ΥΓΕΙΑ

Υγεία

Έρευνα για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία- ένας μόνο γενικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας Μήλου!

"Κάναμε μία μεγάλη έρευνα για την Υγεία, μαζί με τους εργαζόμενους και τους πολίτες στα νησιά. Και δεν είναι μόνο το καλοκαίρι με την βαριά τουριστική βιομηχανία...Σκεφτείτε τον χειμώνα, που οι μόνιμοι κάτοικοι αποκλείονται εκεί, χωρίς να έχουν μέσο για να διακομιστούν σε νοσοκομείο της ηπειρωτικής χώρας. Εκεί αντιμετωπίζουμε τεράστια έλλειψη γιατρών και υποδομών. Για παράδειγμα, στις Κυκλάδες δεν έχουμε καμία κλίνη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Στα Δωδεκάνησα έχουμε μόνο έξι κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Σε Νάξο, Λήμνο και Σαντορίνη δεν μπορούν να γίνουν ούτε φυσιολογικοί τοκετοί, γιατί λείπουν γυναικολόγοι", δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΕΟΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας της Ομοσπονδίας για τα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα.

 

Μιλώντας στο Ραδιοφωνο 24/7 , στην εκπομπή "βρε καλώς τους" με τους Αντώνη Φουρλή και Ιορδάνη Χασαπόπουλο, ο κύριος Γιαννάκος υποστήριξε ότι η κατάσταση "είναι τραγική λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης" σε νοσοκομεία και σε κέντρα Υγείας, σε πολλές περιοχές της χώρας, από τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, μέχρι την Χαλκιδική, τις Σποράδες, την Ήπειρο και την Κρήτη.

Διαβάστε για κάθε περιοχή της Ελλάδας, αναλυτικά: προβλήματα και ελλείψεις


Γενικές παρατηρήσεις:

• Ανθεί ο Ιδιωτικός Τομέας που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν συνάψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και επιβαρύνονται εξολοκλήρου οι πολίτες από την τσέπη τους.

• Σε άλλα Κέντρα Υγείας διαλυμένος ο Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και σε άλλα σκουριάζει στα κουτιά λόγω έλλειψης προσωπικού. Συντηρούνται από εράνους. Χωρίς διοικητική υποστήριξη, καθαριότητα, φύλαξη.

• ΜΕΘ τραγική κατάσταση. Νησιά Κυκλάδων χάος καμιά Κλίνη ΜΕΘ. 6 μόνο Κλίνες (Ρόδος) ΜΕΘ στα Δωδεκάνησα, 4 μόνο Κλίνες ΜΕΘ (Κέρκυρα) στο Ιόνιο. Ζάκυνθος 5 Κλίνες ΜΕΘ κλειστές, Πολύγυρος 4 Κλίνες ΜΕΘ κλειστές.

• Δεν γίνονται ούτε φυσιολογικοί τοκετοί σε Νοσοκομεία του Αιγαίου Πελάγους (Λήμνος, Νάξος, Σαντορίνη κ.α.).

• Χωρίς καρδιολόγο στα Κέντρα Υγείας Πάρου – Άνδρου κλπ. Στα Κέντρα Υγείας Μήλου – Αμοργού –Ίου υπηρετεί μόνος ένας Γενικός Ιατρός.

• Το Νοσοκομείο Σάμου έμεινε χωρίς παιδίατρο και ενδοκρινολόγο.

• Κρήτη μεγάλη έλλειψη Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού.

• ΤΕΠ Ηγουμενίτσας 18 χιλιόμετρα μακριά από το Νοσοκομείο μέσα σε χωματόδρομο, χωρίς γιατρούς και προσωπικό

• Ικαρία ένας γιατρός σε κάθε ειδικότητα

• Νοσοκομείο Κω χωρίς καρδιολόγο.

• Ιθάκη πλήρης εγκατάλειψη του Κέντρου Υγείας.

• Νάξος χωρίς Αξονικό.

• Κέρκυρα έλλειψη παθολόγων.

• Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης χωρίς καρδιολόγο, λειψά ασθενοφόρα, ακάλυπτες βάρδιες, χωρίς ακτινολόγους, χωρίς φύλαξη

ΕΚΑΒ

Σε επικίνδυνα επίπεδα η διαχειριστική κατάσταση

• Σε όλα τα νησιά λειψά ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια. Υποτυπώδης παρουσία του ΕΚΑΒ. Καθόλου ή πολλές ακάλυπτες βάρδιες στα Κέντρα Υγείας.

