ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΝΗΣΙΑ

Κυκλάδες – Νησιά

Κυκλάδες: Σημαντικές διευκρινήσεις για τις μετακινήσεις των πολιτών – Τι επιτρέπεται και τι όχι

Αυστηρότερα μέτρα ισχύουν από σήμερα Πέμπτη 4 Μαρτίου έως και τις 16 του μήνα σε όλη την Ελλάδα λόγω της έξαρσης του τρίτου κύματος πανδημίας.

Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενα δημοσιεύματα όλα τα νησιά του νομού Κυκλάδων, προς το παρόν, κατατάσσονται στην κατηγορία υψηλής επικινδυνότητας (κόκκινο) και ισχύουν ειδικά μέτρα προστασίας.

Ως προς την κυκλοφορία, σε όλα τα νησιά του νομού απαγορεύεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν κάποιες απαραίτητες διευκρινήσεις γι αυτά τα οποία ισχύουν στους κωδικούς sms που χρησιμοποιούν οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους.   

Στο SMS 2 που αφορά τη μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας. Επειδή στις Κυκλάδες, κάθε νησί είναι και Δήμος, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν γεωγραφικοί ή άλλοι περιορισμοί σε αυτές τις κατηγορίες εσωτερικών μετακινήσεων.  

Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο. Ο συγκεκριμένος περιορισμός ισχύει και για όλα τα νησιά των Κυκλάδων και δεν έχει σημασία το γεγονός ότι κάθε νησί αποτελεί ενιαίο Δήμο. 

 

Παράλληλα, όσον αφορά τον κωδικό (sms) 4 που αφορά μετακίνηση για βοήθεια, τα ελεγκτικά όργανα από σήμερα, εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Εξυπακούεται ότι δεν αλλάζει τίποτα στις μετακινήσεις με πλοία, οι οποίες εξακολουθούν να μην επιτρέπονται παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις για επαγγελματικούς ή για ιατρικούς λόγους.

Για τα σχολεία, όπως γράφτηκε σε άλλο δημοσίευμα, στις Κυκλάδες λειτουργούν κανονικά με δια ζώσης παρουσία, εκτός από τα Λύκεια στα οποία η εκπαίδευση γίνεται με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης.

Τέλος, το λιανεμπόριο των Κυκλάδων λειτουργεί με το σύστημα click away.

Κατά τα λοιπά, για τα νησιά ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί για τις “κόκκινες” περιοχές. 

 

cyclades24.gr

Ακολουθήστε μας