ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα

Φτιάχνουμε πασχαλινό κοκορέτσι βήμα βήμα

 

Στο πασχαλινό τραπέζι εκτός από το παραδοσιακό αρνάκι ή κατσικάκι που παραδοσιακά βρίσκεται στο κέντρο του τραπεζιού, έχουμε και άλλα παραδοσιακά εδέσματα όπως είναι το κοκορέτσι. Το κοκορέτσι φτιάχνεται ως εξής: συκωταριά κομμένη και περασμένη στη σούβλα, τυλιγμένη με την μπόλια απο το αρνάκι και όλο αυτό το τυλίγουμε με εντεράκι.

Ποια είναι τα βασικά tips για να μην πάει κάτι στραβά στο πασχαλινό μας κοκορέτσι;

Πλένουμε πολύ καλά τα έντερα
Αρχικά, στην παρασκευή του πρέπει να πλύνουμε πολύ καλά τα έντερα! Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να πλύνουμε τα εντεράκια μας, με γάλα ή γυρίζοντας τα ανάποδα κλπ. Ο καλύτερος και πιο γρήγορος τρόπος είναι να τα περάσουμε 3 χέρια νερό. Βρίσκουμε την άκρη από το έντερο και βάζουμε λίγο νεράκι μέσα. Αρχίζουμε να οδηγούμε το νερό προς την άλλη άκρη πιέζοντας ελαφρά τα τοιχώματα του εντέρου. Μόλις τελειώσουμε την διαδικασία του πρώτου χεριού, επαναλαμβάνουμε την διαδικασία άλλες 3 φορες. Αφού τελειώσουμε το πλύσιμο δεν ξεχνάμε να απολυμάνουμε καλά τον νεροχύτη μας!

Η σούβλα
Ακόμη ένα tip για το κοκορέτσι είναι η σούβλα. Πιο συγκεκριμένα είναι μια λεπτομέρεια που θα μας βοηθήσει στο ψήσιμο καθώς μιλάμε για κάτι το οποίο είναι δεν είναι δεμένο με σφιγκτήρες ή σπάγκο. Αυτό σημαίνει πως όταν ψηθεί απλά στερεώνεται πάνω στην σούβλα μας και δεν έχει κάποια αντίσταση για να γυρίζει στην σούβλα μας. Άρα λοιπόν, για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο το κοκορέτσι μας να στριφογυρίζει στο ψήσιμο, χρησιμοποιούμε σούβλα πλακέ ή τετράγωνη.

Το τύλιγμα
Η διαδικασία παρασκευής του ξεκινάει από το κόψιμο της συκωταριάς, αλατοπίπερο και πέρασμα στην σούβλα με τα κομμάτια εν αλλάξ δηλαδή 1 καρδιά,1 συκώτι, 1 πνευμόνι και 1 γλυκάδι. Στην συνέχεια τυλίγουμε με μπόλια και ξεκινάμε να περνάμε το έντερο κατά μήκος χιαστά. Τέλος, αφού του έχουμε δώσει μια καλή βάση με το έντερο χιαστί, αρχίζουμε να το τυλίγουμε γύρω γύρω και αλατίζουμε.

Τυλίγουμε καλά με λαδόκολλα και μετά αλουμινόχαρτο και αφού έχουμε μετριάσει την φωτιά μας τοποθετούμε στην ψησταριά μας. Ψήνουμε σκεπασμένο για 2.30 ώρες και στην συνέχεια ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα. Κόβουμε ωραίες ροδέλες επάνω στη σούβλα και βγάζουμε σε ένα ταψί για να το σερβίρουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν βάζουμε πουθενά ρίγανη καθώς πικρίζει την ώρα του ψησίματος. Εάν θέλουμε βάζουμε στο τέλος αφού το σερβίρουμε.

Καλό Πάσχα!

Ακολουθήστε μας