ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα

Μητσοτάκης: Οι απειλές Ερντογάν δεν πέρασαν- Αναμένουμε απτή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Το μήνυμα πως η Ελλάδα υπερασπίζεται στο έπακρο την κυριαρχία της χώρας απέναντι σε μία ασύμμετρη απειλή έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Έβρο. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel πραγματοποίησαν νωρίτερα αυτοψία στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας και επιθεώρησαν την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «αναμένει απτή αλληλεγγύη από την Ε.Ε.» και δήλωσε πως «η παρουσία των κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων στέλνει σαφές μήνυμα».

«Η Τουρκία παραβιάζοντας κατάφωρα την συμφωνία με την ΕΕ προσπάθησε να στείλει πρόσφυγες στην Ελλάδα. Απέτυχε και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «Αυτοί που έφτασαν στα σύνορα δεν ήταν άνθρωποι από την Ιντλίμπ, ήταν άνθρωποι που ζούσαν στην Τουρκία». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η Τουρκία στέλνει χιλιάδες ανθρώπους στα σύνορα για να διεκδικήσει αιτήματά της. Τους χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικούς μοχλούς για δικούς της σκοπούς».

Στη συνέχεια, είπε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ και θα προστατευτούν», τονίζοντας, παράλληλα, ότι «χρειάζονται περισσότερα και αυτή η κρίση θα πρέπει να λειτουργήσει ως "αφύπνιση"».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η Τουρκία έχει γίνει "διακινητής", κάτι που φαίνεται από τα στοιχεία αλλά και τις ίδιες τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν».

«Είναι καθήκον μου να προστατεύσω τα σύνορά μας και θα το κάνω. Είναι καθήκον της ΕΕ να συμβάλει και θα το κάνει. Η Ευρώπη απέτυχε έως σήμερα να βρει κοινή λύση στο πρόβλημα, ωστόσο, η παρουσία της ηγεσίας της ΕΕ στον Εβρο δείχνει ότι αυτό αλλάζει», πρόσθεσε.

«Το μήνυμά μας είναι σαφές: "Μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρετε και αναλαμβάνετε την ευθύνη της επιλογής στο ακέραιο"», δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «όταν αργεί μία δίκαιη λύση ο ανθρωπισμός μετατρέπεται σε αγανάκτηση».

Σαρλ Μισέλ: Να τηρήσει η Τουρκία τις δεσμεύσεις

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι «τα σύνορα της ΕΕ είναι σύνορα της ΕΕ και αυτό που γίνεται εδώ είναι κρίσιμο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη».

Ευχαρίστησε τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας και σημείωσε ότι «πρέπει να λειτουργήσουμε με τρόπο που θα δείχνει σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη και να τηρούμε τους διεθνείς κανόνες».

Όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «έχουμε μια συμφωνία με την Τουρκία και πρέπει να την τηρούμε. Περιμένουμε και από την Άγκυρα να σεβαστεί το πλαίσιο της συμφωνίας. Στη Συρία είναι σημαντικό να γίνει κάθε προσπάθεια για να βρεθεί πολιτική λύση. Γι’ αυτό στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ».

«Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί για να δείξουμε ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας», υπογράμμισε.

Φον ντερ Λάιεν: Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα» είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ακόμα, η φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε τη χρηματική υποστήριξη ύψους 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τόνισε πως «θα υπάρξει άμεση στήριξη στη χώρα που αφορά εξοπλισμό και προσωπικό για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας».

Σασόλι: Να χαραχθεί ενιαία ευρωπαϊκή μακροπρόθεσμη στρατηγική για το μεταναστευτικό

«Είναι πολύ σημαντικό που σήμερα βρέθηκαν στον Έβρο μαζί όλες οι πλευρές, πολιτική εκπροσώπηση, Κοινοβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο, ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, τονίζοντας την ανάγκη να χαραχθεί ενιαία, ευρωπαϊκή μακροπρόθεσμη στρατηγική για το μεταναστευτικό.

«Έχουμε ανάγκη από κάτι που το βλέπουμε καθημερινά: Να ενισχύσουμε μία κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε από τις Καστανιές Έβρου ο Νταβίντ Σασόλι. Εξέφρασε, μάλιστα, την ανησυχία του γιατί πολλές κυβερνήσεις μπορεί να μη συναισθάνονται, να μη συνειδητοποιούν αυτή την ανάγκη, και είπε πως αν πριν ενάμιση χρόνο «είχαμε ακούσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχαμε προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου-2, πιθανότατα σήμερα δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτές τις συνθήκες».

«Η Ευρώπη είναι που πρέπει να ασκήσει μεταναστευτική πολιτική, να συμμεριστεί το βάρος του μεταναστευτικού, να το ανακατανείμει ισοδύναμα. Αλλά κυρίως να έχει ενιαία πολιτική, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να εγγυηθεί κατοχυρωμένες αξίες και δικαιώματα και να είμαστε υπερήφανοι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» επισήμανε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι η κοινή παρουσία των Ευρωπαίων αξιωματούχων στη μεθόριο στον Έβρο αποτελεί ακριβώς «ένα κάλεσμα στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα την πιθανότητα εκπόνησης κοινής πολιτικής στο μεταναστευτικό».

Επίσης είπε πως πρέπει να εκφραστούν ευχαριστίες, στην Ελλάδα, στους Έλληνες πολίτες, σε όλους όσοι προσπάθησαν και προσπαθούν να προστατεύσουν ανθρώπους, αλλά και να πούμε στην Τουρκία ότι «θέλουμε να συνδιαλλαγούμε, να συζητήσουμε, αλλά θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες». Σημείωσε, τέλος, ότι κρίσιμο ζήτημα είναι αντιμετωπιστεί το θέμα με τα ασυνόδευτα παιδιά.

Πλένκοβιτς: Ήρθαμε να εκφράσουμε υποστήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα

«Ήρθαμε για να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας στην ελληνική κυβέρνηση», τόνισε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς από τον Έβρο, όπου μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγεσία της Ε.Ε. επισκέφθηκε τα ελληνοτουρκικά σύνορα και ενημερώθηκε για την έκρυθμη κατάσταση.

Όπως είπε «ήρθαμε και για να εκφράσουμε την απόφασή μας να βοηθήσουμε την Ελλάδα για να βρούμε μια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή τη νέα μεταναστευτική κατάσταση».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη που άλλαξε την πολιτική της Ελλάδας στην προστασία των συνόρων, δηλαδή να μην επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση, διότι όπως είπε η Ούρσουλα η Ελλάδα είναι η ασπίδα, τα σύνορα της Ε.Ε. και ο εγγυητής της σταθερότητας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο», πρόσθεσε ο Αντρέι Πλένκοβιτς.

Πηγή: Reporter.gr

Ακολουθήστε μας