ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ναυτιλία

24ωρη Πανελλαδική Απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Ε.ΜΑΓ.Ε.Ν στη σημερινή συνεδρίαση του εκτίμησε τις εξελίξεις που διαμορφώνονται από την επίθεση εφοπλιστών – κυβέρνησης σε βάρος των ναυτεργατών, στις ΣΣΕ, την κοινωνική ασφάλιση, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

 

Μετά τον αντεργατικό νόμο 4714/2020 που ψήφισε η κυβέρνηση στις 29/07/2020 για την κατάργηση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα ποντοπόρα καράβια και με προκλητική παρέμβαση στη λειτουργία των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, προχώρησε στις 5 Νοέμβρη με τροπολογία – έκτρωμα σε νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης, δίνοντας τη δυνατότητα στους εφοπλιστές να ναυτολογούν ναυτεργάτες στα ποντοπόρα πλοία με ελληνική σημαία, που στο σύνολο τους να είναι με βάση τα «διεθνή κρατούντα», δηλ. χωρίς ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση.

 

Στα ποντοπόρα συνεχίζεται ο εγκλωβισμός των χιλιάδων ναυτεργατών χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο των εφοπλιστών, της κυβέρνησης για τον ασφαλή επαναπατρισμό τους.

 

Στην επιβατηγό ναυτιλία η μαζική ακινησία των πλοίων και οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις έχουν προκαλέσει έκρηξη της ανεργίας, ενώ ακόμα και το επίδομα των 534 ευρώ, για τους ναυτεργάτες που είναι σε κατάσταση αναστολής δεν έχει δοθεί από τον Μάη του 2020.

 

Στην κοινωνική ασφάλιση τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί με τις χρονοβόρες διαδικασίες για την έκδοση προσωρινής – οριστικής – επικουρικής σύνταξης, εφάπαξ κά., με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για τους ασφαλισμένους και τις οικογένειες τους.

 

Συμπορευόμαστε με τις αποφάσεις για απεργία που έχουν πάρει Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, σωματεία, ενάντια στο νέο νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνηση που θέλει να καταργήσει το 8ωρο, να βάλει ταφόπλακα στη συνδικαλιστική δράση.

 

Τα μέλη του Δ.Σ στην σημερινή συνεδρίαση με βάση και το εξώδικο που έχει αποστείλει από τις 16 Σεπτέμβρη, αποφασίζουμε για την Απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων από τις 00:01 έως τις 24:00. Πέμπτη 26 Νοέμβρη, 24ωρη Πανελλαδική

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν

 

 

 

Ακολουθήστε μας