ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα

O «οδικός χάρτης» της επαναφοράς – Τα πρώτα βήματα (live)

 

 


Σταδιακά και με προσοχή ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα αναζωπυρώσεων θα γίνουν τα βήματα επαναφοράς στις προ κορονοϊού δραστηριότητες.

 

 

 

 


Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άρης Σκέρτσος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το άνοιγμα της οικονομίας είναι ένα ρίσκο που πρέπει να πάρουμε τώρα, όπως και η επιλογή της ενίσχυσης του εθνικού συστήματος Υγείας.

Κερδίσαμε χρόνο και σώσαμε ζωές, είμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με το Φλεβάρη, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ. Στις 4, 11 και 18 Μαΐου θα γίνουν τα βήματα σταδιακής επαναφοράς.

Ανέφερε ότι δίνεται προτεραιότητα στην απελευθέρωση δραστηριοτήτων που έχουν χαμηλό ή μέσο δείκτη επικινδυνότητας εφόσον τηρούνται τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης αλλά και την πάροδο ικανού χρόνο για την εκτίμηση της κατάστασης και στηρίζεται στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασης, ενός Παρατηρητηρίου για την καταπολέμηση της πανδημίας και την καταγραφή των κρουσμάτων, που θα μετράει το βαθμό επικινδυνότητας και θα προχωράει στην ταχεία λήψη μέτρων αναλόγως του επιπέδου του κινδύνου.

Τόνισε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα ΜΜΕ, το άνοιγμα των καταστημάτων στις 10πμ και τη διατήρηση της τηλεεργασίας, σαν μέτρα που βοηθούν στη μη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού πολιτών. Σε κάθε περίπτωση η συνεργασία με τους επιστήμονες, είναι αυτή που θα αξιολογεί κάθε στάδιο εφαρμογής των μέτρων.

 

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε πως διασφαλίσαμε την πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα απαραίτητα είδη για την καθημερινότητά τους, στηρίξαμε την εφοδιαστική αλυσίδα, στηρίξαμε τη βιομηχανία, κάναμε ελέγχους για την αισχροκέρδεια.

 

Στις 4 Μαΐου, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών μπαίνουν ξανά σε λειτουργία. Επανέρχονται στην εργασία περίπου 68500 εργαζόμενοι-επαγγελματίες. Θα τηρηθούν μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα.

 

Η έναρξη λειτουργίας θα γίνεται από τις 10πμ ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους πελάτες. Η απόσταση μεταξύ των εργαζομένων θα είναι δύο μέτρα. Τα κομμωτήρια θα λειτουργούν με ραντεβού, όπως ραντεβού θα ισχύει και για τα ΚΤΕΟ. Στα σούπερ μάρκετ συνεχίζει να ισχύει το ένας πελάτης ανά 15 τετραγωνικά μέτρα, όπως και το 50% των πάγκων στις λαϊκές αγορές.

 

Στις 11 Μαΐου γίνεται επανεκκίνηση των υπολοίπων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη. Επαναλειτουργούν και οι σχολές οδηγών.


Στις 18 Μαΐου επαναλειτουργούν βοτανικοί κήποι και αρχαιολογικοί χώροι, όπως και τα ζωολογικά πάρκα. Επαναλειτουργεί και ο ΟΠΑΠ.

 

Την 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, αλλά όχι εντός αυτών η εστίαση. Καφετέριες και εστιατόρια επαναλειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους, με μέγιστη συμμετοχή ανά τραπέζι τέσσερα άτομα.

 

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος, τόνισε ότι στο δημόσιο συνεχίζεται η εξ αποστάσεως εργασία, η εκ περιτροπής εργασίας και η σταδιακή προσέλευση, αλλά και αποχώρηση στις 8,9,10πμ. Επίσης συνεχίζει να ισχύει η ειδική άδεια παρακολούθησης, όπως και η ειδική άδεια για ευπαθείς ομάδες.

 

Ενθαρρύνουμε την ψηφιακή συναλλαγή με το δημόσιο, τόνισε και προανήγγειλε επέκταση των σχετικών εφαρμογών, ενώ όσοι δεν μπορούν να κάνουν τέτοιες συναλλαγές, θα κλείνουν ραντεβού με τις δημόσιες υπηρεσίες. Στον αθλητικό τομέα ανοίγουν με την τήρηση των σχετικών κανόνων οι ανοιχτοί αθλητικοί χώροι, αλλά όχι ακόμα τα κλειστά γυμναστήρια.

 

 

https://www.ert.gr/

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας