ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδηλώσεις

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μήλου: Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

 

PressReleaseGR-MilosIntFestival-20221_Page_1.jpg

PressReleaseGR-MilosIntFestival-20221_Page_2.jpg

Το πρόγραμμα

ΠΡΟΤΖΕΚΤ MELINA MARTIN ΑΠΟΚΟΙΜΙΣΜΕΝΟΣ ΕΡΩΤΑΣ // ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ IN SITU

19:30 Σάββατο 21 Μαΐου & Κυριακή 22 Μαΐου στη Πλάκα

Με τους: Mélina Martin, Jean-Daniel Piguet, Pascal

Gravat, Lucie Gallo

Οι θεατές επιβιβάζονται σε ένα περιοδεύον θέαμα, μεταξύ ξενάγησης στο νησί και φανταστικής κατάστασης. ΧΧΧ Καλούνται να διασχίσουν αισθήσεις και συγκινήσεις παρά πληροφορίες, να βουτήξουν στην αισθητηριακή μνήμη των τόπων, του νερού, μιας πέτρας που βρίσκεται στο δρόμο, ενός αρχαίου θεάτρου ή στο άγνωστο των «τυχαίων» συναντήσεων. .

Το κοινό πιθανότατα ακολουθεί μια νέα γυναίκα που μόλις άφησε ένα φίλο στο λιμάνι. Μένει μόνη, λεία της γλυκιάς και οδυνηρής αγάπης που ξυπνάει ο χωρισμός, αισθάνεται ξαφνικά άδεια. Πρέπει να επιστρέψει σπίτι της, αλλά κάνει μια παράκαμψη. Συναντά μια γνώριμη τουρίστρια, βλέπει την προγιαγιά της, κάνει μπάνιο με τη θεά της θάλασσας. Ο δρόμος που παίρνει θα αποκαλυφθεί πως είναι ένας δρόμος παρατήρησης, που θα οδηγήσει το κοινό να ακούσει τις αισθήσεις του παρά το μυαλό του, να γευτεί παρά να καταλάβει. Η δουλειά μας βασίζεται σε μια άμεση επαφή με το κοινό τη στιγμή της παράστασης, το οποίο μας επιτρέπει να αλληλοεπιδρούμε μαζί του με άμεσο τρόπο, θεωρώντας τον ιδιαίτερο συμπαίκτη και επωφελούμενοι της εύθραυστης κατάστασης και της χαρούμενης πρόκλησης που αυτό παρέχει. Τα «απρόβλεπτα» ενσωματώνονται έτσι στο λόγο, θολώνοντας διακριτικά το όριο μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας. Η απόλαυση ως κινητήρας του παιχνιδιού, η διαίσθηση ως βάση δημιουργίας καθοδηγούν μια γραφή που τρέφεται από αυτοσχεδιασμούς και από τους οποίους δημιουργεί σιγά σιγά το έργο.

ΠΡΟΤΖΕΚΤ TARIK KARIOUH // WORKSHOP

19:00 Τετάρτη 25 Μαΐου στο Φυροπόταμο

Με τον: Tarik Kariouh (φοιτητή του CNSAD-PSL) Quentin Vernede

Έρευνα γύρω από τους μηχανισμούς γραφής του έργου του

Περνάμε τη ζωή μας περιμένοντας. Περιμένουμε να έρθει κάτι, να βρούμε το νόημα, την απάντηση – εάν υπάρχει – στο τέλος αυτής της ιστορίας.

Σε ποιο σημείο καθεμία από τις πράξεις μας και τα λόγια μας μπορούν να αποδειχθούν το μέσο για να μην υπομένουμε το βάρος αυτής της αναμονής. Γι’ αυτό το λόγο η πρόσκληση που έγινε πριν λίγο καιρό στη Μήλο θα αφορά ένα εργαστήριο έρευνας γύρω από το κύριο θέμα της ‘’αναμονής’’. Αυτή η διάθεση γεννήθηκε κυρίως από τη συνάντηση με το κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ Περιμένοντας τον Γκοντό. Στην πραγματικότητα, εκτός από την εγγενή παρουσία του θέματος της αναμονής σε αυτήν την παράσταση, αυτή κατασκευάζεται σύμφωνα με μια αισθητική κλόουν με την οποία θα προσπαθήσουμε να σας εμπνεύσουμε κατά τη διάρκεια της έρευνας μας. Για να θρέψουμε αυτήν την απόπειρα, θα δουλέψουμε με αυτοσχεδιασμούς και μαρτυρίες που θα συγκεντρώσουμε από τον περίγυρό μας και από τους κατοίκους του νησιού της Μήλου.

