρεμα της χωροταξίας και της ενέργειας

 

Η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει αναλάβει από κοινού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ο Χανιώτης υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, είναι άλλο ένα βαρύ έργο που παίρνει πάνω του ο Γιώργος Σταθάκης, μετά τα κόκκινα δάνεια, τον ενεργειακό μετασχηματισμό και τη χωροταξική διευθέτηση.

Η δυνατότητά του να εξηγεί με απλά λόγια, αλλά με πλήρως τεκμηριωμένα στοιχεία και πολιτικές, απότοκο κι αυτό της λαμπρής του ακαδημαϊκής καριέρας, φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο στην ανάληψη κι αυτής της δύσκολης αποστολής, σε μια κρίσιμη περίοδο για το κόμμα του. «Πιστός στρατιώτης» όπως λένε οι φίλοι του συχνά αφήνει κατά μέρος τις προσωπικές του στοχεύσεις για να υπηρετήσει την ομάδα και το συλλογικό. Κι έτσι τώρα οργώνει την Ελλάδα, αντί να πιάνει «στασίδι» στην περιφέρειά του,  για να χτίσει και πάλι γέφυρες με τα κοινωνικά στρώματα που φαίνεται ότι απομακρύνονται από το ΣΥΡΙΖΑ.  Έτσι ο μειλίχιος και προσηνής Σταθάκης παίρνει το φορτίο να δώσει εξηγήσεις σε ένα δύσκολο κοινό και να δώσει με απλά λόγια στον κόσμο πειστήρια για για την οικονομία, που αρχίζει «και αναπνέει» και πάλι, αλλά και να αποκρούσει όσα πολλοί αναπαράγουν για φαινόμενα αλαζονείας και καθεστωτισμού κυβερνητικών στελεχών.

Βέβαια το «έργο το χει ξαναδεί». Μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου και τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπου ήταν από τους θιασώτες της αποφυγής της «πρόσκρουσης» με το Βερολίνο και τους θεσμούς και της υιοθέτησης μιας ρεαλιστικής προσέγγισης της νέας φάσης των προγραμμάτων σταθεροποίησης, κλήθηκε να αναλάβει το βαρύ φορτίο διαχείρισης των κόκκινων δανείων, που με τα capitalcontols άρχισαν να  «ταβανιάζουν». Επεκτάθηκε ο νόμος 3869/2010 (Ν. Κατσέλη - Σταθάκη), ώστε να περιλαμβάνει και τα χρέη προς το Δημόσιο.

Έτσι τότε στη θητεία του ως υπουργού Οικονομίας μπήκε η βάση για αναμόρφωση του πτψχευτικού δικαίου και της θέσμισης του εξωδικαστικού μηχανισμού. Παράλληλα σφράγισε με το όνομά του βασικά νομοθετήματα, Έτσι  βελτιώθηκε η διαδικασία ένταξης στον Ν. Κατσέλη - Σταθάκη υποχρεώνοντας σε άρση του τραπεζικού απορρήτου, ώστε να εντοπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές εστιάζοντας στην προστασία αυτών που πραγματικά τη χρειάζονται.

Θεσπίστηκαν εξειδικευμένα ειρηνοδικεία για την επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης των υποθέσεων Ν. Κατσέλη - Σταθάκη. Καταρτίστηκε ολιστικό σχέδιο δράσης για την εκδίκαση των υποθέσεων, ώστε αυτοί που χρειάζονται προστασία να βρίσκουν έγκαιρα λύση, ενώ αυτοί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις «τρύπες» του νόμου να αποκαλύπτονται.

Βελτιώθηκε και συστηματοποιήθηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών και δεσμεύτηκαν και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων, ώστε να υπόκεινται σε αυτόν προστατεύοντας τους δανειολήπτες.

 Έχοντας μια αστική καταγωγή, πάντα σιωπηλά εργαζόταν χωρίς πολλές φιοριτούρες. Ίσως γιαυτό επέλεξε αντί για  τα βαπόρια, μια και ήταν γόνος της ιστορικής οικογένειας που δρομολογούσε το εμβληματικό για τις Κυκλάδες,  MilοsExpress,  να ασχοληθεί με την ακαδημία. Έτσι από τα εφοπλιστικά σαλόνια ξεκίνησε ένα μακρύ ερευνητικό ταξίδι με αρχή το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΘΑ,  και στη συνέχεια θήτευσε για σειρά ετών καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και αντιπρύτανης, Στα χρόνια μάλιστα της ερευνητικής του αναζήτησης είχε παρουσία ως επισκέπτης καθηγητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αλλά κι επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Βυζαντινών και Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών, Κολλέγιο Κουίνς, Πανεπιστήμιο Σίτι της Νέας Υόρκης. Η επίπονη πορεία αυτή σίγουρα θα είναι χρήσιμη  εν όψει μια δύσκολης προεκλογικής εκστρατείας για την άντληση στρατηγημάτων για να πειστεί το δύσκολο πολιτικό κοινό και να διευρυνθεί το ακροατήριο.

Ακολουθήστε μας