ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΝΗΣΙΑ

Κυκλάδες – Νησιά

«Χωρίς κανέναν μόνιμο παιδίατρο τα 500 παιδιά της Σίφνου»

Η ανάγκη άμεσης στελέχωσης του Περιφερειακού Ιατρείου Σίφνου στη Βουλή ύστερα από ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια

Θέμα: «Χωρίς κανέναν μόνιμο παιδίατρο τα 500 παιδιά της Σίφνου – Άμεση ανάγκη στελέχωσης του Πολυδύναμου Περιφερειακού Κέντρου»

Άμεση είναι η ανάγκη στελέχωσης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Πολυδύναμου Περιφερειακού Κέντρου της Σίφνου. Αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο ιατρείο είναι η μοναδική ιατρική μονάδα του νησιού, στελεχωμένη με έναν ειδικευμένο γενικό ιατρό και μια αγροτική ιατρό.

Οι δυο αυτοί ιατροί καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια να φέρουν εις πέρας ένα τιτάνιο έργο και να καλύψουν τους 3.000 κατοίκους (κατά τους χειμερινούς μήνες) και τις καθημερινές ανάγκες τους σε εξετάσεις, διαγνώσεις, παροχή πρώτων βοηθειών, συνταγογραφήσεων, έκτακτων περιστατικών κάθε είδους κλπ.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε και ο πληθυσμός του νησιού υπερ-πολλαπλασιάζεται, αφού αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Δεν υπάρχει όμως αντίστοιχα καμία απολύτως μέριμνα για την ενίσχυση με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Πολυδύναμου Κέντρου του νησιού.

Στη Σίφνο σήμερα κατοικούν και 500 παιδιά χωρίς να υπάρχει παιδίατρος. Κάθε 15 ημέρες επισκέπτεται το νησί μια ιδιώτης παιδίατρος. Εάν φυσικά το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες γιατί ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες αυτό δεν είναι εφικτό λόγω του απαγορευτικού απόπλου.

Πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα πολύ σοβαρό περιστατικό με ένα βρέφος μόλις 40 ημερών, το οποίο έπρεπε να μεταφερθεί εσπευσμένα λόγω προβλήματος υγείας από τη Σίφνο στο νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας. Μετά από μεγάλη ταλαιπωρία και συνεχείς παλινωδίες αυτό έγινε εφικτό μετά από έξι ολόκληρες ώρες με τη συμβολή ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του βρέφους.

Μάλιστα η μητέρα αναγκάστηκε να ταξιδέψει μόνη της με το άρρωστο παιδί της, χωρίς δηλαδή την αναγκαία συνοδεία ιατρού αφού το ΕΚΑΒ δεν έστειλε γιατρό όπως προβλέπεται στην αεροδιακομιδή. Η αγροτική ιατρός του νησιού δεν μπόρεσε να συνοδεύσει τη μητέρα αφού έπρεπε να παραμείνει στο νησί με δεδομένο ότι ο άλλος ιατρός βρισκόταν σε κανονική άδεια. Άρα εάν συνόδευε η αγροτική ιατρός τη μητέρα ουσιαστικά το νησί θα έμενε χωρίς κανέναν ιατρό.

Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή σας (Skai Τηλεόραση – εκπομπή: «Καλημέρα» – 16.02.2020) δηλώσατε ότι με δικές σας ενέργειες δόθηκε λύση στο πρόβλημα και μάλιστα τονίσατε ότι «με δικές μας πρωτοβουλίες από χθες πήγε παιδίατρος στο νησί και εξετάζει τα παιδιά».

Αυτό όμως που ‘ξεχάσατε’ να πείτε είναι ότι η παιδίατρος παρέμεινε στο νησί για πέντε μόνον ημέρες και ουσιαστικά τα παιδιά της Σίφνου συνεχίζουν να μην έχουν καμία παιδιατρική φροντίδα.

Επειδή, τα νησιά μας, όπως η Σίφνος, θα ερημώσουν αφού δεν υπάρχει ουσιαστική ιατρική περίθαλψη

Επειδή, η Κυβέρνησή σας έχει προτάξει – και σωστά, ως μείζον εθνικό θέμα το δημογραφικό

Επειδή, ειδικά στη Σίφνο έχει προκηρυχθεί οργανική θέση παιδιάτρου αλλά έχει μείνει κενή, αφού η επίσημη πολιτεία δεν έχει δώσει ουσιαστικά κίνητρα στους ιατρούς για να έρθουν και να παραμείνουν στο νησί

Επειδή, δεν μπορούν τα 500 παιδιά του νησιού κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και τα εκατοντάδες παιδιά που επισκέπτονται το νησί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να παραμένουν χωρίς παιδιατρική φροντίδα

Επειδή, είναι θεμελιώδης υποχρέωση του κράτους να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες του, για τις οποίες μάλιστα τους υπερ-φορολογεί,

Ερωτάται ο Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο σας ώστε να καλυφθεί η οργανική θέση παιδιάτρου στο νησί της Σίφνου;

Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε και με ποιο χρονοδιάγραμμα ώστε να καλυφθούν και τα υπόλοιπα κενά που υπάρχουν τόσο σε μόνιμο ιατρικό (ανάγκη για τουλάχιστον ακόμη έναν γενικό ιατρό), νοσηλευτικό προσωπικό και βοηθητικό προσωπικό; Τι θα γίνει με τις συμβάσεις του προσωπικού που λήγουν; Πώς θα λύσετε το πρόβλημα των τραγικών ελλείψεων του Περιφερειακού Κέντρου του νησιού;

Ποια είναι τα ουσιαστικά κίνητρα που θα δώσετε στους ιατρούς – εκτός από τη δωρεάν κατοικία, ώστε να έρθουν και να παραμείνουν στο νησί;

Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε ώστε να λυθεί το σοβαρό πρόβλημα με το πλαφόν των συνταγογραφήσεων;

Ακολουθήστε μας