Ο ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ // ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

21:00 Παρασκευή 27 Μαΐου & Σάββατο 28 Μαΐου στο Αρχαίο Θέατρο

Μια συλλογική δημιουργία της Σχολής Parallèle Imaginaire

Με τους: Rémi Fortin, Arthur Amard, Blanche Ripoche

Στην τέλεια διατηρημένη αναπαράσταση ενός τυπικού τόπου των αρχών του 21ου αιώνα, ένα παράξενο τελετουργικό διαιωνίζεται: κάθε εξήντα χρόνια, τρεις ηθοποιοί επιχειρούν να αποτυπώσουν τι ήταν ο 21ος αιώνας, ενσαρκώνοντας κάποια θραύσματα που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά μέσω προφορικής μνήμης, σαν ένας πατρογονικός μύθος.

Από αυτό το μακρινό μέλλον από το οποίο δεν γνωρίζουμε παρά λίγα πράγματα, επιχειρούν να καταλάβουν την εποχή μας, τις τελετουργίες της, τις μυθολογίες της, τις περίεργες ή υπέροχες χρήσεις της και τα άτομα που την συνέθεσαν. Με τρόπο παραστατικό, το τελετουργικό διαιωνίζει μέσα στους αιώνες το πορτρέτο μιας γενιάς όπως αυτή που ζούσε τα τελευταία χρόνια του βιομηχανικού πολιτισμού: το φαντασιακό της, τις ελπίδες της και τους φόβους της, όλες τις αναμνήσεις που εύχεται να αφήσει από πάνω της.

ΠΡΟΤΖΕΚΤ MARCUS BORJA- ΣΤΑΧΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΦΩΤΙΑ// ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ IN SITU

19:30 Τρίτη 31 Μαΐου & Τετάρτη 1 Ιουνίου στο Αρχαίο Θέατρο

Με τις: Marcia Duarte, Lucie Gallo, Logann Antuofermo

Δημήτρης Φουρλής

Ένα ξεριζωμένο ορατόριο

Δανειζόμενοι τις σύγχρονες φωνές του Γιάννη Ρίτσου, του Δημήτρη Δημητριάδη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη και της Κική Δημουλά και τις πατρογονικές φωνές του Ομήρου, του Θουκυδίδη και του Ευριπίδη, αυτή η ιστορία χωρίς αρχή ούτε τέλος είναι αυτή ενός εξαφανισμένου κόσμου. Γυναίκες των οποίων τα σώματα και οι ψυχές φέρουν τις πληγές και τα θαύματα αυτού του παλιού κόσμου, υφαίνουν κάθε νύχτα, με την κατάρρευση των ξεθωριασμένων αναμνήσεών τους, το νέο νήμα ενός άλλου σύμπαντος.

ΠΡΟΤΖΕΚΤ MATHILDE WAEBER // WORKSHOP

21:00 Τετάρτη 1 Ιουνίου στο Αρχαίο Θέατρο

Με την: Mathilde Waeber (φοιτήτρια του TNS)

Είναι ένα προσκύνημα του οικείου. Κάμερα / μικρόφωνο / σημειωματάριο. Για λίγο καιρό, να γίνεσαι νομάς. Να σκάβεις το άλλο έχοντας ως σημείο εκκίνησης ένα ουσιαστικό χώρο. Η βάση είναι εκεί: το οικείο και ο τόπος. Το πρότζεκτ χτίζεται ως εξής: δέκα ημέρες γύρισμα, δέκα ημέρες μοντάζ. Όταν φτάσω στη Μήλο, συναντώ έναν έναν έξι κατοίκους του νησιού. Αυτοί, αυτές είναι επιλεγμένοι για να ανοιχτούμε στη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνιολογική ποικιλία, το μοναδικό κριτήριο θα είναι να ζουν στο νησί όλη τη χρονιά. Η πρώτη συνάντηση με αυτό το Ον δημιουργείται από το έδαφός του: του ζητάω να με πάει στον τόπο του στο νησί. Ένας τόπος υψηλής ενδόμυχης σημασίας, αναταραχής, πένθους, σοβαρής συνάντησης, πρώτης φοράς, παιδικής ηλικίας, τελετουργικού… Φεύγουμε και, κάμερα στον ώμο, ακούω το άτομο να μου διηγείται τη σύνδεσή του με αυτόν το χώρο. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας, θα δούμε που θα μας μεταφέρουν οι σκέψεις. Τέσσερις πρωταγωνιστές: το άτομο, ο μεταφραστής, εγώ και ο τόπος. Πώς συναντιούνται αυτές οι τέσσερις φωνές; Τι θα μάθω από τον άλλο, και μέσω του άλλου, για τον εαυτό μου; Το όραμά που έχουμε για έναν τόπο μεταμορφώνεται από την ένταση των γεγονότων που συμβαίνουν σ’ αυτόν;