• Υποτυπώδη κάλυψη με ασθενοφόρα των νησιών. Ίος (1 διασώστης)(, Κάρπαθος (2 διασώστες), Ιθάκη (ένας μόνο οδηγός), Κάλυμνος (4 διασώστες), Παξοί (χωρίς κανένα οδηγό Ασθενοφόρου), Σκιάθος (2 διασώστες), Σκόπελος (4 οδηγοί), Αλόννησος (1 οδηγός)

• Μεγάλη αύξηση της ζήτησης στις Υγειονομικές Μονάδες των νησιών λόγων των μεταναστών και των προσφύγων. HOT SPOT σύγχρονα υγειονομικά ναρκοπέδια.

• Τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία λόγω έλλειψης κονδυλίων εμφανίζουν ελλείψεις σε υλικά. Ασυντήρητος ο εξοπλισμός και οι υποδομές. Δεν διαθέτουν βασικό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό

Τουριστική περίοδος


Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε στη χώρα μας. Στις Υγειονομικές Μονάδες (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας) που βρίσκονται σε τουριστικούς προορισμούς και μάλιστα ιδιαίτερα δημοφιλείς, αν και οι συνθήκες που επικρατούν χειροτερεύουν ημέρα με την ημέρα λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, υπερπολλαπλασιάζεται η κίνηση αφού εξυπηρετούν χιλιάδες τουρίστες επισκέπτες μαζί με τους μόνιμους κατοίκους και τους μετανάστες- πρόσφυγες.

Όταν το Χειμώνα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν και να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες, πόσο μάλλον το Καλοκαίρι με τέτοια ζήτηση.

Δυστυχώς η χώρα μας στις νησιώτικες και ορεινές περιοχές είναι υγειονομικά ανοχύρωτη.

Η Κυβέρνηση δεν σέβεται τα στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματα των κατοίκων, να παρέχονται στον τόπο τους ασφαλείς Υπηρεσίες Υγείας, ούτε βέβαια των τουριστών που αποτελούν την βαριά βιομηχανία της χώρας.

Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις Προσωπικού και κονδυλίων. Λείπουν βασικές ειδικότητες Ιατρών, Νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας με αποτέλεσμα οι Υγειονομικές Μονάδες να λειτουργούν ως Κέντρα διακομιδών. Η τραγική κατάσταση των Μονάδων Υγείας σε συνδυασμό με την διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ, φτάνει στα άκρα την κατάσταση.

Στα Κέντρα Υγείας των νησιών δεν λειτουργούν εργαστήρια με αποτέλεσμα να πλουτίζουν τα Ιδιωτικά διαγνωστικά Κέντρα. Τα ακτινολογικά μηχανήματα σε πολλά Κέντρα Υγείας είναι χαλασμένα, δεν διαθέτουν υλικά, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να κάνουν ούτε ακτινογραφία.

Η Μηχανοργάνωση των Κέντρων Υγείας ανύπαρκτη. Διαθέτουν αρχαίους υπολογιστές, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η λειτουργία τους. Πως μπορεί να λειτουργήσουν χωρίς μηχανοργάνωση Κέντρα Υγείας στα νησιά με έδρα τον Πειραιά;

Ανύπαρκτη είναι και η φύλαξη στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των νησιών με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές βίαιες επιθέσεις και τραυματισμένους Ιατρούς, Νοσηλευτών από άτομα με παραβατική συμπεριφορά. Καινούργια Ιατρικά μηχανήματα πανάκριβα σκουριάζουν στα Κέντρα Υγείας παροπλισμένα λόγω έλλειψης Προσωπικού.

Η καθαριότητα των Κέντρων Υγείας ανύπαρκτη λόγω έλλειψης μπάτζετ για να συναφθούν συμβάσεις εργασίας. Καθαρίζουν οι Νοσηλευτές και οι γιατροί όσο μπορούν.

Ο Ιματισμός πλένεται σε πλυντήρια που αγόρασαν με έρανο ή έφεραν από το σπίτι τους οι εργαζόμενοι (π.χ. θεσπρωτικό).

