ΚΙΜΩΛΟΣ

Κίμωλος

Εντάσεις και παραιτήσεις στον Δήμο Κιμώλου

Αγαπητοί δημότες και δημότισσες Κιμώλου , εκ μέρους της παράταξης "Δύναμη Προόδου" με το παρόν δελτίο τύπου έρχομαι να σας ενημερώσω σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες και αφορούν την πορεία του συνδυασμού μας και εμού προσωπικά στα κοινά του Δήμου μας.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, κατά τη συνεδρίαση της 14ης Απριλίου 2018 υπέβαλα προφορικά την παραίτησή μου από το αξίωμα της δημοτικής συμβούλου, την οποία στη συνέχεια κατέθεσα και γραπτώς. (Συνημμένο 1)

Η παραίτηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πράξη λιποταξίας ή όπως αλλιώς επιλέξει οποιοσδήποτε κακοπροαίρετος να την ερμηνεύσει. Αντιθέτως αποτελεί ύστατη πράξη αντίδρασης και διαμαρτυρίας για την απαξιωτική στάση και αντιμετώπιση που έχει υιοθετήσει, εξ αρχής, ο Δήμαρχος και τα μέλη της παράταξής του απέναντι στο έργο και το ρόλο της αντιπολίτευσης.

Στάση ή οποία είχε ως αποτέλεσμα τέσσερα χρόνια τώρα να παρεμποδίζεται η τέλεση των καθηκόντων μας ως αντιπολίτευση, παρά τις έντονες και συνεχείς επισημάνσεις και διαμαρτυρίες μας τόσο προφορικώς όσο και γραπτώς. Κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να αποκρύψουν έγγραφα, να μας παρέχουν ελλιπή πληροφόρηση και ενημέρωση, να παρεμποδίσουν την πρόσβαση μας σε δημόσια έγγραφα και πολλά άλλα. Αλήθεια τί φοβόντουσαν ή τι ήθελαν να αποκρύψουν;;;;;

Πιο συγκεκριμένα ως παράταξη μέχρι τη στιγμή της παραίτησης:

α. Είχαμε ζητήσει αντίγραφο του βιβλίου εισερχομένων ώστε να έχουμε πλήρη ενημέρωση για τα εισερχόμενα έγγραφα στο Δήμο και μας αρνήθηκαν ζητώντας να αιτηθούμε συγκεκριμένα έγγραφα διότι υπάρχει ζήτημα προσωπικών δεδομένων. Προσωπικά δεδομένα σε δημόσια έγγραφα πρώτη φορά συναντώ. Και εν πάση περιπτώσει δεν μας ενδιέφεραν ποτέ τα προσωπικά δεδομένα του Δημάρχου. Εμείς ζητήσαμε να έχουμε πληροφόρηση για τα επίσημα έγγραφα που αφορούν τα θέματα του δήμου ώστε να επιτελέσουμε με τον καλύτερο τρόπο το έργο μας και όχι για να κάνουμε κουτσομπολιό πεζοδρομιακού ή κομμωτηριακού επιπέδου. (Συνημμένα 2,3,4,5)

β. Είχαμε καταθέσει προφορική πρόταση και ζητώντας επανειλημμένως να ορίσουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία συνεδρίασης μία φορά το μήνα ώστε να διευκολυνθούν όλοι όσοι εργάζονται ή και κατοικούν εκτός νησιού, (τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν και στις δύο παρατάξεις άλλωστε), ώστε να παρίστανται στις συνεδριάσεις πράγμα το οποίο δεν έγινε ποτέ δεκτό. Δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία με την αιτιολογία ότι αυτό δεν είναι εφικτό.

Εναλλακτικά είχαμε ζητήσει να λαμβάνουν την πρόσκληση, τα μέλη που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή, δέκα ημέρες νωρίτερα από την ημέρα της συνεδρίασης ώστε να προγραμματίζουν εγκαίρως τις μετακινήσεις τους. Ούτε αυτό όμως έγινε δεκτό. Αντιθέτως είχαν οριστεί συνεδριάσεις ακόμα και σε ημέρες κατά τις οποίες τα πλοία ήταν δεμένα λόγω απεργίας. (Συνημμένο 6)

γ. Είχαμε ζητήσει επανειλημμένως να μας δίνονται εγκαίρως και όχι τελευταία στιγμή, όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα που αφορούν τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν στις συνεδριάσεις και κυρίως ότι έχει να κάνει με οικονομικά στοιχεία. Κάτι που φυσικά ποτέ δεν έγινε. (Συνημμένο 7)

δ. Είχαμε ζητήσει να έχουμε πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, στην σχετική προπαρασκευαστική διαδικασία κατάρτισής του οποίου ποτέ δεν κληθήκαμε να συμμετάσχουμε καταθέτοντας τις προτάσεις μας , και είχαμε διαμαρτυρηθεί εντόνως πολλάκις για την ελλιπή και μη έγκαιρη πληροφόρηση και αποστολή στοιχείων ώστε να επιτελέσουμε τον νομοθετικά κατοχυρωμένο και υποχρεωτικό ελεγκτικό ρόλο μας ως οφείλαμε. (Συνημμένα 8, 9, 10)

ε. Είχαμε αιτηθεί γραπτώς στοιχεία και έγγραφα τα οποία είτε δεν μας δόθηκαν ποτέ είτε μας δόθηκαν επιλεκτικά. (Συνημμένα 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18,)

στ. Είχαμε καταθέσει επανειλημμένως την διαφωνία - ένστασή μας στην τακτική των απευθείας αναθέσεων με απόφαση δημάρχου, πρακτική την οποία ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμαρχος.

ζ. Είχαμε οριστεί ως μέλη επιτροπών παραλαβής έργων, εργασιών κ.λ.π. οι οποίες δεν λειτούργησαν ποτέ ή τουλάχιστον εμείς δεν κληθήκαμε ποτέ σε καμία συνεδρίασή τους και δεν έχουμε υπογράψει ποτέ κανένα σχετικό πρακτικό. (Συνημμένο 19)

η. Είχαμε καταθέσει προτάσεις οι οποίες απορρίφθηκαν ή δεν τέθηκαν καν σε συζήτηση όπως η πρότασή μου να αιτηθεί ο Δήμος στο Δ.Σ. του Αφεντακείου Ιδρύματος, την παραχώρηση του ακινήτου στο νησί, με σκοπό την επαναλειτουργία του γηροκομείου. Πρόταση την οποία εδώ και περίπου ένα χρόνο κατέθεσα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόταση, την οποία ουδέποτε προώθησε ο Δήμαρχος αποφασίζοντας μόνος του. Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατο δημοσίευμα διάβασα ότι το Δ.Σ. του Αφεντακείου Ιδρύματος έχει έρθει σε συνεργασία και συνεννόηση με το Δήμο για την αλλαγή χρήσης. Εμείς ουδέποτε κληθήκαμε σε ανάλογη συνάντηση ούτε μας ζητήθηκε να καταθέσουμε την άποψή μας με οποιονδήποτε τρόπο, προφορικό ή γραπτό.

Προφανώς η συμμετοχή μας κρίθηκε περιττή ή μη θεμιτή. Αλήθεια, ποιος φοβάται την διαφάνεια και το δημόσιο διάλογο σε ένα τόσο σημαντικό θέμα;;

θ. Είχαμε θέσει εξ αρχής και πολλάκις το θέμα της απομαγνητοφώνησης των πρακτικών. Και αυτό όμως έχει πέσει στο κενό. Σημειωτέον ότι από την ανάληψη των καθηκόντων μας μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζουμε να έχει γίνει καμία απομαγνητοφώνηση ούτε έχουμε κληθεί να υπογράψουμε ποτέ κανένα πρακτικό συνεδρίασης ούτε της Οικονομικής Επιτροπής ούτε του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εξ αρχής της εκλογής μας δηλώσαμε ότι θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τον τόπο υιοθετώντας μια στάση δημιουργικής και όχι στείρας αντιπολίτευσης όπως γινόταν ως τότε για το θεαθήναι. Και αυτό πράξαμε εντοπίζοντας και επισημαίνοντας προβλήματα τόσο καθημερινά π.χ διαρροές στο δίκτυο αποχέτευσης κ.α. όσο και λειτουργικά, επισημαίνοντας λάθη σε πρακτικά, έγγραφα, και οικονομικά στοιχεία, παραλείψεις, ελλείψεις και κολλήματα σε μελέτες όπως αυτή της εγκατάστασης της μονάδας αφαλάτωσης. (Συνημμένα 20, 21, 22, 23, 24, 25)

Στο θέμα της αφαλάτωσης θα επιμείνω και θα υπενθυμίσω ότι την προσπάθεια αρπαγής της από το νησί μας, εμείς εντοπίσαμε, αποτρέψαμε και καταγγείλαμε, και που όπως αποδεικνύεται είχα δίκιο και για την ακαταλληλότητα του χώρου που έχει επιλεγεί, μετά από εισήγηση του τότε αντιδημάρχου και νυν δημάρχου κ. Βεντούρη Κωνσταντίνου, για την εγκατάσταση αφού το έργο σταμάτησε. Σημειωτέον ήμουν η μόνη από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο που καταψήφισα την πρόταση αυτή και επέμεινα ότι έπρεπε να επιλεγεί η θέση του Ζαχαριά. (Συνημμένο 26)

