ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα

Κυκλάδες – Εθνικές εκλογές: Ψηφοδέλτια μετά το οριστικό αποτέλεσμα της απογραφής

 

Ετοιμάζονται τα ψηφοδέλτια για το νομό Κυκλάδων ενόψει των εθνικών εκλογών του 2023.

Σε Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τα κομματικά επιτελεία καταρτίζουν τα ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα και θεωρείται πολύ πιθανό, πριν το τέλος του 2022 να γίνουν οι πρώτες ανακοινώσεις υποψηφίων.

Υπάρχει, βέβαια, μια ιδιαιτερότητα στις Κυκλάδες η οποία δεν επιτρέπει την πλήρη κατάρτιση των ψηφοδελτίων πριν ξεκαθαρίσει οριστικά τι θα γίνει με τις βουλευτικές έδρες του νομού, αν θα διατηρηθούν τέσσερις στον αριθμό ή αν θα μειωθούν σε τρεις.

Κι αυτό διότι σε περίπτωση που οι βουλευτικές έδρες παραμείνουν τέσσερις, στα ψηφοδέλτια των κομμάτων θα συμπεριληφθούν έξι υποψήφιοι και οι ψηφοφόροι θα έχουν δικαίωμα επιλογής δύο εξ αυτών. Ωστόσο, αν οι βουλευτικές έδρες υποχωρήσουν σε τρεις, τότε οι υποψήφιοι βουλευτές στα ψηφοδέλτια κάθε κόμματος θα είναι πέντε, ενώ οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα μόνο μίας επιλογής με σταυρό. Επιπλέον, είναι τελείως διαφορετική η κατανομή των εδρών στην τετραεδρική περιφέρεια στην οποία ευνοείται το πρώτο κόμμα και στην τριεδρική εκλογική περιφέρεια στην οποία οι έδρες μπορεί να μοιραστούν ακόμη και στα τρία πρώτα κόμματα.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον επόμενο μήνα, με την επικύρωση της οριστικής απογραφής πληθυσμού από την ΕΛ.ΣΤΑΤ, με βάση την οποία θα γίνει σαφές αν θα υπάρξει απώλεια βουλευτική έδρας στις Κυκλάδες ή αν ο νομός μας θα καταφέρει να παραμείνει τετραεδρική εκλογική περιφέρεια.

Κι όλα αυτά, έχοντας ως δεδομένο ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν σύμφωνα με το αποτέλεσμα της καινούργιας απογραφής πληθυσμού του 2021 και όχι αυτής του 2011.

Για την ώρα, έχουν γίνει γνωστά μόνο τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής, τα οποία αλλάζουν τον εκλογικό χάρτη της χώρας και βάσει αυτών, οι Κυκλάδες χάνουν οριακά μία βουλευτική έδρα.

Άλλες περιφέρειες βγαίνουν κερδισμένες καθώς θα εκπροσωπούνται στην επόμενη Βουλή από περισσότερους βουλευτές και άλλες χαμένες. Σχεδόν σε όλη την Αττική οι έδρες αυξάνονται.

Σύμφωνα με την προσωρινή απογραφή:

Κερδίζουν έδρες

Α’ Αθηνών: +3 έδρες (17)
Βόρειος τομέας: +4 έδρες (19)
Δυτικός τομέας: +2 έδρες (13)
Νότιος τομέας: +4 έδρες (22)
Α’ Πειραιώς: -1 έδρα (5)
Β’ Πειραιώς: +1 έδρα (9)
Ανατολική Αττική: +4 έδρες (14)
Δυτική Αττική: +1 έδρα (5)
Α’ Θεσσαλονίκης: +4 έδρες (20)
Δωδεκάνησα: +1 έδρα (6)

Χάνουν 2 έδρες

Αιτωλοακαρνανία (5)
Σέρρες (4)

Χάνουν 1 έδρα

Αρκαδία
Άρτα
Αχαΐα
Δράμα
Ηλεία
Θεσπρωτία
Ιωάννινα
Καρδίτσα
Καστοριά
Κιλκίς
Κοζάνη
Κυκλάδες
Λακωνία
Λάρισα
Μαγνησία
Μεσσηνία
Πέλλα – Πιερία
Τρίκαλα
Φθιώτιδα
Φλώρινα
Χίος

Χωρίς αλλαγή εδρών

Αργολίδα
Βοιωτία
Γρεβενά
Έβρος
Εύβοια
Ευρυτανία
Ζάκυνθος
Ημαθία
Ηράκλειο
Β’ Θεσσαλονίκης
Καβάλα
Κέρκυρα
Κεφαλλονιά
Κορινθία
Λασίθι
Λέσβος
Λευκάδα
Ξάνθη
Πρέβεζα
Ρέθυμνο
Ροδόπη
Σάμος
Φωκίδα
Χαλκιδική
Χανιά

Η τελική εικόνα πάντως θα διαμορφωθεί τον Δεκέμβριο όταν και η ΕΛ.ΣΤΑΤ δώσει τα τελικά και οριστικά στοιχεία. Η περίπτωση των Κυκλάδων θεωρείται οριακή, γι αυτό και θα πρέπει να περιμένουμε τα οριστικά αποτελέσματα.

 

 

Πηγή:cyclades24.gr

Ακολουθήστε μας