ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΝΗΣΙΑ

Κυκλάδες – Νησιά

Ν. Συρμαλένιος: Οχι στα θηριώδη αιολικά πάρκα που προωθεί η Κυβέρνηση στις Κυκλάδες

Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων στην Ολομέλεια της Βουλής

με θέμα το νομοσχέδιο του Υπ. Ανάπτυξης για τη ΔΕΗ

Αποκαλύθηκαν πλέον τα σχέδια της ΝΔ για τη ΔΕΗ, αλλά και γενικότερα για τον τομέα της  Ενέργειας, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ. Ο Ν. Συρμαλένιος επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση λειτουργεί σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, απορρυθμίζει την ενεργειακή αγορά, ξεπουλά τις υποδομές της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου, απαξιώνει τη ΔΕΗ, για να την ιδιωτικοποιήσει, εξυπηρετεί «ημέτερα» συμφέροντα με αδιαφάνεια και ανοίγει έναν δρόμο για ρουσφετολογικές προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ για τους νέους εργαζόμενους, δημιουργώντας εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, ενώ καταργεί ταυτόχρονα και τη συλλογική σύμβαση εργασίας για τους ήδη εργαζόμενους, οι οποίοι είναι αορίστου χρόνου και όχι μόνιμοι.

Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Συρμαλένιος για τις Κυκλάδες, όπου υπάρχει ένας τεράστιος αναβρασμός και κινητοποιήσεις κατά των μεγάλων βιομηχανικών αιολικών πάρκων, αλλά και της εγκατάστασης μονάδων παραγωγής αιολικής ενέργειας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά ανανεώσιμες πηγές ενέργειες οι οποίες θα συνάδουν με περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό για την περιφέρεια, καθώς και με το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, το οποίο βρίσκεται σε επεξεργασία, και τέλος θα συνάδουν με τη φέρουσα ικανότητα των νησιωτικών περιοχών.

Ακολουθεί η ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Δεν θα αναφερθώ στον κεντρικό κορμό του νομοσχεδίου, γιατί πάρα πολλοί συνάδελφοι από το πρωί, υποστηρίζοντας είτε την άποψη της Συμπολίτευσης είτε την άποψη της Αντιπολίτευσης και ειδικότερα τη δική μας άποψη, έχουν μιλήσει αναλυτικά για όλα αυτά. Εγώ θα πω μόνο τα έξι σημεία, τα οποία σηματοδοτεί αυτό το νομοσχέδιο και θα μιλήσω μετά ιδιαίτερα για κάποια θέματα που αφορούν και τη νησιωτική Ελλάδα.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτό το νομοσχέδιο, πρώτον, λειτουργεί σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Δεύτερον, απορρυθμίζει την ενεργειακή αγορά. Τρίτον, ξεπουλά τις υποδομές της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου. Τέταρτον, απαξιώνει τη ΔΕΗ, για να την ιδιωτικοποιήσει. Πέμπτον, εξυπηρετεί «ημέτερα» συμφέροντα με αδιαφάνεια και έκτον, ανοίγει έναν δρόμο για ρουσφετολογικές προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ για τους νέους εργαζόμενους, δημιουργώντας εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, ενώ καταργεί ταυτόχρονα και τη συλλογική σύμβαση εργασίας για τους ήδη εργαζόμενους, οι οποίοι είναι αορίστου χρόνου και όχι μόνιμοι.

Συνεχίζοντας πάνω σ’ αυτό, θα ήθελα να μιλήσω για το άρθρο 21, το οποίο αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για το άρθρο 35, που κατά τη γνώμη μας πριμοδοτεί τα πολύ μεγάλα σχέδια για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις μεγάλες επενδύσεις και ενισχύει επιλεκτικά αυτές τις επενδύσεις, που είναι πάνω από 250 Μεγαβάτ.

