ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΝΗΣΙΑ

Κυκλάδες – Νησιά

1.000 πράσινα νησιά στην Ε.Ε.

Με αφορμή την πρωτοβουλία για πράσινη ενέργεια στα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης «CleanEnergyforEUIslandsInitiative» που ξεκίνησε το Μάιο του 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να γίνουν πράσινα 1.000 νησιά της Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο, προσκάλεσε σε σύσκεψη όλους τουςευρωπαϊκούς θεσμούς που εκπροσωπούν τη νησιωτικότητα αλλά και εκπροσώπους νησιωτικών περιοχών που έχουν να επιδείξουν καλές πρακτικές, με σκοπό την παρουσίαση των μέσων υποστήριξης από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ανταλλαγή απόψεων.
 
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 και Τρίτη 6 Μαρτίου 2018 στις Βρυξέλλες παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος εκπροσώπησε το Δίκτυο των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε. (INSULEUR). Επιπλέον, στη σύσκεψη συμμετείχε μεγάλος αριθμός αξιωματούχων διαφορετικών Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος κ.ά. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του διημέρου ανταλλάχθηκαν απόψεις και πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις σχετικά με καλές πρακτικές, χρηματοδοτικά εργαλεία, νομοθεσία και άλλα ζητήματα
 
Αυτή η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δικαιώνει τις μέχρι τώρα προσπάθειες του Επιμελητηρίου Κυκλάδωνπου, ως φορέας έθεσε πρώτος στη χώρα το 2011 τα ζητήματα της αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών πράσινης ενέργειας στο νησιωτικό χώρο - και συγκεκριμένα στα μη-διασυνδεδεμένα νησιά των Κυκλάδων – με τελικό στόχο την ενεργειακή αυτονόμηση των νησιών και τη σταδιακή μετατροπή τους σε πράσινα.
Το Επιμελητήριο συνεχίζει να επιμένει προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα τώρα που οι συνθήκες έχουν αρχίσει να ωριμάζουν, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις πάνω στην πράσινη ενέργεια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, με στόχο να πάρουν σάρκα και οστά οι πολύχρονες προσπάθειές του να γίνουν κάποια από τα νησιά των Κυκλάδων πράσινα απολαμβάνοντας τόσο άμεσα οικονομικά οφέλη όσο και έμμεσα μέσω της τουριστικής ανάπτυξης.
 
Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις 4-8 Ιουνίου 2018, κατά τη διάρκεια της οποίας το INSULEURέχει εντάξει στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής του συνέλευσης προγραμματισμένο συνέδριο με θέμα «Βιώσιμες μεταφορές στα ευρωπαϊκά νησιά» . 

 

Ακολουθήστε μας