Τα Ιδιωτικά τουριστικά Ιατρεία ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο στα νησιά και κάνουν χρυσές δουλειές, χρεώνοντας κατά το δοκούν αφού δεν διαθέτουν πολλά εξ’ αυτών συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Περνάνε από face control τους ασθενείς και ανάλογα την οικονομική τους κατάσταση, χρεώνουν υπηρεσίες υγείας. Οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών ζουν ένα Γολγοθά. Απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας που δεν έχουν γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και καταλήγουν με διακομιδές σε Νοσοκομεία των Αθηνών, της Κρήτης, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων ή αλλού για Νοσηλεία.

Οι καθυστερήσεις πολλές φορές στοιχίζουν ζωές. Λόγω έλλειψης πληρωμάτων Ασθενοφόρων, τα ασθενοφόρα αναγκάζονται και οδηγούν οι γιατροί, Νοσηλευτές, βοηθητικό ή Διοικητικό Προσωπικό.

Τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από την έλλειψη υγειονομικού υλικού. Ο Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, οι υποδομές βρίσκονται σε κακά χάλια λόγω έλλειψης συντήρησης. Έρανο κάνουν μεταξύ τους οι υπάλληλοι για να αγοράζουν υγειονομικό υλικό. Απευθύνονται για δωρεές στη Δημοτική αρχή, στα φαρμακεία των πόλεων, στους συλλόγους, την εκκλησία.

Κέντρα Υγείας αδυνατούν να βάλουν βενζίνη στα ρεζερβουάρ των Ασθενοφόρων, καθότι χρωστάνε στους πρατηριούχους οι οποίοι κόβουν την πίστωση. Αδυνατούν να συντηρήσουν τα Κέντρα Υγείας, να αλλάξουν ακόμη και μία βρύση που τρέχει. Δεν αντικαθιστούν ακατάλληλα πατώματα από αμίαντο (π.χ. Ναύπακτος) που είναι επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία.

Στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών αυξήθηκε κατά πολύ η ζήτηση σε υπηρεσίες λόγω των προσφύγων και μεταναστών. Επικρατεί πραγματικό χάος. Οι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης, ασθενούν περισσότερο και επισκέπτονται τις Υγειονομικές Μονάδες. Πολλοί εξ’ αυτών επιδιώκουν να ασθενήσουν γιατί έτσι εξασφαλίζουν την προώθησή τους στην Αθήνα.

Η συνεννόηση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι αδύνατη λόγω γλώσσας. Δεν προσλαμβάνονται διερμηνείς αν και η παρουσία τους επιβάλλεται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλύπτει την πρόσληψή τους με κοινοτικά κονδύλια.

Οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ όποτε συνοδεύουν τους Ασθενείς στις Υγειονομικές Μονάδες, έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη για τους ασθενείς, δεν συνεργάζονται με τους γιατρούς και το προσωπικό. Ειδικά τα Καλοκαίρια που ο πληθυσμός υπερπολλαπλασιάζεται, μόνιμοι κάτοικοι, τουρίστες επισκέπτες, μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων που κατοικούν στα hot spot που είναι σύγχρονες υγειονομικές βόμβες!!!

Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μεταρρυθμίζει την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.

Που είναι η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που επαγγέλλεται η Κυβέρνηση, όταν πολλά Κέντρα Υγείας κλείνουν με αποφάσεις των ΥΠΕ το μεσημέρι λόγω έλλειψης Ιατρών, αν και έπρεπε να είναι ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο;

Νοσηλευτικό Προσωπικό των Κέντρων Υγείας μετακινείται σε Νοσοκομεία με αποφάσεις Διοικητών των ΥΠΕ για να καλύψουν τα τεράστια κενά. Γενικοί Ιατροί, Αγροτικοί Ιατροί, Ειδικευμένοι Ιατροί των Κέντρων Υγείας, μετακινούνται επίσης στα Νοσοκομεία για να καλύψουν εφημερίες. Ως εκ τούτου τα Κέντρα Υγείας κατεβάζουν ρολά!!!

