Η ΜΗΛΟΣ ΜΑΣ

Η Μήλος μας

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ - Η Λαγκάδα στον Αδάμαντα το 1923 - Του κ. Γρ. Μπελιβανάκη

 ΑΠΟ ΤΙΣ "ΑΠΟΨΕΙΣ" 359/ 26.9.2018 του κ. ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΕΛΙΒΑΝΑΚΗ<br />

Η φωτογραφία αυτή, που τράβηξε (μεταξύ πολλων άλλων) στην Μήλο, ο Immanouel Frielaender Γερμανός ηφαιστειολόγος, το 1923, παρουσιάζει την δυτική όψη του Αδάμαντα, και ιδιαίτερα την θεση που σήμερα έχει κτιστεί το ξενοδοχείο «Λαγκάδα», στην ομώνυμη τοποθεσία. 

  Οι παράγκες κατασκευάσθηκαν απο τους Αγγλογάλλους, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για στέγαση κάποιων υπηρεσιών των που είχαν στην ξηρά, και χρησιμοποιήθηκαν, από την Ελληνική Κυβέρνηση, μετά τον πολεμο, και δή κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία, για την στέγαση Τούρκων αιχμαλώτων και ομήρων προερχομένων απο την Θρακη.   

  Μετά την Μικρασιατικη Καταστροφη και την λήξη των εχθροπραξιων, επιτροπή του Διεθνούς Ερυθρου Σταυρου, εις την οποίαν μετείχε ο Αμερικανός Αϊσα Τζέκινς, εφρόντισε για την επιστροφή των ανωτέρω Τούρκων εις τις πατρίδες των, το 1923. Βλέπε εφημ. «Μήλος» φύλλα, 6/1925, 8/1925, 10/1926, 12/1926. Θα γράψωμε γιαυτον, και για την διαμονή του στην Μήλο αλλά και στην Μικρα Ασία, όπου εκινήθη δραστηρίως για την διάσωση του ελληνικού πληθυσμού κατα την Καταστροφή, σε άλλη περίπτωση. 

  Για περισσότερα, όσον αφορά τους Τούρκους Αιχμαλώτους στην Μήλο, βλέπε το βιβλίο μας «Οι Αγγλογάλλοι στην Μήλο κατά την διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου». Σελίδες 136 και συνέχεια, και 176. Επισης έχομε αφιερωσει ειδικό κεφάλαιο στην «Η Ιστορία της Μήλου», σελ. 417.

  Τελειώνοντας να σημειώσωμε ότι ο Φριλάντερ, που είχε ελθει στην Μήλο και Κίμωλο το 1923,  έχει τραβήξει ωραιώτατες και ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από τα νησιά μας. Μιαν ωραία φωτογραφία απο την επισκευη της Παναγίας της Χώρας, βλέπομε μεγεθυμένη στο εστιατόριο «Πέτρινο» στην Ζεφυρία. Την έχομε και μείς, μαζί με την πληροφορία για τον φωτογράφο και την χρονολογία. 

  Την παρούσα φωτογραφία, αλλά όχι στην ίδια καλή ποιότητα έχομε δημοσιεύσει πολλες φορες.  Όμως, η τωρινη είναι η καλύτερη σε απόδοση που έχομε στα χέρια μας. Την αποσπάσαμε απο το φέησμπουκ όπου την δημοσίευσε σήμερα, η κα Άννα Βασιλοπούλου-Λουλακάκη, Σύμφωνα με τη λεζάντα της φωτογραφίας, αυτή αποκειται στην βιβλιοθήκη του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης (ΕΤΗΖ = Eidgenössische Technische Hochschule Zürich ) στην Ελβετία. Την ευχαριστούμε. 

 

Ακολουθήστε μας