ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα

Ανατροπές σε όλες τις πτήσεις στις 25 και 26 Νοεμβρίου λόγω απεργίας στην ΥΠΑ

Ανατροπές στα πτητικά προγράμματα όλων των αεροπορικών εταιρειών αναμένεται να προκαλέσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν για την ερχόμενη εβδομάδα η Ένωση Ελεγκτών  Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ) και η Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναέριας Κυκλοφορίας της ΥΠΑ (ΕΝΗΜΑΕΚ).

Οι δύο Ενώσεις αντιδρούν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών για την Σύσταση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας και ρύθμιση ζητημάτων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους μετά την  “αιφνιαδιαστική” κατάθεση του σχεδίου νόμου οι δυο Ενώσεις προχωρούν σε διαδοχικές 6ωρες στάσεις εργασίας την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου ( από 06.00 – 12.00 οι ελεγκτές) και (από 12.00 – 18.00 οι ηλεκτρονικοί)  και 24ωρη απεργία την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020.

Ειδικότερα, σε σχετική κοινή ανακοίνωση κάνουν λόγo για:

  • αιφνιδιαστική κατάθεση του νομοσχεδίου ΥΠΑ-ΑΠΑ στις Επιτροπές της Βουλής παίρνοντας έτσι το δρόμο για την ψήφισή του,
  • κοινή διαπίστωση ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών “επιμένει  στην σκληρή και αμετακίνητη στάση που εξαρχής έχει υιοθετήσει”.

Συγκεκριμένα τονίζουν: «παραμένουμε πιστοί στην ισχυρή πεποίθησή μας ότι: “η μετατροπή της ΥΠΑ σε Αυτοτελή Δημόσια Υπηρεσία (στενό δημόσιο) σε ΝΠΔΔ, σε συνδυασμό με τη δημιουργία της ΑΠΑ με ανεξέλεγκτες και υπέρμετρες εξουσίες που

  1. δεν συνάδουν με αυτές μιας ανεξάρτητης αρχής με δημόσιο χαρακτήρα,
  2. ούτε επιλύουν τα ουσιαστικά προβλήματα της Υπηρεσίας,
  3. ούτε αποτελούν ευρωπαϊκή κανονιστική απαίτηση,
  4. αλλά αντίθετα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων και
  5. παραβλέπουν τον ευαίσθητο εθνικό χαρακτήρα της Υπηρεσίας”.

Οι δύο ενώσεις ζητούν :

-την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των συνδικαλιστικών φορέων της ΥΠΑ

-την ομαλοποίηση της διαδικασίας καταβολής των δεδουλευμένων του προσωπικού (νυχτερινά, εξαιρέσιμα και αποζημιώσεις Eurocontrol)και

-την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος του προσωπικού λόγω των συνεπειών της πανδημίας, με απώλειες εισοδήματος που αγγίζουν το 70%.

Ακολουθήστε μας