Η Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, όπως προβλέψαμε πέρυσι εξελίσσεται σε βατερλώ της Κυβέρνησης. Η προκήρυξη για την στελέχωση των ΤΟΜΥ δεν προσελκύει το ενδιαφέρον Ιατρών. Πως είναι δυνατόν να προσελκύσει το ενδιαφέρον ιατρών για δύο χρόνια σύμβαση με μισθό 1.200 ευρώ το μήνα μέσω κοινοτικών κονδυλίων; Το έτος 2014 οι ίδιοι ιατροί κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ του ιδιωτικού τους ιατρείου και την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ και επέλεξαν το Ιδιωτικό Ιατρείο.

Δεν υπάρχουν άνεργοι Γενικοί Ιατροί. Προσλαμβάνονται άμεσα σε Αγροτικά, Περιφερειακά Ιατρεία με πενταετή θητεία με 1.800ευρώ το μήνα (μισθός + εφημερίες) και μετά δικαιούνται θέση μόνιμου Ιατρού του ΕΣΥ. Γιατί λοιπόν να επιλέξουν με δύο έτη σύμβασης, να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ;

Η κυβέρνηση προκηρύσσει και επαναπροκηρύσσει τους διαγωνισμούς που δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον. Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι λειτουργούν 62 από τις 239 ΤΟΜΥ που έχει εξαγγείλει. Το νούμερο είναι πλασματικό καθ’ ότι πολλές εξ’ αυτών λειτουργούν με δανεικούς ιατρούς ή χωρίς ιατρούς.

Συνεχώς μετακινούνται ιατροί από τα Κέντρα Υγείας αστικού ή αγροτικού τύπου προς τις ΤΟΜΥ. Οι μισές Μονάδες του πρώην ΕΟΠΥΥ έκλεισαν και οι άλλες μισές από Κέντρα Υγείας αστικού τύπου μετατρέπονται σε ΤΟΜΥ από την Κυβέρνηση.

Οι ΤΟΜΥ λειτουργούν ουσιαστικά ως ΚΕΠ Υγείας. Ο θεσμός του οικογενειακού Ιατρού δεν πρόκειται να λειτουργήσει όπως εξαγγέλλεται και οι Ασθενείς θα συνωστίζονται στα ΤΕΠ των εφημερευόντων Νοσοκομείων περιμένοντας ώρες στην αναμονή να εξετασθούν. Στα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές. Στις 10.000 οργανικές θέσεις υπηρετούν 3.500 και στις 7.000 θέσεις Ιατρών υπηρετούν 3.000 εκ των οποίων οι 2.000 είναι αγροτικοί ιατροί.

Οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νησιά είναι ανύπαρκτες. Νησιά που αποκλείονται το χειμώνα και το καλοκαίρι τα επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες δεν διαθέτουν καθόλου ΜΕΘ. Για κάποια μάλιστα προβλέπονται στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων (π.χ. στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο) και δεν λειτουργούν. Έκτακτα περιστατικά αεροδιακομίζονται για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην Ηπειρωτική Ελλάδα αν και μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στα νησιά. Μόνο και μόνο για να είναι κοντά σε ΜΕΘ.

Χωρίς κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας οι Κυκλάδες

Στα νησιά των Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ. Αν είναι δυνατόν!!! Δεν έχουν ΜΕΘ, το Νοσοκομείο Σύρου.

Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο Νοσοκομείο της Ρόδου 6 κλινών.

Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με 4 κλίνες.

Νοσοκομεία σε περιοχές με ΜΕΘ έτοιμες να λειτουργήσουν, εξοπλισμένες πλήρως, δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού (πχ το Γεν. Νοσοκομείο Χαλκιδικής).

Ήπειρος με 782 Νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και πληθυσμό 336.856 κατοίκους διαθέτει 29 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ.

Κρήτη με 2.302 Νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους διαθέτει 38 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ.

Δεν υπάρχει πυρασφάλεια στα Κέντρα Υγείας.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ – ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΑΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ - ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

Μετακινήσεις Νοσηλευτριών από το Κ.Υ. στο Π.Γ.Ν. Πατρών με την υπ’ αριθμ. 20862/21-5-2018 απόφαση της 6ης ΥΠΕ.

Το Ακτινολογικό τμήμα δεν λειτουργεί εδώ και τρεις μήνες, λόγω μη αποκατάστασης της βλάβης στο ακτινολογικό μηχάνημα, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ασθενών.

