ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα

Πώς και πότε θα πάρετε 1000 ευρώ για ηλιακό θερμοσίφωνα

 

Προ των πυλών το νέο μεγάλο Πρόγραμμα επιδότησης των νοικοκυριών για την αντικατάσταση ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με ηλιακούς ηλιακών που πληρώνει από 800 έως 1000 ευρώ.

Ο στόχος του προγράμματος σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας, Κώστας Σκρέκας είναι το να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας

Το πρόγραμμα για την αντικατάσταση των ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς, χρηματοδοτείται από το repowerEU, ενώ στόχος είναι να ξεκινήσει μέχρι τέλος του έτους.

Υπολογίζεται ότι περίπου πέντε εκατομμύρια νοικοκυριά δεν έχουν ακόμα ηλιακό θερμοσίφωνα.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε μιλώντας στο OPEN, ότι θα αρχίσει νέο «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον» με επιδοτήσεις για ενεργειακή θωράκιση κατοικιών, σημειώνοντας ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα προδημoσιευτεί ο οδηγός για το Εξοικονομώ για επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» με οδηγό το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδοτήσει την αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος με ηλιακούς, με το μέσο κόστος αγοράς τους να κυμαίνεται στα 800 με 1000 ευρώ.


Που θα γίνει η Αίτηση για ηλιακό θερμοσίφωνα - Ο ρόλος του gov.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει προσανατολισμός η διαδικασία των αιτήσεων για το επίδομα να γίνει σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr. στον βαθμό που τοποθετηθούν ειδικά κριτήρια

Ο αρμόδιος υπουργός αρκέστηκε να πει την εβδομάδα που πέρασε, πως η επιδότηση αντικατάστασης και τοποθέτησης ηλιακών θερμοσιφώνων βρίσκεται προ των πυλών, και συγκεκριμένα πως έχει ενταχθεί στο Repower EU. Πότε θα ξεκινήσει; Μόλις προχωρήσει η ευρωπαϊκή έγκριση.

Εξάλλου, και η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών είχε καθυστερήσει. Υπενθυμίζεται ότι είχε ανακοινωθεί από τις αρχές Ιανουαρίου του 2022, πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, και, τελικά, ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου 2022 με καθυστέρηση αρκετών μηνών.


Αναμονή για τους δικαιούχους του νέου προγράμματος

Στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, δικαιούχοι ήταν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά το 2005, με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet και υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2020.

Κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Στις περιπτώσεις οικογενειών με κύρια και δευτερεύουσα κατοικία μπορούσαν να υποβληθούν και για τις δύο, εφόσον οι αιτήσεις υποβάλλονταν από διαφορετικά φυσικά πρόσωπα.

Για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα ισχύουν τα ίδια, για παράδειγμα, λογικά θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2021.

Σημαντικό κριτήριο θα είναι επίσης τα εισοδηματικά κριτήρια. Στο προηγούμενο πρόγραμμα το ΦΕΚ ανέφερε τρεις εισοδηματικές κατηγορίες που διαμόρφωναν ανάλογα και την έκπτωση:

1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ - Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ - Θα λάβουν το 45% της αξίας
3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ - Θα λάβουν κουπόνι 35%
4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ - Θα λάβουν το 30%

Πώς εξοικονομείτε ενέργεια αν δεν έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα

Καλο θα είναι να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές για τον θερμοσίφωνα:

Μην τον αφήνετε αναμμένο για πολλή ώρα, αλλά μόνο για όσο χρειάζεται για ζεστό νερό.
Ρυθμίστε τον θερμοστάτη στους 40-50 βαθμούς Κελσίου.
Ανάβετέ τον κατά τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου.

 

Πηγή:proson.gr

Ακολουθήστε μας