ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδηλώσεις

Συνέδριο με συμμετοχή πλανητικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο διοργανώνεται στη Μήλο

 

Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ) είναι ο κύριος διοργανωτής ενός 4ήμερου συνεδρίου αφιερωμένου στα γήινα ανάλογα για πλανητικές μελέτες, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο ηφαιστειακό νησί της Μήλου. Το συνέδριο θα λάβει χώρα από τις 3 έως τις 6 Ιουνίου 2024 στο Συνεδριακό Κέντρο Μήλου.

Το συνέδριο θα αποτελέσει σημείο συνάντησης πλανητικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών και νέων επιστημόνων, σε μια τοποθεσία μεγάλης σημασίας για πλανητικά γεωλογικά θέματα – το νησί της Μήλου στην Ελλάδα. Αυτή η περιοχή έχει υποστεί πρόσφατη ηφαιστειακή δράση και τεκτονισμό, προσφέροντας μοναδικές ευκαιρίες για τη μελέτη ανάλογων δομών που έχουν παρατηρηθεί στον Άρη, την Αφροδίτη, τον Πλούτωνα, τον Τιτάνα και πιθανά σε εξωπλανήτες. Επιπλέον, η περιοχή παρουσιάζει σημαντική υδροθερμική και φουμαρολική δραστηριότητα, καθιστώντας την ιδανική για τέτοιες μελέτες.

Το συνέδριο θα περιλαμβάνει διαλέξεις, επιστημονικές συζητήσεις και ασκήσεις υπαίθρου, εστιάζοντας στην ανάλυση και παρατήρηση της γεωλογίας και παλαιογεωγραφικής εξέλιξης του νησιού. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της υποστήριξης νέων επιστημόνων το συνέδριο προσφέρει οικονομική υποστήριξη σε 14 φοιτητές/νέους επιστήμονες.
Συνέδριο με συμμετοχή πλανητικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο διοργανώνεται στη Μήλο

Η Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου, πλανητολόγος και ειδική επιστήμονας του ΕΛΚΕΔ, δήλωσε: “Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα φιλοξενήσουμε πλανητικούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο στο νησί της
Μήλου για να μελετήσουμε τα γήινα ανάλογα. Η μοναδική γεωλογία του νησιού, η οποία θυμίζει πολλές πτυχές άλλων πλανητών, προσφέρει ανεκτίμητες ευκαιρίες για την κατανόηση των γεωλογικών διεργασιών του Ηλιακού Συστήματος.”

Στις 2 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εκλαϊκευτική ομιλία, ανοιχτή προς το κοινό, στο Συνεδριακό Κέντρο Μήλου με ομιλητές τη Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου και τον Δρ. Αδριανό Γολέμη, Ιατρό αστροναυτών και επιτυχών επιλογής αστροναυτών της ESA.
Διοργανωτές:

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ) με την υποστήριξη της European Geosciences Union (EGU), της Europlanet Society, και του Δήμου Μήλου.

Ακολουθήστε μας