Το μικροβιολογικό τμήμα λειτουργούσε με δύο παρασκευάστριες που είχαν οργανική θέση στο Κ.Υ. οι οποίες όμως έχουν αποχωρήσει. (Η μία συνταξιοδοτήθηκε εδώ και 7 χρόνια περίπου και η άλλη παραιτήθηκε), οπότε τώρα λειτουργεί με μία μόνο παρασκευάστρια αποσπασμένη από Νοσοκομείο της Πάτρας με συνέπεια τις ημέρες που λαμβάνει άδεια, το τμήμα να έχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας.

Το δάπεδο είναι στρωμένο με πλάκες αμίαντου, πολλές εξ’ αυτών με σημαντικές φθορές με μεγάλη επικινδυνότητα. Δεν έχει ακόμη αντικατασταθεί παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ

Επισκεψιμότητα των νησιών από χιλιάδες τουρίστες, χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Άνθηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας λόγω της υπολειτουργίας των Δημόσιων Μονάδων Υγείας.

Σε κανένα Κέντρο Υγείας και νοσοκομείο του ΑΙΓΑΙΟΥ δεν υπάρχει φύλαξη, η καθαριότητα είναι ανεπαρκέστατη, και υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση σε προσωπικό όλων των κλάδων.

Ανύπαρκτη μηχανογράφηση μεταξύ Κέντρων Υγείας και διοίκηση (Υ.Π.Ε.). Οι υπολογιστές είναι πανάρχαιοι.

Οι οργανισμοί είναι από 1984, ποσοστό κάλυψης 30% σε Γιατρούς 40% σε υπόλοιπο προσωπικό.

Σε πολλά Κέντρα Υγείας η πυρασφάλεια είναι ελλιπής.

Εκτός από το Κέντρο Υγείας Μυκόνου τα υπόλοιπα ακτινολογικά εργαστήρια λειτουργούν χωρίς άδεια και γιατρό ακτινολόγο .

Εκτός από Κέντρα Υγείας Μυκόνου και Άνδρου (στην Πάρο περιμένουν) δεν υπάρχει γιατρός μικροβιολόγος στα υπόλοιπα Κέντρο Υγείας

Δεν καλύπτονται οι εφημερίες από γενικούς γιατρούς ή παθολόγους.

Κέντρο Υγείας Μήλου, Ίου, Αμοργού 1 Γενικός Γιατρός

Κέντρο Υγείας Τήνου 1 παθολόγος

Κ.Υ. Μυκόνου και Άνδρου 2

Κ.Υ. Πάρου 3 Γενικοί Γιατροί

Κέντρο Υγείας Άνδρου: Δεν υπάρχει καρδιολόγος και ορθοπεδικός. Λόγω έλλειψης Μικροβιολόγου όλες οι εξετάσεις στέλνονται σε ιδιώτες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ακτινολογικές εξετάσεις καθώς ο μοναδικός χειριστής δεν μπορεί να εργάζεται σε 24ωρη βάση. Απαραίτητη η πρόσληψη ενός ακόμη Γενικού ιατρού.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥ Δεν έχει καρδιολόγο εδώ και 6 μήνες. Δεν υπάρχει μικροβιολόγος και παρασκευαστής εδώ και 2 χρόνια! Όλες οι εξετάσεις στέλνονται σε ιδιώτες. Δεν υπάρχει ακτινολόγος σε όλες τις βάρδιες με αποτέλεσμα για μια ακτινογραφία θώρακος να πηγαίνεις σε ιδιωτικό κέντρο. Επιβαρύνεται με διακομιδές το ήδη βεβαρημένο έργο του ΕΚΑΒ. Το εμφανιστήριο του ακτινολογικού παμπάλαιο

Κέντρο Υγείας Μήλου 3 άτομα μόνο πλήρωμα ασθενοφόρου. Ένας γενικός γιατρός δεν καλύπτονται οι εφημερίες.

Κέντρο Υγείας Ίου : 1 άτομο πλήρωμα ασθενοφόρου, 3 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Χωρίς ακτινολόγο, χωρίς μικροβιολόγο. Ένας γενικός ιατρός.

Κέντρο Υγείας Αμοργού: Δεν υπάρχει μικροβιολόγος, ακτινολόγος. Έχει μόνο ένα γενικό ιατρό.