Σε αντίθεση με της δηλώσεις του Δημάρχου σε ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές συνεντεύξεις όπου τεχνηέντως έχει αφήσει να εννοηθούν αναλήθειες λέγοντας ότι δεν είχε πρόβλημα με την αντιπολίτευση και ότι συνεργαζόμασταν, αφήνοντας έτσι να βγουν εσφαλμένα συμπεράσματα που σκοπό είχαν να σπιλώσουν το ήθος των μελών μας και να εκμηδενίσουν τις προσπάθειες μας. Εμείς δεν τα έχουμε κάνει πλακάκια με κανέναν ούτε ειδικευόμαστε σχετικά με άλλα δομικά υλικά. Είμαστε καθαροί!!!

Στην πορεία μας έως σήμερα επιδιώξαμε να έχουμε ενεργητικό και όχι παθητικό ρόλο.

Αυτό φαίνεται τόσο από τον τρόπο που διαχειριστήκαμε τα θέματα που ήρθαν για συζήτηση και λήψη αποφάσεων και τον τρόπο που τα ψηφίσαμε ή όχι, όσο και από τις προτάσεις που είχαμε καταθέσει άλλοτε προφορικά στις συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου και άλλοτε γραπτά. Όταν και αν ποτέ απομαγνητοφωνηθούν και γραφτούν τα πρακτικά, όπως ακριβώς έχουν, θα υπάρξουν και οι σχετικές αποδείξεις.

Με αφορμή λοιπόν τα γεγονότα της 14ης Απριλίου, μετά την άρνηση του δημάρχου και των συμβούλων του να συζήσουμε και να λάβουμε αποφάσεις για τα παρακάτω μείζονος σημασίας θέματα που αφορούν το νησί μας:

α. Εγκατάσταση της μονάδας Αφαλάτωσης,

β. Αίτηση αλλαγής χρήσης του κτιρίου του Αφεντακείου Ιδρύματος,

γ. Νεοσύστατος φορέας διαχείρισης Πάρκου Κυκλάδων,

δ. Γεωθερμία,

ε. Αποπεράτωση λιμανιού Ψάθης,

στ. Απομαγνητοφώνηση Πρακτικών,

το ποτήρι ξεχείλισε και μη δυνάμενη να συνεχίσω να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια να παρέχω τις υπηρεσίες μου οι οποίες απορρέουν από το αξίωμα αυτό, υπ’ αυτές τις συνθήκες, υπέβαλλα την παραίτησή μου και κάλεσα όλα τα μέλη της παράταξής μου τα οποία συμμετείχαν ήδη στο Δημοτικό Συμβούλιο να πράξουν το ίδιο.

Κάλεσα επίσης όσους και όσες κληθούν σε αναπλήρωση των κενών θέσεων όπως ορίζει ο νόμος, να συνταχτούν με την απόφασή μου και να αρνηθούν να παίξουν το ρόλο του διακοσμητικού στοιχείου και πειθήνιου οργάνου του Δημάρχου, ώστε να μην νομιμοποιήσουμε με την περαιτέρω συμμετοχή μας την αυταρχική, αντιδημοκρατική έως και φασίζουσα, την χωρίς προοπτική για το νησί μας οπτική τους για τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του Δήμου.

Όπως έχω ενημερώσει τα μέλη της παράταξής μου στην περίπτωση που κάποιο μέλος επιλέξει να παραμείνει ή να αποδεχτεί τη θέση Δημοτικού Συμβούλου, έχοντας κάθε δικαίωμα να το πράξει άλλωστε, τότε θα πρέπει να το κάνει ως ανεξάρτητο και όχι ως μέλος της Δύναμης Προόδου.

Ως τώρα καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να επιτελέσουμε τα καθήκοντά μας ασκώντας έλεγχο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δεδομένων των ανωτέρω συνθηκών.

Δεν απείχαμε ούτε αδιαφορήσαμε. Δουλέψαμε ευσυνείδητα με μόνο γνώμονα το κοινό καλό και συμφέρον και όχι το προσωπικό ή τις εξυπηρετήσεις….. των κουμπαροσυμπεθεροξάδερφων, αδερφών και αυλικών.

Η Δύναμη Προόδου έδρασε, συντεταγμένα παραιτούμενη, δεν λιποτάχτησε ούτε λιγοψύχησε.

Δεν αποχωρεί από τα κοινά του νησιού. Εξακολουθεί να υπάρχει, να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει παντοιοτρόπως όποτε κρίνει απαραίτητο.

Και θα το κάνει σύντομα!!!!

Η επικεφαλής της παράταξης ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΑΡΓΥΡΩ

 

Ακολουθήστε μας