ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα

Τι θα γίνει την Παρασκευή με την μετακίνηση από νομό σε νομό

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και την μετακίνηση εκτός νομού. Η κρίσιμη συνεδρίαση της Παρασκευής. 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού με τις αποφάσεις - εκτός απροόπτου- να λαμβάνονται την Παρασκευή.

Το τόνο έδωσε σήμερα η κυβέρνηση με τον Άδωνι Γεωργίαδη να ζητά από την μία πλευρά από την Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου Υγείας να συνεδριάσουν την Παρασκευή και να εξετάσουν - αποφασίζουν το θέμα της μετακίνησης εκτός νομού, ενώ από την άλλη ζήτησε και το άνοιγμα των χιονοδρομικών.

Ουσιαστικά τα χιονοδρομικά αποτελούν τον... Δούρειο Ίππο για την μετακίνηση εκτός νομού, ενώ μένει να φανεί αν και με ποιον τρόπο στις περιοχές που δραστηριοποιούνται αυτές οι επιχειρήσεις, πράγμα δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα, ανοίξουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστίαση. 

Με τα σημερινά δεδομένα, κρατάμε ότι πρώτον η Επιτροπή συνεδριάζει την Παρασκευή έχοντας όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα της πορείας της πανδημίας στην Ελλάδα και θα ανακοινώσει την απόφασή της για την μετακίνηση εκτός νόμους, τους όρους και τις προϋποθέσεις εφόσον πουν το «ναι», ενώ όπως όλα δείχνουν το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα προηγηθεί από οποιοδήποτε άλλο μέτρο.

Όλα τα παραπάνω με το ένα και μοναδικό αξίωμα ότι δεν θα έχουμε νέα έξαρση κρουσμάτων και εισαγωγών σε κλίνες - Covid19, αλλά και τάση αύξησης σε διάφορες περιοχές της χώρας που είναι πολύ κοντά στο «κόκκινο».

Πάντως μέχρι σήμερα η μετακίνηση ισχύει με συγκριμένες προϋποθέσεις και αυτές είναι: 

Για εργασία

- Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.

Για λόγους υγείας

- Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.

Για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους

- Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας

- Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο.

  • ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε μας