ΜΗΛΟΣ

Μήλος

Επεκτείνεται στα 6 χρόνια το δικαίωμα δόμησης σε οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων

Η δυνατότητα δόμησης κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας σε εκτός σχεδίου οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων θα διακοπεί. Ωστόσο βάσει των νέων ρυθμίσεων δίνεται περιθώριο 2 ετών για την έκδοση προέγκρισης δόμησης που ισχύει για 1 με 2 χρόνια εντός των οποίων μπορεί να υποβληθεί αίτηση για έκδοση οικοδομικής άδειας, η οποία ισχύει για 4 χρόνια. Μετά την εξαετία οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων θα επανακτήσουν δικαίωμα δόμησης κατά περίπτωση όταν ολοκληρωθεί το αντίστοιχο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Επίσης οι νέες ρυθμίσεις περιορίζουν κατά μέσο όρο 10% , τον συντελεστή δόμησης για τα ακίνητα που είναι πάνω από 4.000 τ.μ .Για παράδειγμα σε οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός) π.χ Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο – ΓΠΣ , Προεδρικά Διατάγματα όρων δόμησης , Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου κλπ) ο μέγιστος συντελεστής δόμησης θα ανέρχεται καταρχήν σε 0,18. Δηλαδή στα 4 στρέμματα πλέον 180 τ.μ (από 200 τ.μ που ίσχυε) .

 

 

Τι αλλάζει στην εκτός σχεδίου

 


Η δυνατότητα δόμησης θα καταργηθεί μετά τη δεκαετία σε οικόπεδα:
– 750 τ.μ με ελάχιστο “πρόσωπο ” 10 μέτρα και ελάχιστο βάθος 15 μέτρα που υφίστανται από το 1962
-1.200 τ.μ με ελάχιστο “πρόσωπο ” 20 μέτρα και ελάχιστο βάθος 35 μέτρα που υφίστανται από το 1964
-2000 τ.μ με ελάχιστο “πρόσωπο ” 25 μέτρα και ελάχιστο βάθος 40 μέτρα που υφίστανται από το 1977 ή το 1978
– Που “έχασαν “την απαιτούμενη αρτιότητα επειδή το κράτος απαλλοτρίωσε ένα τμήμα τους και μετά την απομείωση έχουν ελάχιστο εμβαδόν 2.000 τ.μ
– Που δεν έχουν αρτιότητα αλλά δόθηκαν σε αναδασμό ως αντάλλαγμα άρτιου οικοπέδου εφόσον μετά τον αναδασμό έχουν ελάχιστο εμβαδόν 2.000 τ,μ
Με ελάχιστο εμβαδόν 4.000 τ.μ για ανέγερση τουριστικών εγκαταστάσεων .
Επίσης σημειώνεται ότι θα χρειαστούν πλέον των 10 χρόνων για να αποκτήσουν πολεοδομικό σχέδιο όλες οι περιοχές της χώρας.

 

 

Παραθυράκια για δόμηση κάτω των 4 στρεμμάτων

 


Μετά τη διετία παραμένει η δυνατότητα οικοδόμησης -κατ΄εξαίρεση -σε οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων .Ειδικότερα, θα επιτρέπεται η συνένωση οικοπέδων μικρότερων των 4 στρεμμάτων για τη δημιουργία ενός άρτιου το οποίο θα μπορεί να οικοδομηθεί. Προϋπόθεση τουλάχιστον ένα από τα οικόπεδα που θα ενωθούν να είναι οικοδομήσιμο με τους κατά παρέκκλιση όρους που ίσχυαν πριν από την ψήφιση του νόμου .Επίσης παραμένει η αρτιότητα σε κατά παρέκκλιση άρτια οικόπεδα άνω των 2 στρεμμάτων τα οποία απομειώθηκαν λόγω απαλλοτρίωσης διάνοιξης δρόμου ή αναδασμού .Προϋπόθεση , το οικόπεδο να έχει “πρόσωπο” σε αn αναγνωρισμένη οδό τουλάχιστον 25 μέτρων .Δικαίωμα δόμησης διατηρούν και οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων αν είχε υποβληθεί αίτημα προέγκρισης οικοδομικής άδειας , διαθέτουν άδεια εγκατάστασης ή λειτουργίας, έχει χορηγηθεί παρέκκλιση από πολεοδομικό συμβούλιο, έχει κατατεθεί αίτηση για άδεια εκσκαφής κλπ.
Όσον αφορά τις τουριστικές εγκαταστάσεις, ως ελάχιστη αρτιότητα ορίζονται τα 8 στρέμματα αλλά δίνεται η δυνατότητα δόμησης και στα 4 στρέμματα υπό προϋποθέσεις.

 

 

 

Πηγή: Το Βήμα

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας

Kostas Kamakaris 255x220

metaforiki panorios