ΣΙΦΝΟΣ: Με ανοιχτή επιστολή στους υπουργούς Υγείας οι κάτοικοι απαιτούν την βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας στο νησί. Σίφνος έχει περίπου 3000 μόνιμους κατοίκους, ενώ σε μία καλοκαιρινή μέρα στο νησί μπορεί να βρεθούν πάνω από 10.000 επισκέπτες, με αποτέλεσμα οι δύο γιατροί που υπηρετούν να μην επαρκούν. Η τοποθέτηση ενός τρίτου γιατρού για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαραίτητη. Επίσης, αναγκαία είναι η προκήρυξη για έναν παιδίατρο. Στη Σίφνο, όπου εδώ και αρκετά χρόνια δεν υπάρχει γιατρός αυτής της ειδικότητας, ζουν περίπου 500 παιδιά, με αποτέλεσμα οι γονείς να πληρώνουν τον ιδιώτη-επισκέπτη γιατρό ακόμα και για το πιο απλό εμβόλιο. Η νοσηλεύτρια του ιατρείου, η οποία προσφέρει επί 24ώρου βάσεως τις υπηρεσίες της, έχει αναλάβει και τη γραμματειακή υποστήριξη. Είναι απαραίτητο είτε να προκηρυχθεί ακόμη μία θέση νοσηλεύτριας, είτε μία θέση διοικητικού υπαλλήλου.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ: Υπηρετούν 21 γιατροί σε σύνολο 49 οργανικών θέσεων ποσοστό κάλυψης 40%.

Οι γιατροί παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον. Ο ένας λόγος είναι ότι ο μισθός που λαμβάνουν δεν φθάνει ούτε για το ενοίκιο του σπιτιού τους. Ο δεύτερος λόγος είναι η εργασιακή εξουθένωση και οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.

Υπηρετούσαν τρεις χειρουργοί εκ των οποίων οι δύο παραιτήθηκαν, τρείς γυναικολόγοι εκ των οποίων οι δύο παραιτήθηκαν και κανένας νεφρολόγος. Ο μοναδικός Νεφρολόγος παραιτήθηκε 8/9/2016. Το ίδιο και ο μοναδικός Οφθαλμίατρος παραιτήθηκε στις 18/10/2016. Υπηρετεί ένας Παιδίατρος και σε βασικές ειδικότητες δύο ιατροί. Όταν κάνουν επτά ή οκτώ εφημερίες το μήνα, πώς στελεχώνεται με ασφάλεια το Νοσοκομείο;

Υπηρετούν μία γυναικολόγος. Ένας χειρουργός, δύο αναισθησιολόγοι, δύο καρδιολόγοι, δύο ορθοπεδικοί, κανένας νεφρολόγος αν και ο κος Τσίπρας στα εγκαίνια είπε ότι θα λειτουργήσει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και οι γυναίκες θα γεννούν στον τόπο τους.

Οι αεροδιακομιδές συνεχίζονται με αυξανόμενο ρυθμό.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - Κ.Υ. ΝΑΞΟΥ

Μεγάλη έλλειψη μόνιμου Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού Προσωπικού. Παθολόγοι είναι 2 μόνιμοι και 1 επικουρικός. Ακτινολόγος κανένας. Μικροβιολόγοι Ιατροί 2 μόνιμοι και 1 επικουρικός. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, υπηρετεί 1 μόνιμος Ιατρός και 1 Επικουρικός, μεγάλη έλλειψη Νοσηλευτικού. Η αιμοδοσία δεν είναι επαρκή στελεχωμένη λόγω ελλείψεων Νοσηλευτικού Προσωπικού. Ο Χειρουργικός Τομέας έχει σημαντικές ελλείψεις. Υπηρετούν 3 χειρουργοί. (2 Επικουρικοί και ένας με μετακίνηση από το Κέντρο Υγείας) και 2 αναισθησιολόγοι. (1 μόνιμος και 1 επικουρικός). Καρδιολόγοι υπηρετούν 2. Ένας μόνιμος, ένας επικουρικός. Οφθαλμίατρος 1 επικουρικός. Υπηρετεί 1 παιδίατρος και 2 Γυναικολόγοι. (ένας μόνιμος και ένας επικουρικός). Στο Νοσοκομείο δεν γίνεται καμία γέννα.

Μεγάλη έλλειψη Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού Προσωπικού.

