ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΝΗΣΙΑ

Κυκλάδες – Νησιά

Οι Κυκλάδες διαδηλώνουν κατά των ανεμογεννητριών

Διανησιωτική διαμαρτυρία ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων πραγματοποιήθηκε χθες σε νησιά των Κυκλάδων με κεντρικό σύνθημα «Ούτε στα νησιά ούτε πουθενά, ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά». Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε εν όψει της εκδίκασης των αιτήσεων ακύρωσης του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 3/6, που αφορά την εγκατάσταση 95 ανεμογεννητριών στα τέσσερα νησιά (76 πλέον, έπειτα από πρόσφατη τροποποίηση της άδειας από το υπουργείο Περιβάλλοντος) από κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου, του Ιωάννη Σαμαρά και της «ENEL GREEN POWER HELLAS A.E.», τις οποίες έχουν καταθέσει φορείς, πολίτες, οι τέσσερις εμπλεκόμενοι δήμοι και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στην Τήνο στο Ηρώον στο Πασακρωτήρι, στην Ανδρο στον όρμο Κορθίου, στην Πάρο στο Κάστρο Παροικιάς στην παραλία Αγ. Κωνσταντίνου, στη Νάξο στην Παραλία Χώρας, στην Αμοργό στην πλατεία Καταπόλων, στη Σαντορίνη στον Πύργο και στη Σίφνο.

Των συγκεντρώσεων είχε προηγηθεί ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου για τα αιολικά πάρκα στα νησιά των Κυκλάδων με το οποίο ζητά την αναστολή οποιασδήποτε αδειοδότησης και εργασιών εγκατάστασης αιολικών πάρκων μέχρι να εκπονηθεί ειδικό χωροταξικό σχέδιο, καθώς και τη δεσμευτική έγκριση των κατά τόπους αρμόδιων Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής όσον αφορά τη διαδικασία αδειοδότησής τους. Εξάλλου, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να εκπροσωπηθεί νομικά ενώπιον του ΣτΕ, κατά την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης κατά της αρχικής Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων για τα Αιολικά Πάρκα στα νησιά.

Με κεντρικό πανό «Η Τήνος φωνάζει όχι στις ανεμογεννήτριες» οι διαδηλωτές στο νησί σχημάτισαν με τα σώματά τους τη φράση «Save Tinos». Στη διαδήλωση που καλούσε η Συνέλευση Πολιτών για τις ανεμογεννήτριες ήταν παρόντες ο δήμαρχος του νησιού και εκπρόσωποι απ’ όλες τις παρατάξεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας οι διαδηλωτές της Τήνου επικοινώνησαν με αυτούς της Ανδρου και της Νάξου ανταλλάσσοντας μηνύματα αλληλεγγύης.

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στη συγκέντρωση στην Πάρο, ανάμεσά τους εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, τοπικών αρχών και επαγγελματικών φορέων. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε υπό δυνατή βροχή. Στη Νάξο το κάλεσμα απηύθυνε η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου, ενώ συμμετείχε στη διαμαρτυρία και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, εκπρόσωποι του οποίου παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Ανδρο, έπειτα από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Ανδρου, ενώ διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα και στην Αμοργό.

https://www.efsyn.gr/

Ακολουθήστε μας