Tο λέω αυτό, διότι στην περιοχή μου, στις Κυκλάδες, υπάρχει ένας τεράστιος αναβρασμός. Βεβαίως, το άρθρο 21 δεν αφορά τις Κυκλάδες, διότι τα τέσσερα βιομηχανικά αιολικά πάρκα, για τα οποία είναι ανάστατες όλες οι τοπικές κοινωνίες και βρίσκονται σε μεγάλη κινητοποίηση, έχουν άθροισμα 218 MW, όμως κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και δεν γίνονται αποδεκτές αυτές οι επενδύσεις των μεγάλων βιομηχανικών αιολικών πάρκων, ούτε στην Τήνο, που προχθές είχε μια τεράστια κινητοποίηση με πάνω από 2.000 ανθρώπους και αν σκεφτούμε τον πληθυσμό που έχει το κάθε νησί, καταλαβαίνουμε τι σημαίνει μεγάλη κινητοποίηση, ούτε στη Νάξο, ούτε στην Πάρο, ούτε στην Άνδρο. Αυτά τα τέσσερα μεγάλα βιομηχανικά πάρκα τα οποία έχουν προταθεί εδώ και αρκετά χρόνια και έχουν πάρει περιβαλλοντικούς όρους από τη δική σας Κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2013 και μάλιστα το ένα από αυτά κυρώθηκε με νόμο τον Ιούλιο του 2014, αυτά τα τέσσερα βιομηχανικά πάρκα δεν γίνονται αποδεκτά ούτε από τις τοπικές κοινωνίες ούτε από την τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού και ανεξάρτητα πολιτικής ή κομματικής κατεύθυνσης, οι κινητοποιήσεις των τοπικών κοινωνιών θα φουντώσουν.

Και δεν γίνονται δεκτά, όχι γιατί γενικώς είμαστε κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προφανώς, λοιπόν, είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά ανανεώσιμες πηγές ενέργειες οι οποίες θα συνάδουν με περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό για την περιφέρεια, θα συνάδουν με το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, το οποίο βρίσκεται σε επεξεργασία, και θα συνάδουν με τη φέρουσα ικανότητα αυτών των νησιωτικών περιοχών.

Αυτός ο διάλογος δεν έγινε ποτέ. Αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνει, αν θέλουμε πραγματικά και να αξιοποιηθούν σωστά κάποιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που –επαναλαμβάνω- να συνάδουν με τη φέρουσα ικανότητα των συγκεκριμένων νησιών και ταυτόχρονα να αποκρουστούν τα μεγάλα βιομηχανικά αιολικά πάρκα, τα οποία θα μετατρέψουν τα νησιά μας σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνάδελφε κύριε Φόρτωμα από τις Κυκλάδες, το πρωί στην εισήγησή σας είπατε «με σεβασμό στο αρχιτεκτονικό τοπίο και την περιορισμένη έκταση γης των ελληνικών νησιών». Από τις Κυκλάδες έχουμε αυτές τις ώρες βομβαρδιστεί με κάποια αιτήματα που μας λένε: «Συμφωνείτε οι τέσσερις Βουλευτές, δεσμευόσαστε να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναστέλλει κάθε αδειοδότηση και κάθε συνέχιση των αιολικών πάρκων;». Εγώ απαντάω: «Δεσμεύομαι για τα μεγάλα βιομηχανικά αιολικά πάρκα, τα οποία είναι φαραωνικού τύπου και τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το περιβάλλον, το οικοσύστημα και το εξαίρετο τοπίο των νησιωτικών περιοχών μας». Αν δεσμεύεστε κι εσείς, σας ρωτάω ευθέως να το πείτε, γιατί στην πρωινή σας τοποθέτηση δεν το είπατε.

Και πάω παρακάτω για να τελειώσω. Και το άρθρο 35 ευνοεί μεγάλα συμφέροντα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που, κατά παρέκκλιση των οικοδομικών αδειών, μπορούν να κατασκευάσουν πύργους για ανεμογεννήτριες, όχι με βάση αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά με βάση και πρόσοψη σε κοινόχρηστους χώρους και όχι όπως ήταν πριν.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 24, μίλησαν οι συνάδελφοι πριν. Είναι ανεπίτρεπτο να μετατρέπεται η γη υψηλής παραγωγικότητας, αγροτικής παραγωγικότητας σε χώρους εγκατάστασης ΑΠΕ. Και θα θυμίσω εδώ, επειδή τα νησιά μας είναι μικροί νησιώτικοι χώροι, ότι το Προεδρικό Διάταγμα 59/29.6.2018 κάλυπτε τη δυνατότητα εγκατάστασης μέχρι 100 ΚW, όχι μέχρι 1 MW.

Πάρτε το πίσω, κύριε Υπουργέ, διότι δεν χωράνε στα νησιά μας τέτοιου είδους ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προσωπικά θα πάρω και άλλες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε μας