ΥΓΕΙΑ

Υγεία

Ο οδικός χάρτης για την άρση των μέτρων – Θετικές οι εξελίξεις από την πανδημία

 

Τον οδικό χάρτη της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού, τα οποία ισχύουν εδώ και μήνες στη χώρα μας, θα παρουσιάσει η κυβέρνηση αυτήν την εβδομάδα, μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, η αναστολή των μέτρων θα αρχίσει σταδιακά να εφαρμόζεται αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα και θα διαρκέσει έως το τέλος του καλοκαιριού. Δείτε γιατί οι επιστήμονες αισιοδοξούν…

Όπως αναφέρει το iatropedia.gr, με ακόμη μεγαλύτερη σιγουριά θα προχωρήσουν οι αρμόδιοι υγειονομικοί υπεύθυνοι στην άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, καθώς από τις αρχές του μήνα παρατηρείται αισθητή μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων και μειωμένη πίεση στο σύστημα Υγείας.

Εντός του Απριλίου ο οδικός χάρτης των εμβολίων

Στην πορεία μας προς την κανονικότητα με όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια, θα συμβάλλει και η περαιτέρω θωράκιση με την τέταρτη δόση του εμβολίου των πιο ευάλωτων πολιτών, δηλαδή των ηλικιωμένων άνω των 60 ετών και των χρονίως πασχόντων ασθενών (ανοσοκατεσταλμένοι, μεταμοσχευμένοι κλπ).

Ήδη, την περασμένη Πέμπτη άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 80 ετών και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, ανά δεκαετία προς τα κάτω.

Εντός του Απριλίου, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, θα καταρτιστεί και θα δοθεί στη δημοσιότητα από τους ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς Οργανισμούς (ECDC, EMA) ο οδικός χάρτης για τα εμβόλια και τι θα γίνει με την εμβολιαστική ενίσχυση του γενικού πληθυσμού από την άνοιξη και μέχρι το φθινόπωρο.

Ποιοι περιορισμοί αναμένεται να ανασταλούν

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, όλες τις τελευταίες μέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιούν επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Τουρισμού κ.α. για την κατάρτιση του τελικού οδικού χάρτη της άρσης των περιορισμών.

Η αποκλιμάκωση των περιορισμών, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει κατάργηση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης στους εξωτερικούς χώρους και κατάργηση στα υποχρεωτικά τεστ, ενδεχομένως και στα σχολεία. Η αρχή θα γίνει τη Δευτέρα 2 Μαΐου, μια εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Η κατάργηση των μέτρων σχετίζεται και με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, καθώς οι κανόνες που επικρατούν στη χώρα μας για την πανδημία θα πρέπει να συμβαδίζουν με αυτούς των υπόλοιπων χωρών. Είναι και ο λόγος της αύξησης των χρονικών ορίων λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης στους 9 και 6 μήνες αντιστοίχως.

Βασικό μέτρο που θα ανακοινωθεί είναι η ελεύθερη είσοδος εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών, χωρίς την επίδειξη του πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού τεστ σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανοιχτούς χώρους, όπως είναι τα θερινά σινεμά και θέατρα, τα ανοιχτά θεάματα και τους θερινούς χώρους εστίασης.

Σταδιακά και όσο προχωράμε στο καλοκαίρι, το περιοριστικό αυτό μέτρο θα πάψει να ισχύει και για την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα και λιανεμπόριο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως τα πιστοποιητικά το πιθανότερο είναι να επανέλθουν από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Στην ίδια δέσμη χαλάρωσης των μέτρων, περιλαμβάνεται η σταδιακή μείωση με στόχο την τελική κατάργηση των υποχρεωτικών τεστ (PCR, rapid, self test) σε εργασιακούς χώρους και των self test στα σχολεία, ενδεχομένως και αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Ακολουθήστε μας