ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΝΗΣΙΑ

Κυκλάδες – Νησιά

Πάμε για κλειστά σχολεία μέχρι τις 20 Ιανουαρίου

Δύσκολο το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου, παρά τις προσδοκίες των γονιών αλλά και τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις ότι «αν τηρηθούν τα μέτρα» οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία μετά τις γιορτές.Και ενώ η προσοχή στρέφεται τώρα στην απόλυτη τήρηση των μέτρων τα Χριστούγεννα και τον έλεγχο των όποιων ελευθεριών δίνονται κατ’ εξαίρεση για τα γιορτινά ρεβεγιόν, δεν αργεί η ώρα της απόφασης για τα σχολεία, ζήτημα που θα προκύψει αμέσως μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου.

Προς το παρόν καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί, με την κυβέρνηση να περιμένει τους ειδικούς και τις εισηγήσεις τους προκειμένου να προχωρήσει. Ήδη, πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis, έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων έως τις 20 Ιανουαρίου.

Αντίστοιχες εισηγήσεις υπάρχουν και για το λιανεμπόριο, ενώ για την εστίαση ούτε λόγος, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει προ ημερών ότι εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ θα ανοίξουν μετά το εμβόλιο.

 

«Πορευόμαστε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Θα ζητήσουμε να μας υποδείξουν τη σύστασή τους βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων, μία εβδομάδα νωρίτερα» είπε σχετικά τις προηγούμενες μέρες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ενδεικτική της πρότασης των λοιμωξιολόγων είναι η δήλωση του καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μόλις χθες ανέφερε ότι αν γίνει άρση των απαγορεύσεων νωρίτερα θα υπάρξει αναζωπύρωση του κορονοϊού και επισήμανε πως «τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και να μην ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου» όπως έχει ανακοινωθεί.

«Θα ανοίξουν τα σχολεία μόνο εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις» είχε τονίσει πρόσφατα και ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος. Και συμπλήρωσε:

«Ακόμα δεν υπάρχει απόφαση για τα σχολεία, θα το δούμε λίγες ημέρες πριν. Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα παρθεί η απόφαση».

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και Μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, δήλωσε σήμερα πως «αν τηρήσουμε τα μέτρα, τα σχολεία θα ανοίξουν 8 Ιανουαρίου». Ερωτηθείς μάλιστα για το αν το νέο στέλεχος του κορονοϊού είναι πιο μεταδοτικό, σχολίασε: «Δεν υπάρχουν δεδομένα ότι τα παιδιά μολύνονται πιο εύκολα, αλλά εικασίες».Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου να εξετάσει όλα τα δεδομένα που θα έχει τότε, μετά και την αναμενόμενη χαλάρωση των μέτρων μέσα στις γιορτές.

 

 

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε μας