Η ΜΗΛΟΣ ΜΑΣ

Η Μήλος μας

Σαν σήμερα οι πρώτοι Γερμανοί στη Μήλο

Επετειακό!

 

Απόψεις 462/9.5.2020 του κ. Γρηγόρη Μπελιβανάκη

  Oι πρώτοι Γερμανοί με επικεφαλής τον υποπλοίαρχο Άλμπερτ Όστερλιν (Albert Österlin) ήρθαν στη Mήλο (σαν σήμερα πριν 79 χρόνια) στις 9 Mαΐου 1941, στις 7 το πρωί, με τρία ιστιοφόρα και αποβιβάσθηκαν στον μώλο του Kλωναρίδη. Ένα από τα καΐκια, το «Αγία Μαρίνα», ή το «Βησσαρίων», μετέφερε τμήματα της αεροπορίας, ποδήλατα και μοτοσυκλέτες. Ένα άλλο είχε τμήματα της 6ης Ορεινής Μεραρχίας και στο τρίτο, μαζί με άλλα τμήματα ήταν ο ‘Οστερλιν με τέσσερις πολεμικούς ανταποκριτές.120 Ένα τμήμα της γερμανικής δύναμης επήγε για να εγκατασταθεί στην Πλάκα και στην είσοδο του χωριού κάποιοι γερμανόφιλοι ξένοι υπάλληλοι, που υπηρετούσαν στη Mήλο, πήγαν να τους καλωσορίσουν. Oι Γερμανοί τους αγνόησαν. 

  Το μεγαλύτερο μέρος της γερμανικής δύναμης έμεινε στον Αδάμαντα. Η ελληνική φρουρά παραδόθηκε και αφέθηκε ελεύθερη. Ελάχιστοι, Άγγλοι κυρίως,121 έμειναν κρυμμένοι και φυγαδεύτηκαν μετά από λίγες ημέρες.122 Για την απόκρυψη και την φυγάδευση μιλά λεπτομερέστερα το πιστοποιητικό του προέδρου της Κοινότητος Αδάμαντος που δημοσιεύομε παραπάνω, στην παραγρ. 4.2. 

…………………
Μερικοί Κρητικοί και περίπου εκατό Άγγλοι είχαν επιβιβασθεί στο «Αγία Τριάς» του Καμπανάρου123 με κατεύθυνση την Κρήτη αλλά οι Γερμανοί, που μόλις είχαν φτάσει στη Μήλο, πήγαν με τον Όστερλιν, με μια βάρκα, του Καραμπουρνιώτη που επίταξαν εκείνη την ώρα, στον όρμο του Αγίου Δημητρίου, όπου βρισκόταν το π/κ, και τους συνέλαβαν.124 

…………………

  Aμέσως με την άφιξή των, οι Γερμανοί επιδόθηκαν σε προετοιμασίες για την εφαρμογή του σχεδίου «Μέρκουρ» που αφορούσε την κατάληψη της Kρήτης. Στην επίπεδη περιοχή ανατολικά της Aλυκής έκαναν ένα πρόχειρο αεροδρόμιο για να προσγειώνονται τα αεροπλάνα τους όσα θα επέστρεφαν από την Mάχη της Kρήτης, και δεν μπορούσαν να συνεχίσουν για την Αθήνα λόγω βλαβών ή έλλειψης καυσίμων. Σημειωτέον ότι στο ίδιο σημείο, σχεδόν, έγινε αργότερα το σημερινό πολιτικό αεροδρόμιο. 

.......................

 

(Αποσπάσματα από το βιβλίο του Γρ. Μπελιβανάκη , Αθήνα 2011, «Οι Γερμανοί στην Μήλο 1941-45», σελ. 68 κ.ε.)

 

Η φωτο ειναι από την αποχώρηση

Ακολουθήστε μας