Κ.Υ ΜΥΚΟΝΟΥ : ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

4 Νοσηλευτές σε κυκλικό ωράριο, οι πρωινές βάρδιες στις καθημερινές μένουν ακάλυπτες(οφείλονται κανονικές άδειες του 2017)

2 θυρωροί

2 υπάλληλοι γραμματείας και 1 προϊστάμενος

2 παρασκευαστές 1 γιατρός μικροβιολόγος

2 χειριστές 1 επικουρικός ακτινολόγος

1 επικουρικός ορθοπεδικός

2 παθολόγοι

1 καρδιολόγος

1 γενικός ιατρός

4 αγροτικοί γιατροί

καθημερινά τροχαία ατυχήματα. Δεν υπάρχει γενικός χειρουργός. Αν συντρέχει επείγουσα ανάγκη καλείται ιδιώτης χειρουργός με επιβάρυνση των οικείων του ασθενή.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ: 120 κλίνες. Μεγάλη υποστελέχωση, σε νησί με μεγάλες εισροές προσφύγων. Το νοσοκομείο καλύπτει και το ΚΥΤ (Κέντρο Υπηρεσίας Τακτοποίησης ή hot spot) διότι δεν υπάρχει ιατρείο εκεί. Δεν υπάρχει διερμηνέας όλο το 24ωρο με συνέπεια δυσλειτουργία, καθυστέρηση, εκνευρισμό των ασθενών κ.ά

1 νοσηλευτής σε 2-3 τμήματα, στο ακτινολογικό οι χειριστές δεν παίρνουν άδειες, διότι είναι 1 το πρωί ). Η αιμοδοσία ΚΛΕΙΝΕΙ τη νύχτα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ελάχιστοι τηλεφωνητές, κανένας φύλακας. Ελάχιστο προσωπικό καθαριότητας, πολύ παλιός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Οι ασθενείς ενώ νοσηλεύονται όταν χρειαστούν γαστροσκόπηση , μεταφέρονται με το ασθενοφόρο του νοσοκομείου σε ιδιωτικά κέντρα που κανένα δεν έχει σύμβαση με ΕΟΠΥ και πληρώνουν από την τσέπη τους ,εδώ και χρόνια λόγω έλλειψης Γαστρεντερολόγου.Δεν υπάρχει ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος, ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ. 1 μόνο οφθαλμίατρος, 1 ΩΡΛ. Έλλειψη πληρωμάτων για ΕΚΑΒ, ένα ασθενοφόρο που δε καλύπτεται σε όλες τις βάρδιες.

Ο κ. Πολάκης από τη Μυτιλήνη δήλωσε ότι υπάρχει κονδύλι διαθέσιμο 15 εκ. μόνο για τη ΣΑΜΟ. Επί σειρά ετών δε γίνεται καμία συντήρηση στο νοσοκομείο, 3 χρόνια δεν είχε θέρμανση και ζεστό νερό, κλινοσκεπάσματα. Μόνο από δωρεές καλύπτονταν οι επείγουσες ανάγκες. Δεν έχουν πληρωθεί οι επιπρόσθετες εφημερίες γιατρών. Σοβαρή η έλλειψη αντιδραστηρίων.

Κ.Υ.ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ - ΣΑΜΟΥ (15000 πληθυσμός.) 1 επικουρικός ακτινολόγος , του οποίου η θητεία λήγει. Επείγει η αντικατάστασή του. Έλλειψη προσωπικού καθαριότητας. Για τους εφημερεύοντες ιατρούς 24ωρου δεν προβλέπεται σίτιση.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΡΟΥ: 80 κλίνες +400 κλίνες ΜΨΑ – μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης - 12 εξωνοσοκομειακές / 31 ενδονοσοκομειακές ΔΟΜΕΣ. 3 ψυχίατροι, χρειάζονται τουλάχιστο ακόμη 3, διότι νοσηλεύονται μόνο στα οξέα 240 ασθενείς. Έλλειψη , ιατρών, νοσηλευτικού, καθαριστριών, φυλάκων ,αντιδραστηρίων στο Μ/Β. Ο εξοπλισμός και η υλικοτεχνική συντήρηση γίνεται από ΔΩΡΕΕΣ.