ΠΡΟΤΖΕΚΤ TIMOTHÉE ISRAËL // WORKSHOP

21:00 Τετάρτη 1 Ιουνίου στο Αρχαίο Θέατρο

Με τον: Timothée Israël (φοιτητή του TNS)

Εμπνευσμένος από τη δουλειά του Raymond Depardon, θα ήθελα να συλλάβω ένα αυτόνομο μηχανισμό γυρίσματος και να ξεκινήσω μια διαδρομή στο νησί, καθοδηγούμενος από μια διάθεση: να πλησιάσω όσο πιο κοντά σε μια αλήθεια του νησιού προτείνοντας μια εμπειρία στους κατοίκους στην οποία θα «με έσβηνα». Έτσι, θα ήθελα να πάω από χωριό σε χωριό και να εγκαταστήσω μια κάμερα καθώς και δύο καρέκλες σε ένα απομονωμένο χώρο με θέα τη θάλασσα – εκεί όπου είναι δυνατόν. Έπειτα, η ιδέα θα ήταν να προτείνω σε δύο άτομα που θα συναντήσω τυχαία, οι οποίοι θα συνομιλούν, να έρθουν να συνεχίσουν τη συζήτησή τους στο μέσο στο οποίο θα κινηματογραφηθούν και θα ηχογραφηθούν με βάση την αρχή του μονοπλάνου, χωρίς καμία παρέμβαση. Αυτό το πρωτόκολλο θα κατέληγε σε μια ταινία που θα είναι αποτέλεσμα μιας δουλειάς σύνθεσης ξεκινώντας από την καθημερινότητα του νησιού και το κύριο τοπίο του: τη θάλασσα.

ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΒΙΒΙΑΝΝΑ ΧΙΩΤΙΝΗ // ΤΡΙΠΤΥΧΟ//
(Ερευνητική Μονάδα SACRe) // ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ IN SITU

19:30 Τρίτη 07 Ιουνίου & Τετάρτη 08 Ιουνίου, Τόπος έκπληξη

Με τις: Lucie Gallo, Logann Antuofermo, Αννέτα Χρυσίδου

Το έργο ερευνά το τρίπτυχο ως ρυθμικό φαινόμενο και ως πεδίο πιθανοτήτων σχέσεων. Eστιάζοντας στη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του, τρία σώματα θα περιηγηθούν στη φύση του νησιού, απόντα και παρόντα, αποκλίνοντα και συγκλίνοντα. Πρόκειται για μία ποιητική ενορχήστρωση λέξεων και ήχων που επιδιώκει μία αισθητική προσέγγιση του φυσικού κόσμου μέσω της περφόρμανς.

ΠΡΟΤΖΕΚΤ CAMILLE LEON FUCIEN // WORKSHOP

19.30 Κυριακή 12 Ιουνίου, Τόπος έκπληξη

Με την: Camille Léon-Fucien (φοιτήτρια του CNSAD- PSL) Lucie Gallo, Logann Antuofermo

Μου αρέσει το παραμύθι γιατί είναι μια ύλη που ξεκινάει από το τίποτα, εμπνέεται από όλα και αναπτύσσεται παντού. Μου αρέσει η ιδέα να μπορώ να το παίρνω παντού μαζί μου, να το ξαναβρίσκω παντού όπου πάω, κάποιες φορές χωρίς καν να το περιμένω. Αυτό είναι που επιθυμώ να δοκιμάσω εδώ: να διηγηθώ μια ιστορία την οποία δεν γνωρίζω ακόμα, την οποία το νησί θα μου έχει διηγηθεί και να δω που θα έχει οδηγήσει – εάν μας οδηγεί κάπου – αυτές και αυτοί που θα μου την έχουν διηγηθεί, αυτές και αυτοί που θα έχει συναντήσει και αυτές και αυτοί που θα έχουν απλά διασταυρωθεί μαζί της.

 

Συντελεστές

Ευρωπαϊκό Κέντρο της Νεανικής Θεατρικής Δημιουργίας
Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μήλου
Agathe Perrault / Διαχείριση & Ανάπτυξη
Faustine Guyard / Διαχείριση & Παραγωγή
Δανάη Τεζαψίδου / Συντονισμός
Χριστίνα Λεκκάκη /Βοηθός Συντονισμού
Ραλλού Αβραμίδου / Art Curator & Community Liaison
Doretta Rinaldi / Γραφιστικά
Βένια Σταματιάδη / Υπεύθυνη εκπαιδευτικού

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας