ΥΓΕΙΑ

Υγεία

Ο ΠΟΥ επιμένει ότι ο κορωνοϊός προήλθε «μάλλον» από νυχτερίδες

 

 

Οι αποδείξεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής δηλώνουν ότι ο νέος κορωνοϊός προήλθε μάλλον από νυχτερίδες στην Κίνα, στα τέλη του 2019, και δεν αναπτύχθηκε σε εργαστήριο, επανέλαβε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.  

 

Το ζήτημα έθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να εξακριβώσει εάν ο ιός προήλθε από εργαστήριο στη Βουχάν, στην κεντρική Κίνα, η οποία υπήρξε η εστία της επιδημίας.

 

«Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός προέρχεται από τα ζώα και δεν κατασκευάστηκε σε κάποιο εργαστήριο ή κάπου αλλού», υπογράμμισε σήμερα η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Φαντέλα Σάιμπ,  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σήμερα, στη Γενεύη.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς ο ιός πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους, αλλά σίγουρα υπήρξε κάποιο ζώο ξενιστής, πρόσθεσε η Σάιμπ.

 
 

Τις αποδείξεις αυτές του ΠΟΥ επικαλείται και το Πεκίνο για να απαντήσει στις σχετικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Ειδικοί επιστήμονες επιμένουν επίσης ότι η ανάλυση του γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού αποκλείει την πιθανότητα να έχει κατασκευαστεί από ανθρώπους.

Ο «ασθενής μηδέν» στην Κίνα δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. Ωστόσο ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας της Βουχάν, Γιουάν Ζίμινγκ  απέρριψε τις θεωρίες ότι πρόκειται για άτομο που είχε επαφή με το εργαστήριο, τονίζοντας πως κανένας από τους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους ή τους φοιτητές, που κάνουν έρευνα στο εργαστήριο, δεν έχει διαγνωσθεί θετικός στον νέο κορωνοϊό.

 

 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

Ακολουθήστε μας