ΥΓΕΙΑ

Υγεία

Πολυτεχνείο Κρήτης: Σύγκριση Ελλάδας και αντίστοιχων χωρών - Τι κάναμε εμείς και οι άλλοι

Ήδη φθάσαμε στις 42 ημέρες με την παρουσία κρουσμάτων του SARS-CoV-2 (κορωνοϊού) στην Ελλάδα, με πολλές χώρες να βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση λόγω του μεγάλου αριθμού θυμάτων. Τα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τα 1.300.000 καθώς συνεχίζει με ασταμάτητους ρυθμούς την εξάπλωση του, ενώ ανησυχία δημιουργεί η επανεμφάνιση κρουσμάτων στην Κίνα.

Το Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης συνεχίζει τη στατιστική ανάλυση των επίσημων δεδομένων όπως έχουν καταγραφεί και αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (European Centre of Disease Prevention and Control), η οποία αποτελεί μία ανεξάρτητη υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα μεγαλύτερο δείγμα χωρών και με διαφορετικούς δείκτες, ώστε να αποτυπώσουμε την πορεία των κρουσμάτων στην Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Για να γίνει εκτίμηση της πορείας του ιού σε μία χώρα, από την οπτική γωνία των αριθμών και μόνο, βοηθάει πάντα η σύγκριση των στοιχείων της χώρας αυτής με κάποιες άλλες. Με αυτό το σκεπτικό, επιλέγουμε να γίνει σύγκριση της πορείας των κρουσμάτων και των θυμάτων της Ελλάδας με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως την ΠορτογαλίαΤσεχίαΒέλγιο και Σουηδία, χώρες με τις οποίες έχουμε σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό και παραπλήσιες ημερομηνίες εμφάνισης του πρώτου κρούσματος του ιού. Ο παραπλήσιος πληθυσμός λειτουργεί ως βάση αναφοράς στα κρούσματα και δεν χρειάζεται αναγωγή των τιμών. Αναλυτικά στον πίνακα 1, περιέχονται τα κυριότερα στοιχεία των χωρών.

politexneio-kritis-koronoios-meleti-08042020
Σύγκριση κρουσμάτων SARS-CoV-2 Ελλάδας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών
 



Σύγκριση κρουσμάτων SARS-CoV-2 Ελλάδας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών

Στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό η κάθε χώρα ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά της και ακολουθώντας τη δική της στρατηγική, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένο επίσημο πρωτόκολλο αντιμετώπισης του, παρουσιάζει και διαφορετική πορεία ενάντια στον ϊο. Αυτό διακρίνεται στο διάγραμμα 1, όπου απεικονίζονται τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα Ελλάδας  Πορτογαλίας, Τσεχίας, Βελγίου και Σουηδίας σε σχέση με τον χρόνο και είναι ξεκάθαρη η διαφοροποιημένη εξέλιξη των κρουσμάτων.

pinakas4

 

pinakas5

 

pinakas6

protothema.gr

Ακολουθήστε μας