ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός

Κίνημα της πετσέτας: Συνεχίζεται το «σαφάρι» ελέγχων στη χώρα - Αυτοψίες σε μεγάλα νησιά και συλλήψεις - Πώς αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες

 

Το «κίνημα της πετσέτας» καλά κρατεί. Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι στις παραλίες μετά το σάλο και τις καταγγελίες για το όργιο αυθαιρεσιών από τουριστικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα κλιμάκια της αρχαιολογικής και της κτηματικής υπηρεσίας καταγράφουν πάνω από 3.000 τ.μ. καταπάτησης αιγιαλού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και ειδικά σε νησιά όπως σε Μήλο, Νάξο, Χαλκιδική και Κέρκυρα. Οι έλεγχοι προχώρησαν έπειτα από καταγγελίες άλλων επιχειρηματιών.

Επιπλέον, μετά την Πάρο όπου έγιναν τρεις συλλήψεις σε παραλίες της Παροικιάς και της Νάουσας, με την συνδρομή της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, μετά από εισαγγελική εντολή για παράνομη κατάληψη παραλίας, συλλήψεις έγιναν και στην Αχαΐα όπου δύο επιχειρηματίες είχαν στήσει ομπρέλες και ξαπλώστρες καταλαμβάνοντας μέρος του αιγιαλού χωρίς να κατέχουν άδεια.


Στη Μήλο οι ξαπλώστρες είναι μέσα στη θάλασσα καταγγέλλει ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Μήλου, ενδεικτικά, ανέφερε πως οι καταγγελίες γίνονται για να καθυστερήσουν οι διαγωνισμοί κάτι που επηρεάζει τον τουρισμό. Η εικόνα, ωστόσο, από το νησί μόνο ευχάριστη δεν είναι. Οι ξαπλώστρες είναι ακόμα και μέσα στη θάλασσα, ενώ έγιναν σχετικές μηνύσεις από τους υπαλλήλους που διενέργησαν τους ελέγχους με αποτέλεσμα να υπάρξουν και συλλήψεις επιχειρηματιών.


Απομακρύνουν άρον άρον παράνομες ξαπλώστρες

Στη Νάξο για παράδειγμα, μετά την απομάκρυνση των παράνομων ομπρελοκαθισμάτων από την παραλία μικρή Σάντα Μαρία στην Πάρο, επιχειρηματίες στην παραλία Πλάκα απομάκρυναν άρον άρον έπιπλα παραλίας, σε κάποιες περιπτώσεις με φορτηγό χωρίς πινακίδα, υπό τον φόβο των επικείμενων ελέγχων. Από το πρωί την ίδια πρακτική ακολουθούν και άλλοι επιχειρηματίες σε μεγάλες παραλίες του νησιού, όπως η Αγία Άννα και ο Άγιος Προκόπιος, απομακρύνονται ομπρέλες και ξαπλώστρες.

«Κλιμάκιο της κτηματικής υπηρεσίας μαζί με την αστυνομία και τη συνδρομή του Δήμου διενεργούν ελέγχους στο νησί», ανέφερε στο OPEN, ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Λιανός. Έχουμε διαπιστώσει σωρεία παραβάσεων στις εμπορικές παραλίες της Νάξου τόνισε το μέλος του κινήματος «Σώστε της παραλίες της Νάξου», Ελένη Ανδριοπούλου.

Κίνημα στη Χαλκιδική και στη Ρόδο

Το κίνημα της πετσέτας έχει επεκταθεί και στη Χαλκιδική με ομάδα στο Facebook, η οποία σε ελάχιστο χρόνο συγκέντρωσε χιλιάδες μέλη, ενώ έχουν αναρτηθεί πλήθος φωτογραφιών με καραμπινάτες παραβάσεις

«Υπάρχει και σε εμάς αυτό το πρόβλημα. Ίσως σε όχι τόσο μεγάλη ένταση που υπάρχει σε άλλες περιοχές αλλά υπάρχει και σε εμάς. Και όχι μόνο φέτος και πέρυσι και πρόπερσι για αυτό και εγώ πέρυσι ούτως ή άλλως είχαν κάνει ένα αίτημα στην κτηματική υπηρεσία να ΄ρθουν να ελέγξουν. Μπας και βάλουν κάποια σειρά» ανέφερε η Δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.

Στη Ρόδο το δίκτυο Ομπρέλα καταγγέλλει ότι η παραλία μπροστά από την Ακρόπολη της Λίνδου έχει καταληφθεί πλήρως από επιχειρηματία, χωρίς καμία άδεια, ενώ έχει προκληθεί μη αναστρέψιμη βλάβη στον αρχαιολογικό χώρο καθώς κατά το παρελθόν χρησιμοποιήθηκε δυναμίτης για την καταστροφή βράχων με σκοπό την κατασκευή πλατωμάτων.

Έχει αλλοιωθεί πλήρως το σημείο, η μορφολογία του σημείου και μιλάμε τώρα δεν είναι ένα τυχαίο σημείο είναι ακριβώς κάτω από την ακρόπολη της Λίνδου, απόλυτης προστασίας» ανέφερε ο Ιάκωβος Γρύλλης, μέλος του δικτύου Ομπρέλα.

«Δεν είναι δικαιοδοσία δημοπράτησης από εμάς. Και εμείς οι ίδιοι στεναχωριόμαστε για τυχόν αυθαιρεσίες. Η παραλία αυτή θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν ξέρουμε αν είναι από το ΤΑΙΠΕΔ ή αν είναι από την κτηματική έχω την αίσθηση ότι είναι από την κτηματική» είπε από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ρόδου, Κωνσταντίνος Ταρασλιάς.


Και στα Φαλάσαρνα Χανίων αντιδράσεις πολιτών

Μετά τις κινητοποιήσεις που έγιναν σε Πάρο και Νάξο ομάδα πολιτών στα Χανιά εκφράζει τον προβληματισμό της για την κατάληψη Φαλάσαρνας μεταξύ άλλων από ομπρεοκαθίσματα.

Η ομάδα πολιτών με επιστολή που δημοσιεύει καλεί «όλους τους Κισσαμίτες και τους Χανιώτες να κινητοποιηθούν και να προστατέψουν το δικαίωμά τους στον δημόσιο χαρακτήρα των ακτών και ειδικά της Φαλάσαρνας».

 

Ακολουθήστε μας