ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα

Μετακίνηση εκτός νομού, πότε επιτρέπεται, τα έγγραφα, οι εξαιρέσεις και η απαγόρευση κυκλοφορίας

Η παράταση του lockdown που είναι σε ισχύ έως και τις 18 Ιανουαρίου, είναι γεγονός και μαζί απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος για την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού είναι μακρύς.

Ακόμη δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα για την άρση του lockdown, οπότε σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να ανοίγει η κουβέντα για μετακίνηση εκτός νομού τον Ιανουάριο.

Από Φεβρουάριο και βλέπουμε για μετακινήσεις σε άλλους νομούς και εξοχικά.

 

Οι πολίτες δεν επιτρέπεται να μετακινούνται εκτός νομού, μιας και το δεύτερο εθνικό lockdown για τη νόσο COVID-19 έχει παραταθεί μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου, αλλά προβλέπονται συγκεκριμένες εξαιρέσεις.Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού

Ειδικότερα, η μετακίνηση εκτός νομού είναι έγκυρη για τους πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένει η οικογένειά τους και θέλουν να την επισκεφθούν.

Ωστόσο, όσοι επιθυμούν να μετακινηθούν για τον παραπάνω λόγο σε άλλο νομό, θα πρέπει να επιδείξουν το Ε1 και το Ε9 σε περίπτωση ελέγχου από την Αστυνομία.

 

Τα σχετικά έντυπα βγαίνουν ηλεκτρονικά από την ΑΑΔΕ. Γενικά πάντως η μετακίνηση εκτός νομού είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Επιπλέον, δικαίωμα μετακίνησης εκτός νομού έχουν οι πολίτες για ακόμα πέντε λόγους.

Αυτοί είναι οι εξής:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις μετά τις 21:00

Ταυτόχρονα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ. Μόνο για τρεις λόγους μπορεί κάποιος να στείλει μήνυμα στο 13033 για να βγει από το σπίτι του τις ώρες 21:00 με 05:00 και αυτοί είναι για εργασία, υγεία και βόλτα με το κατοικίδιο.

Συγκεκριμένα:

Με τον κωδικό 1: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας.

Με τον κωδικό 6: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για μικρή βόλτα κατοικίδιου κοντά στην οικία τους.

Όσον αφορά στην εργασία είναι απαραίτητο το έγγραφο μετακίνησης του εργοδότη.

 

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε μας