ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ναυτιλία

Ακτοπλοΐα: Σε συμβατικά και ταχύπλοα η νέα οικονομική ενίσχυση

Η επιλογή της ενίσχυσης και των ταχυπλόων στη χειμερινή περίοδο ενόσω ισχύει το lockdown έχει προκαλέσει ερωτηματικά στην Ακτή Μιαούλη, καθώς για πρώτη φορά θα δρομολογηθούν ταχύπλοα στην καρδιά του χειμώνα, ενώ από την άλλη μένουν χωρίς ενίσχυση ορισμένες γραμμές που εξυπηρετούνται από συμβατικά πλοία.

Στις 53 ανέρχονται οι γραμμές που θα επιδοτηθούν μέχρι τέλους του χρόνου με περίπου 20 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Υπουργείο Nαυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής.

 

Η πρόσκληση έχει αποσταλεί σε 58 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ακτοπλοϊκές ή πορθμειακές γραμμές με συμβατικά πλοία μεγάλου και μικρότερου μεγέθους και με ταχύπλοα. Ήδη οι πρώτες συμβάσεις μεταξύ Υπουργείου και επεγράφησαν και αναρτηθήκαν χθες στη «Διαύγεια».

Όπως προκύπτει από τις γραμμές που έχει προσπαθήσει να καλύψει το Υπουργείο απευθύνθηκε σε όλες τις εταιρείες και όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Έτσι εκτός από τα συμβατικά πλοία που αυτή την χειμερινή περίοδο που η κίνηση είναι ελάχιστη σηκώνουν το βάρος της εξυπηρέτησης των νησιών και της διασύνδεσης τους με την ηπειρωτική Ελλάδα, ενίσχυση θα λάβουν και πορθμεία αλλά και ταχύπλοα που θα δρομολογηθούν σε γραμμές των Κυκλάδων αλλά και στη γραμμή Ηράκλειο-Σαντορίνη, μια γραμμή που λειτουργεί τους θερινούς μήνες.

Η επιλογή της ενίσχυσης και των ταχυπλόων στη χειμερινή περίοδο ενόσω ισχύει το lockdown, και ενώ τα ποσά σε κάθε περίπτωση είναι περιορισμένα έχει προκαλέσει ερωτηματικά  στην Ακτή Μιαούλη, καθώς για πρώτη φορά θα δρομολογηθούν ταχύπλοα στην καρδιά του χειμώνα, ενώ από την άλλη μένουν χωρίς ενίσχυση ορισμένες γραμμές που εξυπηρετούνται από συμβατικά πλοία. Ο Υπουργός Ναυτιλίας  Γιάννης Πλακιωτάκης δηλώνει πάντως στους συνομιλητές του για το θέμα αυτό ότι πρέπει να στηριχθεί το σύνολο της ακτοπλοΐας.

Πάντως σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας με αυτή τη νέα χρηματοδότηση το συνολικό πακέτο στήριξης για την ακτοπλοΐα το 2020 ανέρχεται πλέον στο συνολικό ποσό των 55 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας έτσι την επάρκεια των θαλασσίων συνδέσεων μεταξύ των νησιών, αλλά και μεταξύ των νησιών και της ενδοχώρας.

Σχολιάζοντας νέα χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε ότι «το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, προχώρησε σε μέτρα στήριξης τόσο των εταιρειών, όσο και των εργαζόμενων».

Τέλος  υπογράμμισε, ότι «σε στενή συνεργασία με θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου και τα συναρμόδια Υπουργεία,  επεξεργαζόμαστε την επέκταση των υφιστάμενων μέτρων για το 2021, αλλά και την προσθήκη νέων, εάν χρειαστεί».

 

euro2day.gr - Λ. Καραγεώργος

Ακολουθήστε μας