ΥΓΕΙΑ

Υγεία

Τραγωδία με 99 νεκρούς και 608 διασωληνωμένους - Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ

Τουλάχιστον τραγική είναι η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας. Σήμερα ανακοινώθηκαν 2018 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 99306, εκ των οποίων το 53.1% άνδρες.

 

4851 (4.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 25924 (26.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

608 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 166 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 524 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τους διαδραστικούς πίνακες του Οur World in Data (ourworldindata.org) που χρησιμοποιεί τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει δραματική εκθετική αύξηση ο δείκτης των επιβεβαιωμένων νέων θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Είναι ο δείκτης που παρουσιάζει το ρυθμό της θνησιμότητας της νόσου.

Ήδη στις 24 Νοεμβρίου η Ελλάδα με 7,52 νέους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού ξεπερνούσε τον μέσο όρο της ΕΕ που ήταν 7.51.

 
 

Στις 25 Νοεμβρίου και ενώ ο δείκτης της ΕΕ ήταν 7.57, στην Ελλάδα εκτοξευόταν στο 8.05 (νέοι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού) και στην συνέχεια ανήλθε στο 8.42.

 

Την ίδια ημέρα στην Πορτογαλία, ίδιου πληθυσμού με την Ελλάδα, ο δείκτης ήταν μόλις στο 7.05. Και το παράδειγμα της Πορτογαλίας δεν είναι τυχαίο καθώς, όπως φαίνεται από τον πίνακα, από τις αρχές Οκτωβρίου ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα με τον συγκεκριμένο δείκτη να καταγράφει τιμές πολύ ανώτερος από την χώρα μας. Όμως το τελευταίο δεκαήμερο η Πορτογαλία κατάφερε αρχικά να σταθεροποιήσει την κατάσταση και βήμα - βήμα να πετύχει την αποκλιμάκωσή της .

Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης η σύγκριση με την κατάσταση των ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ στην εξάπλωσης της πανδημίας ο δείκτης θάνατοι ανά εκατομμύριο βρίσκεται μόλις στο 5.06.

Η Ελλάδα ξεπέρασε τις ΗΠΑ στον δείκτη αυτό από τις 13 Νοεμβρίου και από τότε βρίσκεται σταθερά πάνω από τις ΗΠΑ.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Στην Γερμανία που αντιμετωπίζει και αυτή το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο δείκτης βρισκόταν χθες σε μια από τις χαμηλότερες θέσεις. Στις 25 Νοεμβρίου ήταν στο 3.05 και παρατηρούμε ότι και η Γερμανία κατόρθωσε να μειώσει τον δείκτη αν και στις αρχές Νοέμβρη βρέθηκε και αυτή να σημειώνει τιμές ανώτερες της Ελλάδας εκείνη την περίοδο.

Σημειώνεται ότι στις 5 Νοεμβρίου ο δείκτης, της Γερμανίας βρισκόταν στο 1.12, της Ελλάδας μόλις στο 0.96, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν στο 5.05.

Είναι εμφανές ότι ο δείκτης βαίνει επί τα χείρω στην Ελλάδα, η οποία καταλαμβάνει την πρώτη θέση παγκοσμίως.

Ακολουθήστε μας