ΜΗΛΟΣ

Μήλος

Τσιόδρας: Μην φοράτε γάντια στα χέρια – Πότε πρέπει να φοράμε μάσκα

Η αδιάκριτη χρήση είναι μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο βλάβη παρά καλό» τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας

Για τη χρήση γαντιών μιας χρήσης μίλησε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

«Υπάρχουν λίγες ενδείξεις που αναφέρουν ότι η χρήση τους προσφέρει προστασία από τον ιό. Τις τελευταίες εβδομάδες η χρήση αναλώσιμων πλαστικών έχει γίνει συνήθειο σε δημόσιους χώρους. Αυτό συμβαίνει παρά τις ελάχιστες ενδείξεις ότι στο δημόσιο χώρο προσφέρει προστασία από τη μόλυνση. Ωστόσο η αδιάκριτη χρήση τους είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο κακό. Τα γάντια μίας χρήσης μπορεί εύκολο να σκιστούν και να θέσουν σε κίνδυνο τα άτομα που φοράει» ανέφερε αρχικά.

 «Επίσης μπορεί να μας οδηγήσει στο ελλειπές πλύσιμο των χεριών. Ο ιός μπορεί να μολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που μολύνει τα χέρια. Για παράδειγμα θα αγγίξετε μια μολυσμένη χειρολαβή σε ένα σούπερ μάρκετ. Τα γάντια μπορεί να μολυνθούν και αν αγγίξετε το πρόσωπο με αυτά μπορεί να μολυνθείτε. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι ανά ώρα ακουμπάμε το πρόσωπό μας 3 – 23 φορές. Με τα γάντια μπορεί να μεταφέρουμε τον ιό σε άλλες επιφάνειες» συνέχισε.

«Παράλληλα μπορούμε να τα αφήσουμε σε καροτσάκι αγορών ή να τα πετάξουμε στο δρόμο. Όταν τα βγάζουμε μπορεί να μολυνθούμε και συνεπώς το πλύσιμο των χεριών κρίνεται άμεσο. Τέλος θα πρέπει να πάψουμε να τα φοράμε στις εξωτερικές δραστηριότητες. Ο ΠΟΥ δεν συστήνει τη χρήση ως μέτρο πρόληψης. Ας τα αφήσουμε στο υγειονομικό προσωπικό» πρόσθεσε ο λοιμωξιολόγος.

Η χρήση μάσκας

Στη συνέχεια ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη χρήση μασκών. Όπως είπε «η επιτροπή ενημερώθηκε αναλυτικά για τις πρόσφατες οδηγίες του ΠΟΥ και του ευρωπαϊκού CDC. Η επιτροπή μας συμφώνησε με τα συμπεράσματα του CDC, τα οποία αναφέρουν ότι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση της μάσκας και θα πρέπει να είμαστε έτοιμη για τυχόν εφαρμογή ενός παρόμοιου μέτρου και σε συγκεκριμένους χώρους, όπως αυτοί προτείνονται από το ECDC. Κυρίως για την αποφυγή της διασποράς από συμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα».

«Ακόμη συζητήθηκε η πιθανή αύξηση κινδύνου από λανθασμένη χρήση μάσκας από υγιείς καθώς η ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές με την τήρηση των μέτρων όπως της διατήρησης της απόστασης και της υγιεινής των χεριών που είναι τα δύο πιο σημαντικά μέτρα. Με δεδομένη την τρέχουσα πορεία της επιδημίας στη χώρα μας η επιτροπή δεν συστήνει τη γενικευμένη χρήση μάσκας. Όπως για όλα τα μέτρα προφύλαξης θα επανατοποθετηθούμε» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

 

«Επιπρόσθετα η επιτροπή τοποθετήθηκε για τη χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα, οι οποίες δεν συστήνονται και είναι επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που ανήκουν στο γενικό κοινό καθώς μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο. Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό που διασωληνώνουν τους αρρώστους πριν φτάσουν στα επείγοντα. Είναι από τις ομάδες που βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή και εκτίθενται περισσότερο από όλους» υποστήριξε ακόμη.

