ΥΓΕΙΑ

Υγεία

Φόβοι για σοβαρές ελλείψεις σε μάσκες παγκοσμίως- Ποιες χώρες απαγόρευσαν τις εξαγωγές

 

Οι υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο προειδοποιούν για ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό από τον νέο κορωνοϊό, όπως είναι οι μάσκες, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις ο φόβος οδηγεί σε κατάχρηση τους πολίτες. Την κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει η απόφαση ορισμένων χωρών να απαγορεύσουν τις εξαγωγές τέτοιου είδους εξοπλισμού. 

Κόντρα στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να αποφεύγονται οι όποιοι εμπορικοί περιορισμοί ιατρικών προϊόντων αυτή την κρίσιμη περίοδο η Νότια Κορέα, η Γερμανία και η Ρωσία έχουν επιβάλλει απαγόρευση στις εξαγωγές μασκών και άλλου προστατευτικού εξοπλισμού τις τελευταίες ημέρες. Δεν ήταν οι πρώτες που κατέφυγαν σε αυτή την άκρως αμφιλεγόμενη κίνηση. Η Ινδία, η Ταϊβάν, η Ταϊλάνδη και το Καζακστάν είχαν κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση ακόμη νωρίτερα. 

Εκφράζονται φόβοι ότι θα το πράξουν και άλλες χώρες, καθώς τα κρούσματα αν και έχουν επιβραδυνθεί στην Ασία, πολλαπλασιάζονται  ταχύτατα στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ ο αριθμός των θανάτων από τον Covid-19 έχει υπερβεί τους 4.000. 

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν πως μάσκες πρέπει να φορούν (πέρα από τους επαγγελματίες του χώρου της υγείας) οι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα και όχι όλοι όσοι κυκλοφορούν σε έναν δημόσιο χώρο. 

Ακολουθήστε μας