ΥΓΕΙΑ

Υγεία

Ολοταχώς για τα 1.000 κρούσματα – Στο κόκκινο οι ΜΕΘ στην Αττική

Βόμβα για πάνω από 1.000 κρούσματα ακόμα και σήμερα, έριξε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ενώ την ίδια ώρα γεμίζουν οι ΜΕΘ κορονοϊού, που βρίσκονται στο κόκκινο.

Πλέον η χώρα μπαίνει στην καρδιά της πανδημίας και οι επόμενες εβδομάδες και μήνες αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολες, ειδικά στα νοσοκομεία.

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη αυξητική τάση, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε φτάσει πάνω από 900, μέσα στην εβδομάδα το πιο πιθανό είναι να φτάσουμε σε τετραψήφιο, πάνω από 1.000 κρούσματα» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στον realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Ερωτηθείς αν θα γίνει σήμερα αυτό απάντησε «είναι αρκετά πιθανό να συμβεί σήμερα».

Ταυτόχρονα τα νοσοκομεία προσαρμόζουν σταδιακά τη λειτουργία τους στην αντιμετώπιση περιστατικών κορονοϊου. και σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ μία τέτοια εξέλιξη θα αυξήσει τη θνητότητα από άλλες ασθένειες.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος, τόνισε ότι πανδημία εξαρτάται από την συμπεριφορά της πολιτείας και των πολιτών.

«Η συμπεριφορά της επιδημίας εξαρτάται από τη συμπεριφορά του κόσμου και της πολιτείας».

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα περιορισμού του ιού που έχουν ληφθεί, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι χρειάζεται περίπου ένα δεκαήμερο για να φανεί αν είναι αποτελεσματικά, ενώ τόνισε ότι τα πράγματα μπορούν να ανατραπούν από τη μία μέρα στην άλλη.

«Μια πράσινη περιοχή εύκολα γίνεται κίτρινη και πορτοκαλί. Η κατάσταση είναι ευμετάβλητη».

Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούμε να φρενάρουμε την πανδημία είναι τα τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, οι αποστάσεις και η χρήση μάσκας.

«Ο πανικός δεν ωφελεί, πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, οι αποστάσεις, η μάσκα. Τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία είναι η συνισταμένη αυτών που πρέπει από υγειονομικής πλευράς με αυτό που αισθάνεται η πολιτεία ότι αντέχει η κοινωνία».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι κάποια στιγμή η πανδημία θα είναι παρελθόν και στόχος είναι αυτό να συμβεί με όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα.

Σχετικά με τις εικόνες έξω από εκκλησίες, με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, είπε ότι και η εκκλησία και οι ιερείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη μάσκα και «να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Στην Αττική ήδη έχει καλυφθεί το 70%-75% των ΜΕΘ

Δεν σταματά ο προβληματισμός στην επιτροπή των ειδικών και την κυβέρνηση από τα σταθερά αυξημένα κρούσματα του κοροναϊού που καταγράφονται καθημερινά στη χώρα μας.

Χτες Δευτέρα τα νέα περιστατικά μόλυνσης ανήλθαν σε 715, οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 95, ενώ συνολικά οι ασθενείς με κοροναϊού που νοσηλεύονται σε δομές του ΕΣΥ ανέρχονται σε 922.

Συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού

Ενδεικτικό είναι ότι, όπως τόνισε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, στην Αττική ήδη είναι καλυμμένο το 70%-75% των ΜΕΘ.

Στην ερώτηση εάν μας έχει ξεφύγει η κατάσταση, δήλωσε πως είναι ακόμη υπό έλεγχο, ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ΕΣΥ από τις 20 Νοεμβρίου, όταν θα κάνουν την εμφάνισή τους και οι διάφορες ιώσεις.

Παράλληλα, η κυρία Παγώνη σχολίασε στο Open τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως αυτές δεν περνούν το σωστό μήνυμα στους πολίτες που έχουν, πλέον, κουραστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ:

ΘΡΙΑΣΙΟ. Διαθέτει μία κλινική κορονοϊού 32 κλινών που είναι γεμάτη και διακομίζει περιστατικά σε άλλα νοσοκομεία.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ. Διαθέτει κλινική 24 κλινών και νοσηλεύει 3 ασθενείς.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. Διαθέτει κλινική  31 κλινών και νοσηλεύει 23 ασθενείς.

ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΚ. Διαθέτει κλινική 41 κλινών και νοσηλεύει 25 Ασθενείς.

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ. Διαθέτει κλινική 27 κλινών και νοσηλεύει 7 Ασθενείς.

ΠΑΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ. Είναι αποκλειστικά για τη νοσηλεία 45 περιστατικών τα οποία μεταφέρονται από άλλα νοσοκομεία. Είναι πάντα σχεδόν γεμάτο.

ΣΩΤΗΡΙΑ.  Διαθέτει 2 κλινικές στις οποίες νοσηλεύονται 90 ασθενείς.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. Διαθέτει τρεις κλινικές 90 κλινών και νοσηλεύει 75 Ασθενείς.

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ. Νοσηλεύει αποκλειστικά περιστατικά κορονοιου με μεταφορά από νοσοκομεία. Νοσηλεύει 14 Ασθενείς και έχει 38 κλίνες κενές.

ΝΙΚΑΙΑ. Διαθέτει κλινική για ύποπτα και επιβεβαιωμένα 38 κλινών και νοσηλεύει 17 ύποπτα και 10 επιβεβαιωμένα.

ΝΙΜΙΤΣ. Διαθέτει κλινική 21 κλινών και νοσηλεύει 7 ασθενείς εκ των οποίων 2 ύποπτα.

ΜΕΘ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗ

ΑΤΤΙΚΟ: 23 ΚΛΙΝΕΣ νοσηλεύει 10 ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΕΛΠΙΣ: 6 ΚΛΙΝΕΣ νοσηλεύει 3 ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΘΡΙΑΣΙΟ: 8 ΚΛΙΝΕΣ νοσηλεύει 6 ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 ΚΛΙΝΕΣ νοσηλεύει 6 ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 11 ΚΛΙΝΕΣ νοσηλεύει 6 ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 24 ΚΛΙΝΕΣ νοσηλεύει 20 ΑΣΘΕΝΕΙΣ.

ΣΩΤΗΡΙΑ; 41 ΚΛΙΝΕΣ νοσηλεύει 21 ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΝΙΜΙΤΣ: 4 ΚΛΙΝΕΣ νοσηλεύει 2 ΑΣΘΕΝΕΙΣ.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε μας