ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΝΗΣΙΑ

Κυκλάδες – Νησιά

Covid 19: Δεκαέξι νησιά κινδυνεύουν, κάποια δίπλα μας...

Δεν έχει τέλος το αρνητικό ρεκόρ των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να συνιστούν τήρηση των υφιστάμενων μέτρων στο ακέραιο από τους πολίτες, καθώς έρχεται ένας απειλητικός χειμώνας που θα επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα βεβαρυμμένη κατάσταση, λόγω του συνδυασμού των εποχικών ιώσεων και του αναγκαστικού συγχρωτισμού. Μέσα στο Σαββατοκύριακο ανακοινώθηκαν 920 νέες μολύνσεις, γεγονός που δείχνει ότι ο φονικός ιός καλπάζει με αμείωτο ρυθμό.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε στο newsbeast.gr ότι: «Δεν θα αποτελούσε λύση αυτή τη στιγμή ένα γενικευμένο lockdown, γιατί αφενός η κατάσταση είναι ακόμα ελεγχόμενη και αφετέρου πόση διάρκεια θα είχε αν συνέβαινε τώρα, δεδομένου ότι μπροστά μας έρχονται τα δυσκολότερα, λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών και του αυξανόμενου συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, συνδυασμός που αυξάνει επί 10 φορές τη μεταδοτικότητα του ιού».

Συνεπώς, όπως όλα δείχνουν, η λύση της καραντίνας  - αν απαιτηθεί - δηλαδή εάν το επιδημιολογικό φορτίο αυξηθεί περαιτέρω, χρονικά θα προσδιοριστεί στις αρχές του Δεκέμβρη.

Τοπικά lockdown

Το πρώτο τοπικό lockdown του δεύτερου κύματος της πανδημίας επιβλήθηκε στην Κοζάνη, καθώς η περιοχή τέθηκε σε επίπεδο συναγερμού κατηγορίας 4 και τα νέα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι τις 29 Οκτωβρίου. Το μοντέλο των τοπικών «λουκέτων»  φαίνεται ότι υιοθετεί με τη σύμφωνη γνώμη και των ειδικών ο πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε μία πρώτη γεύση από τις Βρυξέλλες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «αν οι ειδικοί μας υποδείξουν την ανάγκη να πάρουμε πρόσθετα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε».

Οι επίφοβες περιοχές

Παράλληλα, λόγω της αναμενόμενης πτώσης της θερμοκρασίας, οι αρχές διατυπώνουν ανησυχία για τις περιοχές που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό. Θεωρούν πως αν δεν περιοριστεί σήμερα η διασπορά του ιού, οι συνθήκες δεν θα ευνοούν αργότερα. Γι’ αυτό και έχουν ρίξει όλο το βάρος τους στα σημεία της χώρας που είναι στο επίπεδο 3, προκειμένου να περιορίσουν την «επέλαση» του κορονοϊού.

Οι 7 περιοχές της Ελλάδος που βρίσκονται σήμερα σε πορτοκαλί συναγερμό είναι:

Ιωάννινα, Τρίκαλα , Καρδίτσα, Καστοριά, Πέλλα, Αχαΐα, Αττική

Τα 16 νησιά που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο είναι:

Ύδρα, Πόρος, Σπέτσες, Αίγινα, Αγκίστρι, Ζάκυνθος, Κύθνος, Κέα, Λέσβος, Σάμος, Μύκονος, Σαντορίνη, Ηράκλειο, Σίκινος, Φολέγανδρος και Ίος.

Ανοίγουν δειλά δειλά θέατρα και σινεμά

Σε αυτό το δύσκολο υγειονομικά περιβάλλον, πρεμιέρα με 30% πληρότητα θα κάνει τελικά ο πολιτισμός. Το ποσοστό είναι ταυτόσημο του επιπέδου 3 στο νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας στον οποίο εντάσσεται η περιφέρεια Αττικής άρα και η μεγάλη πλειονότητα της πολιτιστικής ζωής της χώρας. Οι κινηματογράφοι θα λειτουργούν κατά τον ίδιο τρόπο με τα κλειστά θέατρα (30% πληρότητα, υποχρεωτική μάσκα, έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου) ενώ στα κλειστά μουσεία επιβάλλονται αποστάσεις 2 μέτρων, χρήση μάσκας και απαγόρευση ομαδικών ξεναγήσεων.

Πάντως υπό την απειλή της πανδημίας η διαθεσιμότητα των αιθουσών θα εξαρτάται από το υγειονομικό επίπεδο της περιοχής.newsbeast.gr

Ακολουθήστε μας