Στο χώρο του νοσοκομείου, στις ΔΟΜΕΣ ψυχιατρικά ασθενών, υπάρχουν και τα HOT SPOT, προκατασκευασμένα οικήματα, 1000 περίπου ατόμων, χωρίς καμία φύλαξη κι επεισόδια με πολλές κλοπές και κίνδυνο της ζωής των ασθενών.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΩ :Πολύ παλιό κτίριο από το 1922, με δυσλειτουργικά –χωροταξικά προβλήματα. Σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, στη διοικητική υπηρεσία και στην τεχνική. Χωρίς υδραυλικό, χωρίς ηλεκτρολόγο, χωρίς φύλακες, χωρίς τηλεφωνικό κέντρο τη νύχτα 4 έτη. Τη νύχτα καμία καθαρίστρια. Χωρίς καρδιολόγο, ενώ διαθέτει καρδιολογική κλινική,1 μόνο παιδίατρο.

Λόγω των μεταναστών και αύξησης των τουριστών , οι προσελεύσεις ασθενών έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, γι’ αυτό υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα από την υποστελέχωση.

Κ.Υ. ΚΩ: 1 γιατρός κι 1 μόνο νοσηλευτής σε καινούργιο πλήρως εξοπλισμένο κέντρο υγείας- φάντασμα με μικροβιολογικό, ακτινολογικό και ιατρεία που δε λειτουργούν.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ»: Σε ένα από τα κτίρια τη νέας πτέρυγας στεγάζεται η χειρουργική κλινική. Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την εισροή υδάτων ακόμη και στα χειρουργεία δεν έχουν ακόμη επισκευαστεί. Ακόμη ψάχνουν να βρούνε τα κονδύλια για την επιδιόρθωση των ζημιών και στη παλιά πτέρυγα. Μετά την αναγκαστική μεταφορά της παθολογικής και της χειρουργικής κλινικής στη νέα πτέρυγα υπάρχει μεγάλη στενότητα στον χώρο. Αποτέλεσμα είναι η καθημερινή νοσηλεία στους διαδρόμους καθώς δεν υπάρχουν επαρκή κρεβάτια.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΡΟΥ: περίπου 160 κλίνες. Λόγω λειτουργίας καινούργιας Παιδιατρικής και ΜΑΦ ( μονάδα αυξημένης φροντίδας ) υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό. Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν στη διοικητική υπηρεσία και στην τεχνική που λειτουργεί μόνο με έξι υπαλλήλους. Προσωπικό φύλαξης δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει Νευροχειρουργική κλινική. Δεν υπάρχει Αξονικός. Οι περισσότερες γαστρεντερολογικές εξετάσεις γίνονται σε ιδιώτες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ –Κ.ΥΓΕΙΑΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ.ΟΙ Ιατρικές ειδικότητες είναι μονήρης οπότε δεν καλύπτονται οι καθημερινές εφημερίες του νοσοκομείου και οι άδειες. 1 παιδίατρος, 1 παθολόγος, 1 καρδιολόγος, 1γυναικολόγος , 1 αναισθησιολόγος, 1 ακτινολόγος επικουρικός που λήγει η θητεία του. Ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό, αναγκαία η κάλυψη του, στα πλαίσια που θα λειτουργήσει και μονάδα τεχνητού νεφρού και αξονικός. Ελλείψεις και στις βοηθητικές υποστηρικτικές υπηρεσίες και σε υλικά- φάρμακα. Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου δεν καλύπτει την υλικοτεχνική συντήρηση π.χ χαλασμένα κλιματιστικά κλπ

Κ.ΥΓΕΙΑΣ ΕΥΔΗΛΟΥ- ΙΚΑΡΙΑΣ

Από τις 9 θέσεις ιατρών που προβλέπονται, είναι καλυμμένες μόνο 3. 1 παθολόγος, 1 ακτινολόγος,1 ορθοπεδικός. Η κάλυψη του γίνεται από γιατρούς των περιφερικών ιατρείων, αποδυναμώνοντας τα, λαμβάνοντας υπόψη τις μακρινές αποστάσεις των περιοχών

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ. Μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν υπάρχει Μονάδα Νεογνών με αποτέλεσμα τις συνεχείς αεροδιακομιδές σε Ηράκλειο και Αθήνα.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ – ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. Οφείλονται άδειες

 

 

Ακολουθήστε μας