ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΝΗΣΙΑ

Κυκλάδες – Νησιά

ΠΟΕΔΗΝ: Στον πόλεμο χωρίς όπλα οι Κυκλάδες - Aυτή είναι η κατάσταση στα νησιά

Χωρίς τις αναγκαίες υποδομές και το απαιτούμενο προσωπικό καλούνται τα Κέντρα Υγείας στις Κυκλάδες, τα οποία είναι οι μοναδικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας στα νησιά, να υποστηρίξουν την υγεία των νησιωτών εν μέσω κρίσης, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει τραγικές ελλείψεις σε αναγκαίο εξοπλισμό  για την αντιμετώπιση του κορονοϊο, τονίζοντας ότι δεν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να δημιουργηθούν οι υποδομές, αφού είναι σίγουρο ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα Κ.Υ. θα κληθούν ακόμα και να νοσηλεύσουν ασθενείς με την νόσο.

 

«Δεν έχουν δημιουργηθεί παντού κέντρα υποδοχής ασθενών στον προαύλιο χώρο, τοποθέτηση κοντέινερ (isolation box) για την αρχική κλινική εξέταση και δειγματοληψία των ασθενών, όπως είναι η οδηγία, ασθενείς μπαινοβγαίνουν ελεύθερα και κινούνται σε όλους τους χώρους, οι είσοδοι δεν ελέγχονται και οι εργαζόμενοι εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι. Αυτοί οι εργαζόμενοι είναι οι ίδιοι που θα κληθούν άμεσα να παρέχουν υπηρεσίες στα ενδεχόμενα κρούσματα», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Παράλληλα τονίζει ότι είναι επιβεβλημένο να δημιουργηθούν άμεσα -όπου δεν έχει γίνει- και ειδικοί θάλαμοι βραχείας νοσηλείας (σε συνθήκες απομόνωσης), σημειώνοντας ότι οι ύποπτοι ή οι νοσούντες ασθενείς θα χρειαστεί να παραμείνουν κάποιο διάστημα νοσηλευόμενοι στα Κέντρα Υγείας, έως  ότου διακομισθούν στο νοσοκομείο αναφοράς, εάν είτε οι καιρικές συνθήκες είτε άλλοι παράγοντες καθυστερήσουν την διακομιδή.    

Τέλος, αναφέρεται στην υποστελέχωση των δομών των Κυκλάδων, παραθέτοντας στοιχεία από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

 
  • Κ.Υ.Πάρου: Ακάλυπτες πολλές βάρδιες του ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης προσωπικού.
  • Κ.Υ.Αμοργού: Υπηρετούν μια Επικουρικός Γεν.Ιατρικής και μια Παιδίατρος (οι αγροτικοί πολλές φορές εφημερεύουν χωρίς ειδικό γιατρό). Δύο άτομα πλήρωμα ασθενοφόρου, ο ένας είναι επικουρικός που σε λίγους μήνες τελειώνει η σύμβασή του.
  • Κ.Υ.Μήλου: Υπάρχει μόνο ένας Γεν.Ιατρικής, ο οποίος είναι με τρίμηνη μετακίνηση από άλλη Δ.Υ.Π.Ε. Αρκετές βάρδιες των πληρωμάτων ασθενοφόρου μένουν ακάλυπτες.
  • Κ.Υ. Ιου: Υπηρετούν ένας Γεν.Ιατρικής και ένας Επικουρικός Ορθοπεδικός. Ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ΕΚΑΒ δεν βγαίνουν οι βάρδιες.
  • Κ.Υ. Μυκόνου: Πολλές βάρδιες ακάλυπτες από νοσηλευτικό προσωπικό όπως και ΕΚΑΒ.
  • Κ.Υ.Άνδρου: Οι βάρδιες του ΕΚΑΒ βγαίνουν με δυσκολία.
  • Κ.Υ.Τήνου: Υπηρετούν ένας Παθολόγος, μια Καρδιολόγος, μια Παιδίατρος και μια Επικουρικός Μικροβιολόγος. Οι εφημερίες βγαίνουν με δυσκολία σε ένα νησί με δέκα χιλιάδες μόνιμους κατοίκους όπου τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζονται.

Οι εργαζόμενοι ζητούν:

  1. Άμεση πρόσληψη ιατρών όλων των ειδικοτήτων για τις κενές οργανικές θέσεις των Κ.Υ.
  2. Να δρομολογηθούν οι μόνιμες προσλήψεις. Να  «προχωρήσει» η προκήρυξη για πρόσληψη ιατρών ΕΣΥ ΠΦΥ, που ανακοινώθηκε στις αρχές του 2019 ΑΔΑ:Ω20Π469Η2Ξ-66Α. Τα δικαιολογητικά των υποψηφίων έχουν κατατεθεί. Οι διαδικασίες των συμβουλίων έχουν σταματήσει. Γιατί;;;
  3. Μόνιμες προσλήψεις και λοιπού προσωπικού.
  4. Άμεση στελέχωση των Κ.Υ. με την διαδικασία του κατεπείγοντος για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στις μοναδες Υγείας των νησιών λείπουν «χέρια»!!!
  5. Άμεση προμήθεια όλου του αναγκαίου εξοπλισμού και του ιατροφαρμακευτικού υλικού. Ο Κορωνοϊος είναι ήδη εδώ!!!

«Κάποτε όλοι θα πρέπει να καταλάβουν την ιδιαιτερότητα των εδώ Υπηρεσιών Υγείας και ότι για την νησιωτική Ελλάδα πρέπει να υπάρχει μια διαφορετική εκτίμηση των αναγκών, προσαρμοσμένη στις γεωγραφικές και χωροταξικές ιδιομορφίες της νησιωτικότητας. Οι Κυκλάδες δεν είναι μόνο τουριστικός και διάσημος διεθνής ταξιδιωτικός προορισμός. Οι Κυκλάδες δεν έχουν «ζωή μόνο το καλοκαίρι», ούτε είναι μόνο μια καλή  διαφήμιση για το ελληνικό κράτος. Οι  Κυκλάδες κατοικούνται από Έλληνες πολίτες που αξιώνουν από την πολιτεία ισονομία, ισοπολιτεία και το κυριότερο ίσα δικαιώματα στο κυρίαρχο αγαθό, στις υπηρεσίες υγείας για  όλους», αναφέρουν.

 

Μononews.gr

Ακολουθήστε μας