 

Δείτε ποια είναι τα επιστημονικά επιχειρήματα κατά της χρήσης των γαντιών, η αδιάκριτη χρήση των οποίων “είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη βλάβη παρά καλό”, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα:

Υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η χρήση τους προσφέρει προστασία από τον ιό.

Τα γάντια δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση, μπορούν εύκολα να σχιστούν ή να κάνουν μικρές οπές, τρυπούλες που μπορεί εύκολα να παραβλεφθούν και να θέσουν εύκολα σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το άτομο που φοράει τα γάντια.

 

Η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και όχι στο πλύσιμο των χεριών συχνά. Επίσης μας προσφέρει μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας. Και οδηγεί στη χρήση τους πέρα από την προβλεπόμενη μόνο χρήση τους.

O ιός μπορεί να μολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που μολύνει τα χέρια. Για παράδειγμα:

Θα αγγίξετε μια μολυσμένη χειρολαβή π.χ. σε ένα σούπερ μάρκετ, τα γάντια μπορεί να μολυνθούν εκεί.

Αν αγγίξετε το πρόσωπό σας με τα ίδια μολυσμένα γάντια αυξάνεται ο κίνδυνος να εκτεθείτε στον ιό. “Θεωρείστε το δεδομένο ότι θα γίνει” τόνισε ο κ. Τσιόδρας, λέγοντας ότι σε έρευνες έχει αποδειχθεί ότι αγγίζουμε το πρόσωπο μας κατά μέσο όρο 3 έως και 23 φορές ανά ώρα.

Μπορεί να μεταφέρουμε τον ιό σε άλλες επιφάνειες.

Τα χρησιμοποιημένα γάντια απορρίπτονται συχνά σε δημόσιους χώρους, στο καροτσάκι των αγορών ή στον δρόμο.

 

Επιπλέον όταν βγάζουμε τα γάντια μπορεί να επιμολυνθούμε γι’ αυτό το καλό πλύσιμο των χεριών αμέσως μετά το βγάλσιμο των γαντιών είναι απαραίτητο.

Κορονοϊός: Τι αποφάνθηκε η επιτροπή για τη χρήση των μασκών

Η επιτροπή συμφώνησε με τα συμπεράσματα της επιτροπής του Ευρωπαϊκού CDC και κατέληξε πως “Με δεδομένη την τρέχουσα πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, η επιτροπή δεν συστήνει στην παρούσα φάση την γενικευμένη χρήση μάσκας”, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Ωστόσο, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού, θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση της μάσκας και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τυχόν εφαρμογή ενός παρόμοιου μέτρου ανάλογα με την πορεία της επιδημίας και σε συγκεκριμένους χώρους, όπως αυτοί που προτείνονται από το ECDC. Κυρίως για την αποφυγή διασποράς από ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα.

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Τσιόδρα, επίσης, συζητήθηκε και η πιθανή αύξηση κινδύνου από λανθασμένη χρήση της μάσκας από υγιείς καθώς και η ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως της διατήρησης της απόστασης και της υγιεινής των χεριών, που είναι τα δύο πιο σημαντικά μέτρα.

 

“Για όλα τα μέτρα προφύλαξης θα επανατοποθετηθούμε και για τη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας και τα επιστημονικά στοιχεία που διαθέτουμε”, τόνισε ο καθηγητής.

 

Επιπρόσθετα η επιτροπή τοποθετήθηκε σχετικά με τη χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα, τις περίφημες μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας, οι οποίες δεν συστήνονται κι είναι και επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που ανήκουν στο γενικό κοινό. Μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο. Αυτές οι μάσκες είναι χρήσιμες για τους γιατρούς εντατικής θεραπείας, τους αναισθησιολόγους, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που διασωληνώνουν τον άρρωστο πριν φτάσει στην μονάδα εντατικής θεραπείας, στα επείγοντα περιστατικά και είναι στην εμπροσθοφυλακή.

madata.gr

 

 

More about:

Ακολουθήστε μας

Kostas Kamakaris 255x220

metaforiki panorios