ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΝΗΣΙΑ

Κυκλάδες – Νησιά

Φθηνότερα τα εισιτήρια λόγω ΦΠΑ - τα σενάρια των μέτρων

Τις αμέσως επόμενες ημέρες οριστικοποιούνται δύο σημαντικές παράμετροι για την εστίαση και τα ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια που αφορούν τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, μέχρι την Πέμπτη αναμένονται ανακοινώσεις για τα εξής:

  • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 11%
  • Καφές, αναψυκτικά και ροφήματα μείωση ΦΠΑ από 24% σε 11%
  • Μείωση σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια από το 24% σε 13%
  • Προσωρινή αναστολή ή μείωση στο τέλος διαμονής στα τουριστικά καταλύματα

Με βάση την παραπάνω εξέλιξη, πρόκειται να μειωθούν οι τιμές στα είδη εστίασης, στον καφέ, τα αναψυκτικά και τα ροφήματα, καθώς και στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, ενώ οι πελάτες των ξενοδοχείων και των λοιπών καταλυμάτων δε θα επιβαρύνονται με τέλος διαμονής.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Στον τομέα του τουρισμού, εξετάζονται παράλληλα, η μείωση ή η προσωρινή αναστολή του τέλους διανομής στα ξενοδοχεία (κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση) αλλά και η πιθανότητα (αν και μειωμένη) υπαγωγής στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% στις διανυκτερεύσεις.  

Στο σκέλος των μεταφορών και ειδικότερα στις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές μελετάται το ενδεχόμενο ο ΦΠΑ να μειωθεί από το 24% στο 13% κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Παράλληλα, μελετάται η δυνατότητα να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες καταλυμάτων, τα οποία είτε δεν θα λειτουργήσουν φέτος, είτε θα υπολειτουργήσουν, προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις όπως ανακαίνιση ή και αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων που διαθέτουν.

Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές ανακοινώσεις της Κομισιόν, η οποία θα εκδώσει συστάσεις προς τα κράτη-μέλη για τον τουρισμό, τις αεροπορικές μετακινήσεις και τη σταδιακή άρση των εσωτερικών συνοριακών περιορισμών. Η Επιτροπή θα ανακοινώσει όλες τις λεπτομέρειες για το υγειονομικό πρωτόκολλο της φετινής τουριστικής περιόδου, όπως μέτρα προστασίας στις πτήσεις και τρόπο πιστοποίησης υγείας των τουριστών που θέλουν να ταξιδέψουν.

Σύμφωνα μάλιστα με το προσχέδιο του εγγράφου της Επιτροπής που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης  ενώ προειδοποιεί για τον κίνδυνο να χαθούν 6,4 εκατ. θέσεις εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο.

Ακολουθήστε μας