ΜΗΛΟΣ

Μήλος

Ενημέρωση προς τα μέλη του Σωματείου Δωματίων Μήλου

Ενημέρωση προς τα μέλη

 

 

Μετά από συνεχείς επισημάνσεις, επίμονες παρεμβάσεις και επιστολές διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας μας, τις τελευταίες μέρες προς το Υπουργείο Τουρισμού, ώστε η αρχική εξαγγελία του Υπουργού Τουρισμού ότι «Την Παρασκευή 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας» να περιλαμβάνει και τα δικά μας καταλύματα και να γίνει «Την Παρασκευή 1η Ιουνίου ανοίγουν τα τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας», δεν μας έχει δοθεί καμία ξεκάθαρη και επίσημη απάντηση. Αναμένουμε την επίσημη Κοινή Υπουργική Απόφαση, διότι μέχρι στιγμής όλα όσα ακούμε και γράφονται, είναι απλές "διαρροές" ή "τοποθετήσεις πολιτικών" και όχι νόμος σε ΦΕΚ.

 

 

Το Υγειονομικό Πρωτόκολλο των Τουριστικών Καταλυμάτων που βγήκε στη δημοσιότητα, δεν αποτελεί νόμο. Πιθανότατα θα υπάρξουν αλλαγές. Ελπίζουμε σύντομα να το δούμε σε ΦΕΚ. Τότε θα μπορείτε να λάβετε από το Σύλλογο σας τις τελικές έγγραφες οδηγίες για τη φετινή λειτουργία των καταλυμάτων μας, μαζί με τον Τιμοκατάλογο - Καρτέλα Ενημέρωσης Πελάτη (2) του 2020, καθώς η Ομοσπονδία μας δικαιώθηκε πρόσφατα με απόφαση πολυμελούς δικαστηρίου και μπορεί ελεύθερα πλέον να χορηγεί ως Πανελλήνιος φορέας και την «Καρτέλα Ενημέρωσης Πελάτη»..

 

 

Ποια καταλύματα είναι συνεχούς - 12μηνης λειτουργίας και ποια είναι «εποχικά»;

 

 

Επειδή το «Ειδικό Σήμα Λειτουργίας» και η «Γνωστοποίηση» δεν αναφέρουν αν το κατάλυμα δηλώνεται ως συνεχούς 12μηνης λειτουργίας ή ως εποχικό, ενδείξεις αυτής της διαφοράς είναι:

o      Στο TAXISnet / Προσωποποιημένη Πληροφόρηση / Στοιχεία Μητρώου / Επιχείρησης: Αν το κατάλυμα είναι δηλωμένο ως έδρα της επιχείρησης, αναφέρεται στο πεδίο «Κατάσταση Επιχείρησης .... ΕΝΕΡΓΗ», αν το κατάλυμα είναι δηλωμένο ως ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, αναφέρεται στο πεδίο «Τρόπος άσκησης δραστηριότητας ..... Συνέχεια».

o      Επίσης αν απασχολείτε υπαλλήλους, τους οποίους έχετε δηλώσει ως Εποχικούς, τότε και το κατάλυμα θεωρείται εποχικό (1).

 (1) Όπως αναφέρεται στο: http://www.oaed.gr/asphalismenoi-pou-apascholountai-se-epicheireseis-pou-leitourgoun-epochika :

 

 

Ασφαλισμένοι Που Έχουν Απασχοληθεί Σε Ξενοδοχειακές, Τουριστικές και άλλες Επιχειρήσεις Που Λειτουργούν Εποχικά

 

 

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι ασφαλισμένοι που έχουν απασχοληθεί για μία ή δύο σαιζόν σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά.

Επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά είναι κατ' αρχάς τα τουριστικά καταλύματα, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα κέντρα αναψυχής, τα ζαχαροπλαστεία, τα καφενεία και τα ιαματικά λουτρά, αλλά και κάθε επιχείρηση που πληροί τις εξής δύο προϋποθέσεις:

α) λόγω της φύσης των εργασιών της (πχ υδρονομείς), των καιρικών (πχ. Χιονοδρομικό κέντρο) ή ιδιαιτέρων συνθηκών (πχ τουρισμός ή των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών (πχ ελαιοτριβείο)

 

β) λειτουργεί:

  • από δύο έως εννέα μήνες τον χρόνο  ή
  • όλο τον χρόνο, αλλά έχει περιόδους ύφεσης, κατά τις οποίες το προσωπικό που απασχολεί δεν ξεπερνά το 25% του προσωπικού που απασχολεί στις περιόδους αιχμής.

 

Σαιζόν είναι μια συγκεκριμένη χρονική περίοδος λειτουργίας του έτους, που ορίζεται ως εξής:

 

 

  • για τα τουριστικά καταλύματα, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα κέντρα αναψυχής, τα ζαχαροπλαστεία, τα καφενεία και τα ιαματικά λουτρά που λειτουργούν όλον τον χρόνο σαιζόν είναι η περίοδος που διαρκεί από την 01.04. έως την 31.10 (θερινή σαιζόν) ή από την 01.11 έως την 31.03 (χειμερινή σαιζόν)
  • για τα τουριστικά καταλύματα, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα κέντρα αναψυχής, τα ζαχαροπλαστεία, τα καφενεία και τα ιαματικά λουτρά αλλά και για όλες τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν όλους τους μήνες αλλά από δύο έως εννέα μήνες  τον χρόνο, σαιζόν είναι η  συγκεκριμένη χρονική περίοδος που είναι σε λειτουργία (π.χ. για ξενοδοχείο που λειτουργεί 4 μήνες τον χρόνο, η σαιζόν διαρκεί για τους 4 αυτούς μήνες)
  • για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν όλο τον χρόνο με μειωμένο προσωπικό κατά τις περιόδους ύφεσης, σαιζόν είναι η περίοδος των μηνών αιχμής.

 

Για να θεωρηθεί ότι κάποιος ασφαλισμένος έχει εργασθεί για μία σαιζόν σε μία επιχείρηση που λειτουργεί εποχικά πρέπει κατά τα παραπάνω κατά περίπτωση χρονικά διαστήματα διάρκειας της σαιζόν να έχει πραγματοποιήσει κατά μέσο όρο 13 ημέρες ασφάλισης τον μήνα.

 

 

Με εκτίμηση, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων "ΚΥΚΛΟΣ"

Αντώνης Καρατάσος

www.fede.gr  -  email address: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας

Kostas Kamakaris 255x220

metaforiki panorios