ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΝΗΣΙΑ

Κυκλάδες – Νησιά

Live πώς θα κινηθεί ο χιονιάς που θα σαρώσει την Ελλάδα - Θα χιονίσει στη Μήλο;

Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας με διάρκεια μιας εβδομάδας θα σαρώσει την Ελλάδα από το Σαββατοκύριακο, όπως τονίζουν οι μετεωρολόγοι και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Παγεροί βοριάδες και χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους σε όλη τη χώρα, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Η Μήδεια θα φέρει μια σοβαρή κακοκαιρία και ήδη γίνονται συσκέψεις για την αντιμετώπισή της.

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνωδυνων καιρικών φαινομένων.«Κακοκαιρία προβλέπεται από το μεσημέρι του Σαββάτου (13-02-2021) από τα δυτικά και τα βόρεια, που βαθμιαία την Κυριακή (14-02-2021) θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις

2. Τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά, της τάξης των 14-18 βαθμών Κελσίου και τον ισχυρό παγετό

3. Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο 4. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες

1. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το Σάββατο (13-02-2021) το μεσημέρι στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και πρόσκαιρα στην Ήπειρο.

Την Κυριακή (14-02-2021) οι πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, τα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και τα ορεινά της Πελοποννήσου. Προς το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο.

Από τη Δευτέρα (15-02-2021) οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν στα δυτικά και τα βόρεια, όμως θα συνεχιστούν κατά διαστήματα έντονες στα ανατολικά ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

2. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί από την Κυριακή (14-02-2021) στα βόρεια και από τη Δευτέρα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής χώρας. Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, θα είναι κατά τόπους ολικός.

Ο κατά τόπους ισχυρός παγετός θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

3. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν από το Σάββατο (13-02-2021) το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο, που από την Κυριακή (14-02-2021) θα ενισχυθούν στα ανατολικά και θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο τα 9 μποφόρ. Από τη Δευτέρα (15-02-2021) μέχρι την Τετάρτη (17-02-2021) θα πνέουν στο Αιγαίο άνεμοι εντάσεως τοπικά σε επίπεδο θύελλας 10 μποφόρ.

4. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν: α. Στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα την Ήπειρο από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (13-02-2021) μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021).

β. Στη νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021).

γ. Στα νησιά του Αιγαίου και πρόσκαιρα την Κρήτη από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021) μέχρι αργά το απόγευμα.

Η ΕΜΥ για το Σάββατο τονίζει ότι στα βόρεια, βαθμιαία στα κεντρικά και μέχρι το απόγευμα και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, στα βόρεια ημιορεινά και από τις προμεσημβρινές ώρες και στα κεντρικά ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της βόρειας και βαθμιαία της κεντρικής Ελλάδας.

Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς τοπικά ισχυρές στα νησιά του Ιονίου από τις βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βορειοανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ με τάση ενίσχυσης. Στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 στρεφόμενοι βαθμιαία σε ανατολικών διευθύνσεων 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.

Για την Κυριακή η ΕΜΥ κάνει λόγο για νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις σε σχεδόν όλη τη χώρα που θα είναι κατά τόπους πυκνές στα κεντρικά και νότια. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στις δυτικές και βαθμιαία στις νότιες και ανατολικές θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και βόρεια, βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ. Στη νότια νησιωτική χώρα από νότιες διευθύνσεις 5 με 7, στρεφόμενοι βαθμιαία σε βόρειους 6 με 7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά, που τοπικά στα βόρεια θα είναι ολικός.

Τη Δευτέρα, στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις, πιθανώς κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ.Όπως φαίνεται την Κυριακή τα χιόνια θα σαρώσουν όλη σχεδόν την Ελλάδα και η κακοκαιρία θα κρατήσει αρκτές μέρες.

 

Δείτε live πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΖΩΝΤΑΝΑ

Ακολουθήστε μας