ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα

Πακέτο στήριξης: Επιδοτήσεις ενοικίων, επίδομα 800 ευρώ και αναστολές πληρωμών

Αποζημίωση 800 ευρώ για κάθε εργαζόμενο εταιρείας της οποίας η λειτουργία ανεστάλη, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση. Επιπλέον στο δεύτερο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το μεσημέρι της Τετάρτης προβλέπονται ακόμη αναστολή πληρωμών φόρων και εισφορών για τις επιχειρήσεις, επιδοτήσεις ενοικίων στο 60% του μισθώματος για τις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, αλλά και για την κύρια κατοικία των αυτοαπασχολούμενων. Επίσης μειώνεται ο ΦΠΑ σε προϊόντα αυτοπροστασίας όπως μάσκες, αντισηπτικά, μαντιλάκια κ.α. Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν πάντα προϋπόθεση την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Ο κ. Σταϊκούρας άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο νέου πακέτου μέτρων ανάλογα με την πορεία της κρίσης. Στάθηκε δε ιδιαίτερα στην ανάγκη οι τράπεζες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους με ρυθμίσεις και αναστολές πληρωμών. Παράλληλα απαντώντας στην κριτική για το ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε μονομερή μέτρα ώστε να αποκτήσει περισσότερο «χώρο» σε σχέση με το πλαίσιο που έδωσε το eurogroup τόνισε ότι οι αποφάσεις της ΕΕ καλύπτουν απόλυτα τις επιθυμίες της κυβέρνησης.

 «Η απόφαση του Eurogroup κάλυψε απόλυτα τις ελληνικές προτεραιότητες. Δηλαδή η μείωση των εσόδων και οι παροχές ανεργίας δεν λαμβάνονται υπόψη στους δημοσιονομικούς στόχους και άρα δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος», τόνισε εισαγωγικά ο υπουργός προσθέτοντας πως  «οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που λαμβάνονται θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση από τη συμμόρφωση στους δημοσιονομικούς κανόνες» είπε ο  υπουργός Οικονομικών

«Η χώρα μας πέτυχε βαθμούς ευελιξίας προκειμένου να λάβει μέτρα περιορισμού των επιπτώσεων», πρόσθεσε και ανακοίνωσε τα μέτρα.

Έτσι προβλέπονται τα εξής:

-Αναστολές φόρων και πληρωμές αφορούν κλάδους που πλήττονται δραστικά. Είναι οριζόντια και αφορούν συγκεκριμένα ΚΑΔ που είτε είναι κλειστά, είτε κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία.  Η περίοδος αφορά το Μάρτιο κι αν απαιτηθεί θα υπάρξει παράταση. Αναστέλλονται οι εξής πληρωμές (ΦΠΑ, βεβαιωμένες οφειλές, δόσεις ρυθμίσεων)

Για όλες τις παραπάνω εταιρείες αναστέλλονται χωρίς τόκους: οφειλές από ΦΠΑ Μαρτίου, η καταβολή βεβαιωμένων οφειλών σε ΔΟΥ και η καταβολή ρυθμίσεων.

Προσοχή. Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

- Για επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τις δραστηριότητες θα προβλεφθεί οτι θα καταβάλουν 60% μισθώματος ακινήτου σε περίπτωση που νοικιάζουν για το δίμηνο Μάρτιου-Απριλίου. Το ίδιο ισχύει για εργαζόμενους για τους οποίους αναστέλλεται η σύμβαση και εφόσον πρόκειται για α΄ κατοικία. Για τους ιδιοκτήτες των άνω ακινήτων προβλέπεται η αναστολή καταβολής υποχρέωσεων για 4 μήνες.

-Αναστέλλεται για τέσσερις μήνες η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που παρατηρείται δραστική μείωση λόγω κορονοϊού.

-Διανομή αποζημίωσης 800 ευρώ σε 500.000 εργαζομένους, τον οποίων διακόπτεται η σύμβαση εργασίας. Το μέτρο αυτό έχει κόστος 400 εκατ. ευρώ. Για αυτούς τους εργαζόμενους αναστέλλεται η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για τέσσερις μήνες.  Το ποσό θα δοθεί το πρώτο 10ημερο του Απριλίου και θα αφορά το διάστημα 15 Μαρτίου - 30 Απριλίου.

-Ανάλογη αποζημίωση 800 ευρώ προβλέπεται και για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοπαπασχολούμενους, για τους οποίους επίσης αναστέλλεται για τέσσερις μήνες η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων.

-Επιδότηση επιτοκίου δανείων για τρεις μήνες για κλάδους και μπορεί να επεκταθεί το μέτρο

Επίσης θα υπάρξει ένταξη στον μειωμένο ΦΠΑ 6% από 24% προϊόντων αυτοπροστασίας όπως μάσκες, αντισηπτικά, μαντιλάκια κ.α.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς καθώς παρατείνεται η εκτιμητική άσκηση για τις νέες αντικειμενικές και οι νέες αντικειμενικές να ισχύσουν από τη νέα χρονιά

Τέλος, η ΑΑΔΕ επιστρέφει όλα τα ποσά ελέγχου έως 30.000 ευρώ. Από 25 Φεβρουαρίου έως 23 Μαρτίου έχουν επιστραφεί 218 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης- Σπύρος ΠολυχρονόπουλοςΠηγή: Reporter.gr

Ακολουθήστε μας